Jídelní lístek.
Pondělí.
Oběd: Polévka zeleninová s rýží, slaninové knedlíky se zelím. Smaženec s malinonovou šťávou. — Večeře: Ohřáté knedlíky od oběda, dětem smaženec s malinovou šťávou od oběda a čerstvé ovoce nebo kompot.
Úterý.
Oběd: Polévka ze zeleniny a kostí s kapáním, španělští ptáčci s bramborem. — Večeře: Chléb s máslem, jogurt.
Středa.
Oběd: Hovězí polévka s nudlemi, hovězí maso, cibulová omáčka, brambory, špenát. — Večeře: špenát od oběda, k němu sázená vejce.
Čtvrtek.
Oběd: Polévka bramborová, vepřové kotlety na hořčici, s rýží. Ovoce. — Večeře: Děti studenou rýžovou kaši, polévanou malinovou šťávou, ovoce. Jinak večeře od oběda.
Pátek.
Oběd. Polévka držtková, vdolečky s povidly. — Večeře: Měkká vejce do sklenky, chléb s máslem.
Sobota.
Oběd: Uzená polévka 3 drobenkou, šunkové flíčky. — Večeře: Uzené maso s křenem. chléb. Dětem rohlíky s máslem kakao.
Neděle.
Oběd: Polévka mozečková, roštěnky na smetaně s karlovarským knedlíkem, brusinky. Pischingerův dort. — Večeře: šunka, míchaná vajíčka, žemle neb chléb.
Pischingerův dort.
6—8 lžic smetany, může být také mléko, 14 dkg čokolády, 14 dkg vanilkového cukru, 1 žloutek smícháme, postavíme na teplo a necháme zahřát. Nesmí přijít do varu. Až trochu zchladne, přidáme 14 dkg jemného másla. Směsí potřeme 6 oplatek rovnoměrně. Pak zatížíme — přikryjeme dýnkem dortové formy, zatížíme závažím nebo něčím těžkým. Asi po dvou hodinách polijeme čokoládovou polevou: 12 dkg cukru svaříme s jednou osminou litru vody na husto. Mezitím necháme na okraji trouby změknout 8 dkg čokolády, přidáme půl dkg čerstvého másla, načež přiléváme po kapkách svařený cukr. Polévu mícháme tak dlouho, až zahoustne a leskne se. (Kč 15.80.)
Chlebový dort.
14 dkg másla utřeme do pěny s třemi žloutky; pak přidáme 14 dkg cukru, 14 dkg suchého, strouhaného, přesátého chleba, 14 dkg strouhaných mandlí nebo oříšků a koření; na špičku nože skořice a o trochu méně hřebíčku tlučeného a naposledy ze tří bílků tuhý sníh. Formu vymažeme máslem a vysypeme houskou, těsto do ní vložíme a pečeme v dobře vytopené troubě. Ještě za tepla vyklopený, polijeme červeným vínem, nebo vychladlým čajem s rumem. Pak chladnější dort již rozřízneme, pomažeme meruňkovou zavařeninou, opět složíme a navrch potřeme sněhem ze tří bílků, do něhož zašleháme 5 dkg cukru. Kč 12.20.
Smaženec.
40 dkg mléka, 20 dkg mouky, 4 žloutky, 10 dkg cukru, kverláme čtvrt hodiny. Pak přidáme tuhý sníh ze čtyř bílků. Pekáček vylijeme máslem, na rozpěněné vlijeme těsto a pečeme v horké troubě do zlatova. Je výtečný. (Kč 8.30.)
Karlovarský knedlík.
Dvě, tři žemle pokrájíme na kostečky a osmažíme. Utřeme 7 dkg másla, přidáme 4 lžičky soli, 47 dkg sypké mouky, půl l mléka, naposledy prochladlé žemle a ze čtyř bílků sníh. Těsto vložíme do ubrousku vysypaného moukou; vaříme 1 hodinu. Pak opatrně vyjmeme, pokrájíme na tenké plátky režnou nití, pokapeme máslem. Tento knedlík můžeme podat také samostatně s omáčkou (Kč 7.90).
Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.
témata článku:
Diskuze k článku „Retro jídelníček na celý týden s recepty na dorty a poctivý knedlík“