Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Retro jídelníček na celý týden a recepty na sladké dobroty z brambor

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Historický jídelníček obědů a večeří na celý týden z roku 1929, k tomu velké množství receptů na sladká jídla z brambor.


Jídelní lístek.

Pondělí: Oběd: Polévka z hovězích kostí s morkovými knedlíčky, přírodní telecí řízky obložené mrkví, makarony a červenou řípou (jablíčka v troubě pod pokličkou pečená, politá vanilovým krémem). — Večeře: Jahelník se slaninou, čaj s citronem.

Úterý: Oběd: Polévka zeleninová s noky, roštěnky se smetanovou omáčkou a brambory, čtverečky z lojového těsta. — Večeře: Oukrop neboli česneková polévka s topinkami. (Párky s křenem).

Středa: Oběd: Bílá polévka z telecí hlavy s perlovými krupkami, telecí hlava s bílou omáčkou s dušenou rýží (Škubánky s mákem). — Večeře: Zadělávaný vepř. bůček na kmíně, brambor, čaj s citronem.

Čtvrtek: Oběd: Uzená polévka s rýží, hrachová kaše s uzenou krkovičkou (palačinky plněné marmeládou, sypané tvarohem, polité máslem). — Večeře: Smažené vemeno s bramborovou kaší.

Pátek: Oběd: Polévka bramborová, knedlíky se sušenými merunkami, sypané tvarohem. — Večeře: Žemle s falešným kaviárem, čaj s citronem.

Sobota: Oběd: Polévka hovězí s bílkovým svítkem, hovězí maso s rajskou omáčkou a s rýží (jablkový závin). — Večeře: Vuřty s cibulí a octem (děti závin od oběda). Po večeři čaj s citronem.

Neděle: Oběd: Polévka z hovězích kostí s mozečkovými knedlíčky, smažené kozle s bramborovým salátem (vaječné hrudky se šlehanou smetanou neb sněhem). — Večeře: Haché z kozlečího kořínku s topinkami. Po večeři čaj s citronem.


Bramborové šišky.

Těsto upraví se ze součástí jak uvedeno v předešlém předpise, vyválí se na vále na proužky na 2 prsty široké a na prst tlusté. Tyto pak se spletou dohromady a nechají se vykynouti. Vykynulo-li těsto dobře, což se stane za 10—15 minut, opékají se šišky v přepuštěném vařícím másle do zlatožluta a podávají se buď vřelé nebo vychladlé na stůl, posypané cukrem.

Šišky na jiný způsob.

K úpravě jich vypracuje se těsto z osminy kg práškového cukru, 5 lžic rozpuštěného másla, 200 g co nejjemněji nastrouhaných, uvařených bramborů, půl kg mouky, 1 čajové lžíce skořice, kůry z půl citronu a 9 vajec, rozkloktaných ve 5—6 lžících sladké smetany. Těsto se vyválí na vále poprášeném moukou a pokrájí na proužky, načež se z něho známým způsobem splétají šišky nebo jinak zvané pletence, jež se pak opékají v rozpuštěném másle.

Bramborové střikánky.

Řídké těsto pomocí kuchyňské stříkačky upravuje se v rozmanité t. zv. střikánky — různá písmenka, číslice, hvězdičky, srdéčka, ovocné tvary atd. Těsto má býti ovšem řidší, podobně připravené jako na kobližky. Počínáme si takto: Svaří se koflík mléka s půl koflíkem másla, připojí se k tomu koflík nejjemnější mouky a půl koflíku dobře rozetřených uvařených bramborů. Vše se tře v koflíku na ohništi, až se těsto snadno odlučuje od stěn. Poté vmísí se do toho šest vajec a těsto ponechá se klidně odpočívati po několik hodin. Pak rozpustí se v rendlíčku, nebo v menším pekáčku buď převařené máslo, nebo vepřové sádlo. Pomocí stříkačky, jak zpředu zmíněno, upravují se z těsta různé tvary, které se po obou stranách pekou do zlatožluta. Podávají se za tepla, náležitě posypané cukrem.

Bramborové lívanečky.

