Retro jídelníček na celý týden a navíc recepty na moučníky a bezmasá jídla

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Historický jídelníček na celý týden z roku 1929, k tomu recepty na moučníky a bezmasá jídla a jako bonus recepty na výborné tatarky.


Jídelní lístek.

Pondělí: Oběd: Polévka z bílých fazoli se smaženou houskou, kotlety na kmíně s dušenou rýží (foukané svítky). — Večeře: Smažené telecí nožičky s bramborovou kaší. Po večeři čaj s citronem.

Úterý: Oběd: Hovězí polévka se smaženým hráškem, hovězí maso s polévkovým křenem a knedlík (dušená jablka a dušené sušené švestky jako kompot). — Večeře: Míchaný salám a chléb s máslem, čaj s citronem.

Středa: Oběd: Polévka mozečková na způsob rybí (knedlík plněný masem, jinak nazvaný »guláš v županu«). Krupicová kaše. — Večeře: čočka s párky a okůrkami.

Čtvrtek: Oběd: Polévka z hovězích kostí s játrovou rýží, vepřové maso s černou omáčkou a kynutým knedlíkem neb bramborem (tažený jablkový závin). — Večeře: Cezené nudle s parmazánským sýrem, nebo špakety s přírodní rajskou omáčkou a parmazánem.

Pátek: Oběd: Polévka zeleninová se svítkem, buchty s mákem a tvarohem. — Večeře: Nadívaná kapusta a smažené franc, brambory.

Sobota: Oběd: Hovězí polévka, telecí kotlety na víně a brambory (lívanečky). — Večeře: Over s křenem, děti lívanečky od oběda a mléko.

Neděle: Oběd: Polévka z hovězích kostí se svítkem, pečené selátko neb kozle s bramborovým salátem, máslový závin s tvarohem. — Večeře: Maso od oběda, nebo karbanátky se šťouchanými brambory. Po večeři čaj s citronem.


Rýže s jablíky.

Spaříme 30 dkg rýže, zalijeme ji jedním litrem mléka, v němž jsme rozpustily 7 dkg cukru a špetku soli a necháme napolo uvařiti. Vymažeme kamenný kastrol máslem, polovinu té nedovařené kaše tam dáme, pak pokládáme jablíčky, která jsme oloupaly, jaderníky vydlabaly a vyplnily zavařeninou a cukrem, navrch dáme druhou polovinu té kaše a pečeme v troubě asi půl hodiny. Můžeme podati k této rýži také vanilový krém nebo chaudeau.

Vanilový krém.

Čtvrt litru mléka, 10 kostek cukru a půl kousku vanilky postavíme na plotnu. Když se mléko vaří, vyndáme vanilku, asi v 5 lžících mléka rozkverláme 2 žloutky a lžičku mouky, vroucí mléko odtáhneme ke kraji a ty žloutky v mléce, do toho nalijeme a na kraji plotny ještě chvilku kverláme. (Vyvařenou vanilku usušíme a pak rozbijeme s cukrem na posypání pečiva.)

Sněhulky se chaudeau.

Do čtvrt litru vody dáme 5 dkg čerstvého másla a necháme to přijíti do varu, pak přidáme za stálého míchání vrchovatý čtvrtlitr mouky, a mícháme, až těsto lupe a odděluje se od vařečky; nyní je trochu osolíme a mícháme do úplného vychladnutí; pak přidáme trochu citronové kůry, vanilky, lžíci cukru, jedno celé vejce a 2 žloutky a mícháme zase asi 10 minut. Z hotového těsta vykrájíme malou v másle omočenou lžičkou kuličky a smažíme je ve velmi horkém převařeném másle neb umělém tuku do růžova, podáváme k nim chaudeau.

Kapustový nákyp.

Kapustu asi půl kg těžkou uvaříme ve slané vodě, hrnek nepřikryjeme, aby zůstala pěkně nazelenalá, uvařenou vymačkáme, rozsekáme na strojku na maso. 3 dkg másla se utře se třemi žloutky, kapusta se tam přimísí, prisype se 5 dkg strouhaného parmazánského sýra, na špičku nože pepře a 3 dkg strouhané housky, promíchá se to a naposled se přimísí ze tří bílků tuhý sníh a zase se to zamíchá. Vymaže se forma máslem, vysype houskou, hmota se tam nacpe, postaví se na plech a peče v horké troubě asi 20—30 minut.

Kapustové karbanátky.

Půl kg těžká kapusta se uvaří, na strojku rozseká, smísí se strouhanou houskou ze 4 žemlí, přidá se jedna usmažená cibulka a čtvrt kg vařeného tučného usekaného masa, spojí se to jedním vajíčkem, opepří a dobře propracuje, aby bylo vláčné těsto a nerozpadalo se. (Maso se dříve vyvaří na polévku, pak se dá do karbanátků.) Z této masy se utvoří malé karbanátky, obalí ve vejci a housce a smaží na velmi rozpáleném omastku.

Sauce tartar (falešná).

Tři žloutky, tři lžíce kyselé smetany a tři lžíce silné polévky, rozkverláme a lžičkou mouky postavíme do horké vody a na plotně horlivé kverláme tak dlouho, až se voda vaří a v hrnéčku to zhoustne, nyní přidáme tři lžíce citronové, šťávy a špetku soli a mícháme až je to hodně husté, pak to sejmeme s ohně, dáme k ledu nebo do sněhu, kverláme dále a přidáváme po kapkách 5 lžic tabulového oleje, a mícháme, až je hustá a úplně studená majonésa. Do hotové majonésy přidáme lžičku sekané petržilky, lžičku sekaných kaparů, lžičku dobré hořčice a lžičku strouhané cibulky.

Sauce muselin.

Upraví se z výše uvedené sauce tartar, přidáme-li 1 osminu litru šlehané, ovšem neslazené smetany.

Naložená červená řípa.

Červená řípa jest velmi pěkným zpestřením jednotvárné zimní kuchyně, jest laciná a zdravá a daleko lehčeji stravitelná než okurky. 2 kg červené řípy dobře opereme, oloupeme a vaříme v 1 litru octa a čtvrt litru vody, přidáme do varu jednu celou cibuli, jeden bobkový list, několik nových koření, několik pepřů (asi 10 kuliček), lžičku soli a těm, kteří milují anýzovou příchuť, i několik anýzů, Za hodinu jest řípa měkká, nyní ji pokrájíme na lupínky nebo ustrouháme na struhátku na kedlubny, dáme do sklenic a zalijeme octem, v němž se vařila. Navrch naklademe kolečka křenu.

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
1. listopadu 2017


Diskuze k článku „Retro jídelníček na celý týden a navíc recepty na moučníky a bezmasá jídla“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.


Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2022 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.