Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Recepty našich prababiček na skvělé koláče a k tomu jídelníček na celý týden

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Máte rádi koláče a moučníky? Ochutnejte, jaké dobroty pekly a smažily naše prababičky! Navíc pro vás máme na inspiraci kompletní jídelníček na celý týden, který stejně jako recepty pochází z roku 1929.


Jídelní lístek.

Pondělí:
Oběd: Polévka zeleninová s krupicí, chřest se smaženou houskou a máslem, knedlíky s meruňkami. — Večeře: Chléb s máslem a šunkou, řetkvička.

Úterý:
Oběd: Polévka houbová s rýží, sekaná pečeně s bramborem a zelím. — Večeře: Studená sekaná pečeně s okurkou a chlebem. — Dětem krupičná kaše s medem.

Středa:
Oběd: Polévka hrachová kynuté knedlíky s borůvkovou omáčkou. — Večeře: Cejn vařený, s máslem a křenem.

Čtvrtek:
Oběd: Polévka chlebová, vepřové maso s bramborovým knedlíkem. — Večeře: Bramborové knedlíky opékané se škvarečky.

Pátek:
Oběd: Polévka zeleninová s kapáním, napodobený sladký hrášek se svítkem, rýžový nákyp s meruňkami. — Večeře: Rýžový studený nákyp s mlékem.

Sobota:
Oběd: Polévka bramborová, guláš s bramborem, hlávkový salát. — Večeře: Guláš od oběda, dětem kyselé mléko, chléb s máslem, tvaroh.

Neděle:
Oběd: Polévka květáková, telecí přírodní řízky se špenátem a novými brambory, rokycanský koláč. — Večeře: Vejce na měkko do sklenky, se žemlemi a s máslem.


Rokycanský koláč.

7 dkg másla se utře, přidají se dva žloutky, trochu skořice, hřebíčku, 7 dkg cukru se sněhem ze dvou bílků, 7 dkg neloupaných, strouhaných mandlí, 7 dkg strouhané housky a trochu amonia. Těsto rozestřeme ve vymaštěné, houskou vysypané formě, upečené potřeme zavařeninou a na to šlehanou smetanou nebo krémem z bílků, slazeným. Šlehačku na koláč upravíme ze čtvrt litru smetany, nebo krém ze dvou bílků a 8 dkg cukru, jež do tuhého sněhu postupně zašleháme.

Makový nákyp.

7 dkg cukru, 3 žloutky, trochu skořice a citronové kůry tře se čtvrt hodiny se sněhem ze čtyř bílků, přidáme 7 dkg mletého máku, 7 dkg neloupaných strouhaných mandli, půl tabulky strouhané čokolády. Těsto pečeme velmi pomalu. Po upečení necháme prochladnouti, potřeme zavařeninou a řídkou polevou rumovou nebo citronovou.

Skládaný moučník.

2 vejce vyvážíme máslem, cukrem a moukou. Za 1 vejce navážíme mandlí, jež vyloupáme a ustrouháme. Nejprve utřeme máslo, do něho přidáme 2 žloutky, trochu citronové kůry, cukr se sněhem ze dvou bílků, mouku a loupané strouhané mandle. Těsto rozdělíme do dvou nestejně velký forem nebo kastrolků, vymastíme, vysypeme moukou a do žluta upečeme. Pak se rozdělí na plásty, potře zavařeninou, spojí. Na mísu položí se větší a pak menší, povrchem se potře rovněž zavařeninou, krémem z bílků na to a nechá zapéci. Nebo se potře šlehanou smetanou (ze čtvrt litru), ale pak se už nezapéká.

Smažené nočky.

3 dkg Ceresu necháme rozvařit ve čtvrt litru vody. Do vařícího přisypáváme za stálého míchání čtvrt litru mouky. Hladké těsto se nechá vystydnouti, zamíchají se do něho 2 dkg cukru a 2 vejce, jedno po druhém. Těsto vkládáme po malých kouscích do rozpáleného tuku, do žluta osmažíme a cukrujeme na míse. Po- dává se s vinnou pěnou, nebo zavařeninovou omáčkou.

Lehký koláč.

3 celá vejce třeme půl hodiny s cukrem ve stejné váze, pak přidáme mouku ve váze dvou vajec, 1 tabulku strouhané čokolády, 5 dkg strouhaných oříšků a na špičku nože sody. Pečeme v mírné troubě asi půl hodiny. Upečený koláč vyklopíme z formy, potřeme čerstvým máslem, poházíme hrubě sekanými lískovými oříšky (2 dkg) a posypeme vanilkovým cukrem. Formu na koláč při pečení vymažeme máslem a vysypeme moukou.


Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
21. února 2018


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.