Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Historický jídelníček na celý týden a navíc recepty z brambor

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Kompletní jídelníček s obědy a večeřemi na celý týden z roku 1929, k tomu dobové bramborové recepty a navíc sladké vdolečky.


Jídelní lístek.

Pondělí:
Oběd: Polévka květáková se smaženou houskou, nudle osolené s tvarohem nebo sladké se strouhanými ořechy. Ovoce. — Večeře: sázená vejce s pažítkou, chléb, mléko.

Úterý:
Oběd: Polévka z vemínka s krupicí, dušená kapusta, rýžový nákyp. — Večeře: Smažené vemínko s bramborovou kaší.

Středa:
Oběd: Polévka z ovesných vloček, čočka na kyselo, meruňkové knedlíky ze suchých, přes noc máčených meruněk. — Večeře: Telecí kořínek s noky.

Čtvrtek:
Oběd: Polévka zeleninová s rýží, dušené maso hovězí s knedlíkem, hlávkový salát. — Večeře: Kakao, chléb s máslem. Před spaním ovoce.

Pátek:
Oběd: Polévka rybí, smažený kapr (koupíme půl) s bramborovou kaší, tvarohový závin. — Večeře: Vajíčka na měkko do sklenky. Opečené žemličky, máslo.

Sobota:
Oběd: Polévka hrachová, šátečkové koláče, (uděláme jich víc, aby byly v neděli ke kávě.) — Večeře: Skopové maso s majoránem. brambory.

Neděle:
Oběd: Polévka z kostí s játrovými knedlíčky, telecí pečeně nadívaná se špenátem a (novými) brambůrky, chlebový dort. — Večeře: Studená telecí pečeně od oběda s bramborovým salátem, dopoledne upraveným, zbylý moučník.


Francouzské brambory.

Brambory, uvařené ve slupce, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Pekáč vymastíme sádlem a klademe vrstvy zcela tenké: vrstvu bramborových plátků, vrstvu jemně sekaného uzeného masa, již posypeme jemně sekaným, na tvrdo vařeným vejcem (1—2 vejce úplně postačí), osolíme, opepříme a zakapeme hustě sádlem.

Tak klademe vrstvy jednu za druhou, až všechny přísady upotřebíme. Navrch opět hodně namastíme a pečeme v horké troubě. Může se též podat s pikantní hořčicovou omáčkou. do níž jsme přidali jemně krájenou okurku. (Spotřeba pro 4 osoby: 1 kg brambor, čtvrt kg uzeného masa, 1—2 vejce, jedna osmina kg přeškvařeného sádla, trochu soli, trochu pepře) Kč 11.50.

Smažené vdolečky.

40 dkg sypké mouky prohřejeme a prosijeme, k ní přidáme do mísy 8 dkg rozpuštěného tuku (kousek másla a kousek s mlékem škvařeného loje), špetku soli, špetku citronové kůry, 1 žloutek a kvásek ze 2 dkg kvasnic. Podle potřeby vlažného mléka. Těsto musí být tužší, než na buchty. Necháme vykynout, rozválíme, vykrajujeme vdolečky a necháme opět kynout.

Vykynuté opečeme trochu v troubě, klademe pak do rozpáleného tuku, po obou stranách osmažíme. Pomažeme je pak borůvkovou zavařenou, posypeme strouhaným tvarohem. Můžeme ještě zakapat smetanou. — Spotřeba: 40 dkg mouky, 8 dkg tuku, 1 žloutek, 2 dkg kvasnic, 1 třetina mléka, 20 dkg umělého tuku na smažení (částečně zbude), 20 dkg borůvkové zavařeniny, 10 dkg tvarohu ke strouhání, špetka soli a citronové kůry. Kč 12.35.

Bramborové masité kotlety.

As půl kg od předešlého dne vařených, oloupaných, strouhaných bramborů dáme na vál, přidáme k nim asi 14—16 dkg sypké mouky, lžičku soli, 5 dkg margarinu Smetolu v mouce dříve rozdroleného, 1 vejce, dobře to vše spolu spojíme v těsto, které hodně válečkem vytlučeme a propracujeme. Pak zapracujeme do něj rukama asi 10 dkg tučnějšího, uvařeného, vychladlého masa uzeného, drobounce usekaného a necháme to asi čtvrt hodiny odpočinout.

Vyválíme z těsta menší bochánky as jako pěst velké, rozválíme je pomoučněným válečkem ve tvaru kotlet, asi jako dlaň velkých. Poprášíme je moukou, smočíme v rozšlehaném vajíčku, obalíme ve strouhané housce a osmažíme je na omeletní pánvi v rozpáleném margarinu Smetol po obou stranách do růžova. Hotové kotletky srovnáme na horké míse a podáváme k nim dobře upravené kysané zelí. Můžeme k nim ale podávati i bramborovou kaši a kyselou okurku.

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
30. listopadu 2017


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.