Retro jídelníček na celý týden s recepty na dorty a poctivý knedlík

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Originální dobový jídelníček obědů a večeří na celý týden z roku 1929, recepty na výborné dorty, smaženec a originální karlovarský knedlík.


Jídelní lístek.

Pondělí.
Oběd: Polévka zeleninová s rýží, slaninové knedlíky se zelím. Smaženec s malinonovou šťávou. — Večeře: Ohřáté knedlíky od oběda, dětem smaženec s malinovou šťávou od oběda a čerstvé ovoce nebo kompot.

Úterý.
Oběd: Polévka ze zeleniny a kostí s kapáním, španělští ptáčci s bramborem. — Večeře: Chléb s máslem, jogurt.

Středa.
Oběd: Hovězí polévka s nudlemi, hovězí maso, cibulová omáčka, brambory, špenát. — Večeře: špenát od oběda, k němu sázená vejce.

Čtvrtek.
Oběd: Polévka bramborová, vepřové kotlety na hořčici, s rýží. Ovoce. — Večeře: Děti studenou rýžovou kaši, polévanou malinovou šťávou, ovoce. Jinak večeře od oběda.

Pátek.
Oběd. Polévka držtková, vdolečky s povidly. — Večeře: Měkká vejce do sklenky, chléb s máslem.

Sobota.
Oběd: Uzená polévka 3 drobenkou, šunkové flíčky. — Večeře: Uzené maso s křenem. chléb. Dětem rohlíky s máslem kakao.

Neděle.
Oběd: Polévka mozečková, roštěnky na smetaně s karlovarským knedlíkem, brusinky. Pischingerův dort. — Večeře: šunka, míchaná vajíčka, žemle neb chléb.


Pischingerův dort.

6—8 lžic smetany, může být také mléko, 14 dkg čokolády, 14 dkg vanilkového cukru, 1 žloutek smícháme, postavíme na teplo a necháme zahřát. Nesmí přijít do varu. Až trochu zchladne, přidáme 14 dkg jemného másla. Směsí potřeme 6 oplatek rovnoměrně. Pak zatížíme — přikryjeme dýnkem dortové formy, zatížíme závažím nebo něčím těžkým. Asi po dvou hodinách polijeme čokoládovou polevou: 12 dkg cukru svaříme s jednou osminou litru vody na husto. Mezitím necháme na okraji trouby změknout 8 dkg čokolády, přidáme půl dkg čerstvého másla, načež přiléváme po kapkách svařený cukr. Polévu mícháme tak dlouho, až zahoustne a leskne se. (Kč 15.80.)

Chlebový dort.

14 dkg másla utřeme do pěny s třemi žloutky; pak přidáme 14 dkg cukru, 14 dkg suchého, strouhaného, přesátého chleba, 14 dkg strouhaných mandlí nebo oříšků a koření; na špičku nože skořice a o trochu méně hřebíčku tlučeného a naposledy ze tří bílků tuhý sníh. Formu vymažeme máslem a vysypeme houskou, těsto do ní vložíme a pečeme v dobře vytopené troubě. Ještě za tepla vyklopený, polijeme červeným vínem, nebo vychladlým čajem s rumem. Pak chladnější dort již rozřízneme, pomažeme meruňkovou zavařeninou, opět složíme a navrch potřeme sněhem ze tří bílků, do něhož zašleháme 5 dkg cukru. Kč 12.20.

Smaženec.

40 dkg mléka, 20 dkg mouky, 4 žloutky, 10 dkg cukru, kverláme čtvrt hodiny. Pak přidáme tuhý sníh ze čtyř bílků. Pekáček vylijeme máslem, na rozpěněné vlijeme těsto a pečeme v horké troubě do zlatova. Je výtečný. (Kč 8.30.)

Karlovarský knedlík.

Dvě, tři žemle pokrájíme na kostečky a osmažíme. Utřeme 7 dkg másla, přidáme 4 lžičky soli, 47 dkg sypké mouky, půl l mléka, naposledy prochladlé žemle a ze čtyř bílků sníh. Těsto vložíme do ubrousku vysypaného moukou; vaříme 1 hodinu. Pak opatrně vyjmeme, pokrájíme na tenké plátky režnou nití, pokapeme máslem. Tento knedlík můžeme podat také samostatně s omáčkou (Kč 7.90).

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
13. prosince 2017


Diskuze k článku „Retro jídelníček na celý týden s recepty na dorty a poctivý knedlík“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.


Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2022 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.