Dobový jídelníček na celý týden a navíc recepty na kančí

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Kompletní jídelníček s obědy a večeřemi na celý týden z roku 1929, k tomu dobové recepty na kančí maso a polévku z ledvinek.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek.

Pondělí: Oběd: Polévka ledvinková (zadělávané telecí s rýží, dukátové buchtičky s povidlovou omáčkou. — Večeře: Děti buchtičky od oběda se žloutkovým krémem, rodiče vuřty s cibulí a sýr. Po večeři čaj s citronem.

Úterý: Oběd: Hovězí polévka s játrovými knedlíčky Hovězí maso s rajskou omáčkou a knedlíkem, místo moučníku kompot, (nemáme-li jiný. udusíme několik jablíček, uvaříme čtvrt kg sušených švestek, čtvrt kg sušených merunek a srovnáme to na mísu). — Večeře; Smažené telecí nožičky s bramborovou kaší a okůrkou. Po večeři Čaj s citronem.

Středa: Oběd: Polévka bramborová s houbami, kapustový nákyp. — Večeře: Ovar s křenem, pro děti místo vepřového masa uvaříme kousek telecího masa. Po večeři Čaj s citronem neb malinovou šťávou.

Čtvrtek: Oběd: Polévka z hovězích kostí se svítkem (Skopová pečená na česneku s bramborem a zelím), rýžová kaše s jablky. — Večeře: Palačinky plněné zavařeninou nebo míchanými vejci. (Děláme-li palačinky se zavařeninou, polijeme je máslem a posypeme tvarohem, naplníme-li je vejci, polijeme je máslem a posypeme parmazánským sýrem).

Pátek: Oběd: Polévka z pražené krupice, čočka se sázenými vejci s okurkami, (lístkové koláče se zavařeninou). — Večeře: Míchaný sýr, máslo a chléb, čaj.

Sobota: Oběd: Polévka z telecích kostí s noky (jazyk s polskou omáčkou a knedlíkem), žemlovka. — Večeře: Smažené jaterničky s bramborem a zelím čaj s citronem. (Dětem místo jaterniček chléb s máslem a vajíčka.)

Neděle: Oběd: Polévka z hovězích kostí s játrovým svitkem. Beefsteaky s dušenou rýží a zeleninou, boží milosti. — K večeři nářez, chléb s máslem a čaj.


Ledvinková polévka.

Osmažíme zeleninu, zalijeme ji vodou, osolíme a necháme vařiti do měkka. Pokrájíme na tenoučké lupínky 15 dkg ledvinek; necháme spejchnouti na 3 dkg másla neb margarinu malou cibulku, hodíme na ní ledvinky, necháme je produsiti, přidáme lžičku papriky, zalijeme vodou z té osmažené zeleniny a vaříme asi půl hodiny; po této době zaprášíme polévku růžovou jíškou, necháme zase povařiti, okořeníme majoránkou a podáváme. — Kdo má rád hustší polévku, může zavařiti makarony, mušličky, nebo rýži, nebo dáti do každého talíře jeden ve slupve uvařený, oloupaný a na lupínky pokrájený brambor.

Kančí maso.

1 kg kančí kýty se zbaví tuku, naloží a sice jedna osmina litru octa se svaří se 1.4 Litrem vody, přidá se 10 jalovců, 5 nových koření, 5 pepřů, jeden bobkový list, půl na drobno krájené cibule, jedna mrkev, jeden celer, jedna petržel, všecko se zkrájí, koření na hrubo roztluče, kýta se tím obalí a polije tím svařeným octem s vodou. Nechá se ležeti asi 5dnů a stále se obraci. Když jest uležená, nasolí se a zelenina, v níž byla kýta naložena, se dá dusiti na 5 dkg másla neb Polarinu a kýta se naň vloží.

Když jest napolo udělaná, roztlučeme 30 sušených třešní i s peckami v hmoždíři a dáme je k masu dusiti a podléváme polévkou. Když kýta změkla, což jest za 1 a půl až 2 hodiny, vyndáme ji, očistíme od zeleniny a nakrájíme na úhledné kousky. Usmažíme 1 žemlí, na ni nalijeme jednu osminu litru červeného, nesladkého vína, přilijeme šťávu, v níž se dusilo maso, přidáme 5 dkg třešňových povidel, všecko povaříme a přecedíme. Kančí kýtu srovnáme na mísu, kolem dáme věneček ze čtverečků z máslového těsta a omáčku servírujeme zvlášť v omáčníku. Děláme-li celou kýtu, postupujeme stejným způsobem, jen množství příprav stoupá dle váhy.

Kančí maso v rosolu.

1 kg kančího masa nejlépe z krku, vaří se ve slané vodě s kořínkovou zeleninou, 1 bobkový list, 5 nových koření, 5 pepřů, 1 celý celer, a jednu osminu litru octa asi 2 hodiny. Měkké maso se vyndá, pokrájí na úhledné kousky. Do polévky se hodí 8 lupínků gelatiny a nechá se povařiti. Do hluboké kulaté mísy se nalije trochu rosolu přes ubrousek a nechá ztuhnouti, pak se na to položí kolečka neb čtvrtky na tvrdo vařených vajec, kolečka citronu a kotoučky celeru, maso se položí na to a úhledně srovná.

Do polévky, dokud se ještě vaří, se zaváří z 1 bílku sníh a vmíchá se do ní, aby vzal všechen kal, potom se mísa postaví na židli nohama vzhůru obrácenou, na každou nohu se přiváže jeden cíp ubrousku, mísa se postaví doprostřed a polévka se na ní nechá ubrouskem zvolna překapati. — Když všecka polévka překapala, dá se mísa do chladu, aby rosol ztuhl. Když chceme kančí podávati, ovineme na chviličku mísu ubrouskem, namočeným v horké vodě a rosol vyklopíme na mělkou, kulatou mísu.

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
25. října 2017


Diskuze k článku „Dobový jídelníček na celý týden a navíc recepty na kančí“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.