Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Jídelníček na celý týden a historické recepty, například na listové těsto

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Zkusíte si připravit domácí listové těsto, nákyp z nudlí nebo maso podle receptů našich babiček? K tomu pro vás máme také kompletní týdenní jídelníček, vše z roku 1929.


Jídelní lístek.

Pondělí:
Oběd: Polévka květáková, hrách se škvarečky a hlávkovým salátem, nudle. — Večeře: Vuřty s hořčicí a chlebem, nebo s cibulí a octem. Dětem vejce na měko.

Úterý:
Oběd: Polévka hovězí s nudlemi, hovězí maso s rajskou omáčkou, knedlík. — Večeře: Nové brambory s tvarohem a máslem.

Středa:
Oběd: Polévka květáková, zeleninové karbanátky s bramborem, nákyp z nudlí od pondělí. — Večeře: špenát s vejcem (volské oko), šťouchané maštěné brambory.

Čtvrtek:
Oběd: Polévka zeleninová s kapáním, vepřové maso na kmíně s bramborovým knedlíkem. — Večeře: Opékané bramborové knedlíky na sádle se škvarečky.

Pátek:
Oběd: Polévka z rajských jablíček s rýží (může být z pasty), lívance — Večeře: Uzené kolínko s křenem, chléb. Dětem jogurt s chlebem.

Sobota:
Oběd: Polévka nepravá rybí, dušené hovězí maso s knedlíkem a s omáčkou. — Večeře: Opékané knedlíky s vajíčky.

Neděle:
Oběd: Polévka chřestová, telecí maso na vlašský způsob s makarony, lístkový závin z loje se žloutkovým krémem. — Večeře: Chléb s máslem a šunkou, čaj. Dětem na místě čaje mléko.


Lístkový závin.

Na strojku umeleme ¼ kg ledvinového loje. Lůj musí být zcela bílý a jadrný. Na vál dáme 30 dkg mouky, rozdělíme pak na tři díly. Do jednoho dílu zpracujeme lůj, do druhých dvou třetin dáme 1 žloutek, lžicí cukru, na špičku nože jídelní sody a těsto zaděláme octem.

Těsto dobře vypracujeme, vyválíme, lojovou vypracovanou placku naň vložíme, na třikrát složíme, znovu rozválíme; skládání a rozkládání opakujeme pětkrát. Pak těsto zabalíme do mokrého a suchého ubrousku a necháme hodinu odpočinout. Pak je znovu třikrát složíme a rozválíme na placku. Z těsta uděláme dva plásty, tak dlouhé a široké, jako plech. Plechy vylijeme vodou, plásty na ně vložíme (na dva plechy). Plníme po upečení pak bílkovým krémem nebo za syrova jako jablkový závin, či žloutkovým krémem, rovněž po upečení.

Nákyp ze zbylých nudlí.

Zbylé nudle umeleme na strojku na maso. Utřeme tři žloutky se třemi lžícemi cukru do husta, přidáme 3 dkg lískových strouhaných oříšků, pak nudle a naposledy ze tří bílků sníh. Těsto dáme do vymaštěné, houskou vysypané ohnivzdorné formy a do růžova pečeme.

Telecí maso na vlašský způsob.

Telecí ořech odžilkujeme, naklepeme, osolíme, protáhneme klínky slaniny, okurky, uzeného masa; vložíme jej pak na hrubě pokrájenou kořenovou zeleninu (celer, petržel, mrkev, cibuli), přidáme tři zrnka nového koření, pět zrnek pepře, kousek bobkového listu a plátky slaniny. Dusíme 1—1½ hod. Při pečení podléváme a přidáme několik lžic bílého vína. Měkké maso vyjmeme, pokrájíme na plátky, šťávu zaprášíme moukou, necháme povařit a přecedíme na maso.

Francouzská telecí pečeně.

Telecí ořech zbavíme blanek, nasolíme, protáhneme slaninou. Na pekáč, nejlépe kamenný, dáme 8 dkg jemně krájené slaniny, půl celeru na lupínky pokrájeného a jednu celou cibuli, maso na to položíme a ve vlastní šťávě asi půl hodiny dusíme.

Pak podlijeme a dusíme dále, až jest to skoro měkké, přidáme lžíci sekaných kaparů, pečeni pomažeme sardelovým máslem a pečeme podlitou ještě asi 10 minut, vyndáme, pokrájíme, omáčku zalijeme čtvrt litrem smetany, v níž jsme rozkverlaly vrchovatou lžičku mouky, necháme povařiti, cibuli a celer vybereme a maso do omáčky srovnáme, okyselíme vínem nebo citronovou šťávou a necháme chvíli povařiti. Pečeni srovnáme na mísu a omáčku nepřecezenou na ni nalijeme. Servíruje se k ní dobrý houskový knedlík nebo makarony, nebo brambory vařené s petržilkou.

Frankfurtská pečeně.

Telecí ořech se zbaví blanek, nasolí, protáhne slaninou, nožem se udělají 4 otvory a do těch se strčí do každého jeden párek a položí se na pekáč, kde jest rozpáleno s kouskem slaniny několik lžic másla, nebo umělého tuku (Ceres nebo Polarin), peče se chvíli ve vlastní šťávě, pak se podlije polévkou a dusí do měkka a nechá se zrůžověti. Pečeně se pokrájí na řízky tak, aby v každém kousku byly ty párky; šťáva se maloučko zapráší a může se přidati lžička madejrského vína. Obkládáme ji všemi druhy zeleniny a salátů, můžeme ji však podávati také jen s bramborovou kaší, rýží neb makarony.


Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
14. února 2018


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.