Retro jídelníček na celý týden s recepty na dorty a poctivý knedlík

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Originální dobový jídelníček obědů a večeří na celý týden z roku 1929, recepty na výborné dorty, smaženec a originální karlovarský knedlík.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek.

Pondělí.
Oběd: Polévka zeleninová s rýží, slaninové knedlíky se zelím. Smaženec s malinonovou šťávou. — Večeře: Ohřáté knedlíky od oběda, dětem smaženec s malinovou šťávou od oběda a čerstvé ovoce nebo kompot.

Úterý.
Oběd: Polévka ze zeleniny a kostí s kapáním, španělští ptáčci s bramborem. — Večeře: Chléb s máslem, jogurt.

Středa.
Oběd: Hovězí polévka s nudlemi, hovězí maso, cibulová omáčka, brambory, špenát. — Večeře: špenát od oběda, k němu sázená vejce.

Čtvrtek.
Oběd: Polévka bramborová, vepřové kotlety na hořčici, s rýží. Ovoce. — Večeře: Děti studenou rýžovou kaši, polévanou malinovou šťávou, ovoce. Jinak večeře od oběda.

Pátek.
Oběd. Polévka držtková, vdolečky s povidly. — Večeře: Měkká vejce do sklenky, chléb s máslem.

Sobota.
Oběd: Uzená polévka 3 drobenkou, šunkové flíčky. — Večeře: Uzené maso s křenem. chléb. Dětem rohlíky s máslem kakao.

Neděle.
Oběd: Polévka mozečková, roštěnky na smetaně s karlovarským knedlíkem, brusinky. Pischingerův dort. — Večeře: šunka, míchaná vajíčka, žemle neb chléb.


Pischingerův dort.

6—8 lžic smetany, může být také mléko, 14 dkg čokolády, 14 dkg vanilkového cukru, 1 žloutek smícháme, postavíme na teplo a necháme zahřát. Nesmí přijít do varu. Až trochu zchladne, přidáme 14 dkg jemného másla. Směsí potřeme 6 oplatek rovnoměrně. Pak zatížíme — přikryjeme dýnkem dortové formy, zatížíme závažím nebo něčím těžkým. Asi po dvou hodinách polijeme čokoládovou polevou: 12 dkg cukru svaříme s jednou osminou litru vody na husto. Mezitím necháme na okraji trouby změknout 8 dkg čokolády, přidáme půl dkg čerstvého másla, načež přiléváme po kapkách svařený cukr. Polévu mícháme tak dlouho, až zahoustne a leskne se. (Kč 15.80.)

Chlebový dort.

14 dkg másla utřeme do pěny s třemi žloutky; pak přidáme 14 dkg cukru, 14 dkg suchého, strouhaného, přesátého chleba, 14 dkg strouhaných mandlí nebo oříšků a koření; na špičku nože skořice a o trochu méně hřebíčku tlučeného a naposledy ze tří bílků tuhý sníh. Formu vymažeme máslem a vysypeme houskou, těsto do ní vložíme a pečeme v dobře vytopené troubě. Ještě za tepla vyklopený, polijeme červeným vínem, nebo vychladlým čajem s rumem. Pak chladnější dort již rozřízneme, pomažeme meruňkovou zavařeninou, opět složíme a navrch potřeme sněhem ze tří bílků, do něhož zašleháme 5 dkg cukru. Kč 12.20.

Smaženec.

40 dkg mléka, 20 dkg mouky, 4 žloutky, 10 dkg cukru, kverláme čtvrt hodiny. Pak přidáme tuhý sníh ze čtyř bílků. Pekáček vylijeme máslem, na rozpěněné vlijeme těsto a pečeme v horké troubě do zlatova. Je výtečný. (Kč 8.30.)

Karlovarský knedlík.

Dvě, tři žemle pokrájíme na kostečky a osmažíme. Utřeme 7 dkg másla, přidáme 4 lžičky soli, 47 dkg sypké mouky, půl l mléka, naposledy prochladlé žemle a ze čtyř bílků sníh. Těsto vložíme do ubrousku vysypaného moukou; vaříme 1 hodinu. Pak opatrně vyjmeme, pokrájíme na tenké plátky režnou nití, pokapeme máslem. Tento knedlík můžeme podat také samostatně s omáčkou (Kč 7.90).

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
13. prosince 2017


Diskuze k článku „Retro jídelníček na celý týden s recepty na dorty a poctivý knedlík“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.