Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Retro jídelníček na celý týden a recepty na pomerančový džem a moučníky

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Hledáte inspiraci co vařit celý týden nebo máte chuť zkusit domácí pomerančový džem či výborné moučníky našich babiček? Týdenní jídelníček a recepty na sladké vám přinášíme v historickém článku z roku 1929.


Jídelní lístek.

Pondělí:
Oběd: Polévka celerová, zelníky. — Večeře: Dršťky s brambory.

Úterý:
Oběd: Polévka hovězí s nudlemi, hovězí maso s mrkví a bramborem, škvarkové placičky. — Večeře: Haše ze zbylého hovězího masa s bramborem.

Středa:
Oběd: Polévka bramborová, tvarohové knedlíky polité rybízovou zavařeninou. — Večeře: Skopový pilaf.

Čtvrtek:
Oběd: Polévka zeleninová s rýží, zadělávané telecí s květákem a s noky. — Večeře : Rýžová kaše čokoládou sypaná.

Pátek:
Oběd: Polévka z ovesných vloček, meruňkové knedlíky. — Večeře: Míchaná vejce s pažitkou, chléb.

Sobota:
Oběd: Polévka gulášová, klobásy s brambory a zelím. — Večeře: Klobásy od oběda.

Neděle:
Oběd: Polévka nepravá rybí, pečený květák s parmazánem, beefsteaky s bramborovou kaší, piškotová role. — Večeře: Nachystaná studená mísa se žemlemi, s máslem. (Zbytky studené pečeně, sýry. salámy, olejovky, atd.).


Rajský moučník.

20—25 piškotů složíme hustě na sebe do hraničky a zakapeme šťávou ze tří pomerančů. Pak utřeme 2 žloutky se 13 dkg cukru s vanilkou. Směs třeme asi 20 minut, až je hustá, pak ji vylijeme stejnoměrně na piškoty a dáme do chladu. Před podáním navršíme na moučník šlehanou smetanu (ze čtvrt litru). — Kč 15.10.

Krémový koláč.

Na vál dáme 20 dkg mouky, 14 dkg syrového másla, 7 dkg práškového cukru, trochu citronové kůry a vše dohromady zpracujeme, pak přidáme 2 žloutky. Těsto rozválíme do čtyř placek, dáme na plech a upečeme do růžova. Upečené pomažeme zavařeninou, složíme na sebe. Navrch dáme krém ze tří bílků (do ušlehaného sněhu kapeme po kapkách svařený cukr na husto, 10 dkg cukru) a koláč dáme do trouby dosušit.

Pomerančový džem.

7—8 velkých pomerančů oloupeme a pokrájíme na kousky. Polovinu kůry zbavíme bílé dužiny a pokrájíme také na kousky. Rozkrájené pomeranče zalijeme vodou a necháme 24 hodiny ležet. Pak postavíme tak, i s vodou, ve které se pomeranče močily, na plotnu a vaříme, až se pomeranče rozvaří a kůra je měkká. Pak přidáme 1 dkg krystalového cukru, navlhčeného vodou, a necháme ještě s pomeranči přejít několikráte var. Pak odstavíme, necháme vychladnout a plníme sklenice.

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
31. ledna 2018


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.