Dobový jídelníček na celý týden a rychlé recepty

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Přinášíme vám kompletní jídelníček obědů a večeří na celý týden z roku 1929. Navíc uvádíme několik zajímavých rychlých receptů a výborný telecí kořínek.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek.

Pondělí:
Oběd: Polévka bramborová, napodobený nový hrášek se svítkem, pomerančové knedlíky. — Večeře: Bramborové šištičky osma - Dětem šištičky, pak ovoce.

Úterý.
Oběd: Polévka se strouhankou, hovězí žebro s mrkví a bramborem, svítek v mléce. — Večeře: Telecí paprika s rýží.

Středa.
Oběd: Polévka květáková, zelníky. — že né. s vepřovým gulášem, dopol. připrav. Večeře: Telecí kořínek s brambory.

Čtvrtek.
Oběd: Polévka z kostí s bramborovými kostečkami, telecí hrudí nadívané, brambor, kompot (třeba ze sušeného ovoce). — Večeře: Vejce na kyselo s bramborem.

Pátek.
Oběd: Polévka minutová, vařený květák s houskou, pečené nudle. — Večeře: Smažený kapr (pro 4 osoby polovinu kapra) s bramborovou kaší.

Sobota:
Oběd: Polévka hrachová, buchty. — Večeře: Uzenina, chléb, dětem krupicová kaše s medem.

Neděle:
Oběd: . Polévka z kostí s morkovými knedlíčky, jazyk s polskou omáčkou, rajský moučník. — Večeře: Rychlé beefsteaky s fazolovým salátem, dopoledne upraveným.


Minutová polévka.

Odměříme vodu na polévku, osolíme, přidáme jemně krájenou zeleninu a vaříme. Vedle na kastrolku zpěníme máslo, vložíme na ně hlubě pokrájenou kořenovou zeleninu a dusíme do měkka. Po změknutí prolisujeme do polévky. Na kastrolku upravíme světlou máslovou jíšku, rozklepneme do ní 2 vejce, osmažíme a zavaříme do polévky. Polévka po přejití varu je hotova. Chceme-li ji mít někdy „naráz”, vynecháme zeleninu, zavaříme jen vařící slanou vodu zajíškovanými vejci a po odstavení přidáme polévkové koření.

Napodobený nový hrášek.

Dobře vařlivý hrách namočíme dva dny před upotřebením. Pak hrách rychle uvaříme, ne zcela do měkka a vložíme do kuthanu, v němž jsme byly dřív nechaly zažloutnout asi 12 kostek cukru; hrách priklopíme a necháme dusit pod poklicí, a dbáme, aby se nepripálil. Přiléváme po lžičkách hovězí polévky. Když je hráček už měkký, zaprášíme jej moukou a podlijeme dobrým mlékem nebo smetanou. Necháme ještě povařit, podle chuti osolíme osladíme a přidáme maličko květu. (Kč 3.—, ze čtvrt kg hrachu počítáno.)

Telecí kořínek.

Telecí kořínek zbavíme chřtánu, čistě vypereme a dáme s očištěnou kořenovou zeleninou vařit, osolíme. Měkký kořínek vyjmeme a nakrájíme na nudličky. Upravíme světlou máslovou jíšku, rozředíme polévkou z kořínku do omáčky, okyselíme podle chuti citronovou šťávou, osolíme a opepříme.

Vejce na kyselo.

Upravíme světlou máslovou jíšku ze 3—5 dkg másla a rozředíme ji dobrým kyselým mlékem, rozkverlaným, nebo kyselou smetanou (1—2 šálky), do níž jsme přidaly jemně krájený kopr. Omáčku osolíme, povaříme, do povařené rozklepeme 2—3 vejce na osobu, a vaříme s vejci ještě pět minut. Dáme na misku a obložíme brambory.

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
20. prosince 2017


Diskuze k článku „Dobový jídelníček na celý týden a rychlé recepty“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.