Retro jídelníček na celý týden a recepty na nepravé koroptve z hovězího a další jídla

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Nevíte co celý týden vařit? Přinášíme vám týdenní jídelníček původem z roku 1929 a k tomu historické recepty na falešné koroptve z hovězího masa, vepřové maso na sardeli a krupičník.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek.

Pondělí.
Oběd: Polévka hrachová, buchty. — Večeře: Telecí kořínek s brambory.

Úterý.
Oběd: Polévka chlebová, karbanátky s bramborem a se zelím, smaženec s malinovou šťavou. — Večeře: Studené karbanátky s okurkou a chlebem. Dětem mléko a chléb.

Středa.
Oběd: Polévka kroupová, špenát se svítkem, osmažené vdolečky s borůvkovou marmeládou, tvarohem a smetanou. — Večeře: Dětem vdolečky od oběda, s kakaem, velcí uzeninu.

Čtvrtek.
Oběd: Polévka hovězí s kapáním, hovězí maso » houskovým knedlíkem, koprová omáčka. — Večeře: Osmažené knedlíky s vajíčky.

Pátek.
Oběd: Polévka zeleninová se sušenými houbami a se ságem, černý kořen se smaženou houskou a máslem, krupičník s kompotem ze sušených švestek. — Večeře: Dětem krupičník od oběda, velcí chléb s máslem, jogurt (pro dva jeden) a toleranc (rozhoda).

Sobota.
Oběd: Polévka z kostí se zeleninou a rýži beefsteaky s bramborem a hlávkovým salátem. — Večeře: Míchaná vejce s pažítkou, chléb.

Neděle.
Oběd: Polévka z jarní zeleniny, vepřové maso na sardeli s jemným knedlíkem nebo bramborem, rychlý koláč. — Večeře: Dušená telecí játra, dopoledne upravená, s rýží. ohřátou nad parou. (Dětem též.)


Nepravé koroptve.

Půl kg odleželého masa z hovězí kýty nakrájíme na tenké řízečky a sklepneme je tak, aby byly as jako půl prstu tlusté a o něco větší nežli dlaň. Vezmeme asi 10 dkg vařeného tučnějšího uzeného masa, dvě menší kyselé okurky a oboje nakrájíme na silnější nudličky. Na každý vyklepaný řízek dáme něco těch nudliček z uzeného a okurky, poprášíme jemně solí, špetičkou pepře a svineme řízky v menší závitky, asi jako koroptev velké, které převážeme nití, aby se při další úpravě nerozvinuly.

Na omeletní pánvi rozpálíme 3 dkg margarinu Smetol a když prudce vře, tu v něm rychle ty závitky na všech stranách do růžova osmažíme (oblanšujeme). Do rendlíku dáme 2 dkg margarinu Smetolu, necháme rozpustiti, přidáme jednu menší, drobně rozkrájenou cibulku, celkem tři lžíce na nudličky nakrájené zeleniny, celeru, petržele a mrkve, necháme zpěnit. Okořeníme to třemi celými pepři, čtyřmi novými kořeními, jedním jalovcem, jedním hřebíčkem a půlkou bobkového listu a necháme to asi tři minuty pod pokličkou dusiti. Pak přidáme tam ty opečené závitky, zalijeme je naběračkou slabší polévky a dusíme asi hodinu do měkka.

Měkké závitky nití zbavené složíme na horkou mísu. Zbylou omáčku v rendlíku zahustíme lžicí tmavší jíšky a necháme ji chvíli povařiti — zahoustnouti. Pak přidáme do ní lžíci kyselého stol. vína, lžičku hořčice, několik kapek citronové šťávy a necháme to na kraji plotny dobře promíchané as 5 minut státi. Hotovou omáčku procedíme na závitky na míse složené a obložíme je brambory po francouzsku upravenými, tak. zv. Pommes frittes.

Vepřové maso na sardeli.

Vepřové maso z krkovičky po očištění nasolíme, vložíme na rozpěněnou, na kousky pokrájenou slaninu (5 dkg) a potíráme při dušení pod pokličkou máslem, rozetřeným se sardelí (5 dkg). Zcela měkké maso pokrájíme na. plátky, omáčku procedíme, zahustíme kyselou smetanou, v níž jsme rozkverlaly mouku, necháme ještě povařit a zalijeme jí maso.

Krupičník.

Na misce utřeme čtyři žloutky se čtyřmi lžičkami cukru. Se sněhem ze čtyř bílků (tuhým) přidáme 22 dkg jemné krupičky. Těsto vložíme do vymaštěné, moukou vysypané formy a zvolna pečeme do zlatožluta. Upečené vyklopíme a vložíme do většího kastrolu, v němž máme upravený krém. V krému necháme na pokraji plotny povařit, čímž krupičník nabobtná a nabude dobré chuti. Na hlubší misce podá se s krémem, jenž se nevsákl. Krám: Do ¾ litru syrového mléka rozmícháme dobře 2 žloutky a 13 dkg cukru, přidáme trochu citronové kůry a vanilky a přivedeme do varu. Do vařícího zakverláme trošku mléka s bramborovou moukou (asi 2 lžíce) a necháme opět trochu povařit. Do trochu zchladlého přidáme 2—3 lžíce rumu.

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
7. února 2018


Diskuze k článku „Retro jídelníček na celý týden a recepty na nepravé koroptve z hovězího a další jídla“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.