Jídelní lístek.
Pondělí:
Úterý.
Středa.
Čtvrtek.
Pátek.
Sobota:
Neděle:
Oběd: Polévka bramborová, napodobený nový hrášek se svítkem, pomerančové knedlíky. — Večeře: Bramborové šištičky osma - Dětem šištičky, pak ovoce.
Oběd: Polévka se strouhankou, hovězí žebro s mrkví a bramborem, svítek v mléce. — Večeře: Telecí paprika s rýží.
Oběd: Polévka květáková, zelníky. — že né. s vepřovým gulášem, dopol. připrav. Večeře: Telecí kořínek s brambory.
Oběd: Polévka z kostí s bramborovými kostečkami, telecí hrudí nadívané, brambor, kompot (třeba ze sušeného ovoce). — Večeře: Vejce na kyselo s bramborem.
Oběd: Polévka minutová, vařený květák s houskou, pečené nudle. — Večeře: Smažený kapr (pro 4 osoby polovinu kapra) s bramborovou kaší.
Oběd: Polévka hrachová, buchty. — Večeře: Uzenina, chléb, dětem krupicová kaše s medem.
Oběd: . Polévka z kostí s morkovými knedlíčky, jazyk s polskou omáčkou, rajský moučník. — Večeře: Rychlé beefsteaky s fazolovým salátem, dopoledne upraveným.
Minutová polévka.
Odměříme vodu na polévku, osolíme, přidáme jemně krájenou zeleninu a vaříme. Vedle na kastrolku zpěníme máslo, vložíme na ně hlubě pokrájenou kořenovou zeleninu a dusíme do měkka. Po změknutí prolisujeme do polévky. Na kastrolku upravíme světlou máslovou jíšku, rozklepneme do ní 2 vejce, osmažíme a zavaříme do polévky. Polévka po přejití varu je hotova. Chceme-li ji mít někdy „naráz”, vynecháme zeleninu, zavaříme jen vařící slanou vodu zajíškovanými vejci a po odstavení přidáme polévkové koření.
Napodobený nový hrášek.
Dobře vařlivý hrách namočíme dva dny před upotřebením. Pak hrách rychle uvaříme, ne zcela do měkka a vložíme do kuthanu, v němž jsme byly dřív nechaly zažloutnout asi 12 kostek cukru; hrách priklopíme a necháme dusit pod poklicí, a dbáme, aby se nepripálil. Přiléváme po lžičkách hovězí polévky. Když je hráček už měkký, zaprášíme jej moukou a podlijeme dobrým mlékem nebo smetanou. Necháme ještě povařit, podle chuti osolíme osladíme a přidáme maličko květu. (Kč 3.—, ze čtvrt kg hrachu počítáno.)
Telecí kořínek.
Telecí kořínek zbavíme chřtánu, čistě vypereme a dáme s očištěnou kořenovou zeleninou vařit, osolíme. Měkký kořínek vyjmeme a nakrájíme na nudličky. Upravíme světlou máslovou jíšku, rozředíme polévkou z kořínku do omáčky, okyselíme podle chuti citronovou šťávou, osolíme a opepříme.
Vejce na kyselo.
Upravíme světlou máslovou jíšku ze 3—5 dkg másla a rozředíme ji dobrým kyselým mlékem, rozkverlaným, nebo kyselou smetanou (1—2 šálky), do níž jsme přidaly jemně krájený kopr. Omáčku osolíme, povaříme, do povařené rozklepeme 2—3 vejce na osobu, a vaříme s vejci ještě pět minut. Dáme na misku a obložíme brambory.
Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.
témata článku:
Diskuze k článku „Dobový jídelníček na celý týden a rychlé recepty“