Ku přípravě používáme těchto součástí: 250 g nastrouhaných, předchozího dne uvařených bramborů, 250 g pšeničné mouky, 50 g másla, 6 vajec a půl litru mléka. Mouku a máslo dáme do kuthánku, přistavíme na oheň a ponecháme zčeřiti, aniž však by nabylo tmavší barvy. Poté přidáme brambory i mléko a třeme v kuthánku tak dlouho, až dá se těsto dobře odlučovati ode stěn; pak je přendáme na mísu a ponecháme trochu schladnouti. Potom rozkloktáme vejce a společně s těstem hněteme tak dlouho, až vše zúplna vychladne. Pomocí lžíce, sklenky anebo jiného tvořítka vykrajujeme z těsta malé lívanečky, které pečeme na sádle nebo másle, pěkně do žluta, vyjmeme sběračkou, ponecháme s nich stéci tuk, načež je podáváme posypané cukrem a skořicí.

Bramborové lívance plněné.

Nastrouhají se syrové i vařené brambory stejným dílem, přidají k tomu dvě vejce, osminu litru mléka, dvě lžíce mouky a rozmíchá se to v těsto, k němuž se přimísí trochu jemně usekané pažitky a strouhané cibule a náležitě se osolí. Jakékoli zbytky masa se jemně usekají se sardelkou, dá se k tomu v nedostatku strouhané žemle a rozdělá se mlékem tak, aby se to dalo namazat na upečené lívance, které po namazání se svinou. Nepoužívá-li se pažitky a cibule, možno lívanečky potříti ovocnými povidly. V tom případě se pak svinuté posypou cukrem.

Lívanečky s parmazánským sýrem.

Ke způsobu tomuto zapotřebí půl kg předchozího dne uvařených a poté oloupaných bramborů, 200 g pšeničné mouky, půl litru mléka, 100 g strouhaného parmazánského sýra, 3 vajec a dle potřeby soli. Nejprve se rozkloktá mouka v mléce, načež se vše míchá v kuthánku na ohni tak dlouho, až nabudeme husté kaše, jež se zlehka odlučuje od stěn. Pak ji přelejeme na mísu a ponecháme vychladnouti, přidáme brambory a ostatní součásti, zpracujeme na těsto, z něhož vykrajujeme lžicí podlouhlé lívanečky, které pečeme v horkém omastku do zlatožlutá.

Bramborové vdolky.

Na vále nakupíme 250 g dobré, čerstvé pšeničné mouky, uděláme do ní prohlubeninu, do níž dáme 25 g kvasnic, rozdělaných v osmině litru mléka. Pak rozpustíme 50 g másla, připojíme 2 vejce a třeme to ještě chvilku dále, přidáme půl kg zlehka nastrouhaných, předchozího dne uvařených bramborů a spolu s kvasnicemi, moukou a špetkou soli zpracujeme na tuhé těsto. Mezitím, kdy těsto kyne, připravíme si vdolkovou formu, do jejíž jednotlivých oddělení dáme kousek másla a lžicí vyplníme vykynutým těstem. Vdolečky pečeme při mírném ohni zvolna po obou stranách do zlatožluta. Hotové pomažeme ovocnými povidly, posypeme mákem nebo tvarohem. Zvláště znamenitě chutnají, jsou-li potřeny rybízovou, nebo malinovou marmeládou.

Bramborové patenty.

Rozstrouhají se uvařené, vychladlé brambory, spojí se s moukou a hodnou hrstí syrové krupice. Těsto se osolí, na vále dobře vypracuje, pak se rozdělí na malé dílky, z nichž se rozvalují kulaté placičky a opékají na čistě omyté, suché, horké plotně. Hotové se mastí po obou stranách a dávají na sebe na teplé sto. Až jsou všechny, posypou se mákem a cukrem, nebo pomažou rozředěnými povidly a stáčí jako amoletky.

Bramborové šlejšky.

Uvaří se šest velkých bramborů, postrouhá a dá na vál. Přidají se tři plné lžíce ječné mouky, trochu mléka, sůl a trochu žlutého pečivového prášku. Zpracuje se v těsto, vyválí se pás, nakrájí se na malé kousky a dají se do trouby na pomazaný plech péci. Při pečení se obracejí, aby byly po obou stranách pěkně červené. Rozředí se vodou 2 lžíce obyčejných povidel, přidá se cukru, skořice a po případě i citronová kůra. Do toho se zamíchají upečené šlejšky a polijí se pak rozpuštěným omastkem.

Bramborové buchtičky.

Uvaří se půl kg bramborů, nastrouhají se a zadělají se s dvěma vejci, trochou pepře, muškátu a nového koření. Těsto vyválí se na placku vysokou asi 2 cm, vykrájí se z něho čtverhránky, pokladou ovocnými povidly a přehnou se jejich cípky. Takto připravené buchtičky pekou se při mírnějším ohni na pekáči potřeném máslem.

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
8. listopadu 2017


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.