Naše projekty:   Obchod.Bejvávalo.cz  —  originální samolepky na stěnu Pieris.cz  —  magazín Příroda.cz  —  efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Dobový jídelníček na celý týden a navíc recepty na kančí

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Kompletní jídelníček s obědy a večeřemi na celý týden z roku 1929, k tomu dobové recepty na kančí maso a polévku z ledvinek.


Jídelní lístek.

Pondělí: Oběd: Polévka ledvinková (zadělávané telecí s rýží, dukátové buchtičky s povidlovou omáčkou. — Večeře: Děti buchtičky od oběda se žloutkovým krémem, rodiče vuřty s cibulí a sýr. Po večeři čaj s citronem.

Úterý: Oběd: Hovězí polévka s játrovými knedlíčky Hovězí maso s rajskou omáčkou a knedlíkem, místo moučníku kompot, (nemáme-li jiný. udusíme několik jablíček, uvaříme čtvrt kg sušených švestek, čtvrt kg sušených merunek a srovnáme to na mísu). — Večeře; Smažené telecí nožičky s bramborovou kaší a okůrkou. Po večeři Čaj s citronem.

Středa: Oběd: Polévka bramborová s houbami, kapustový nákyp. — Večeře: Ovar s křenem, pro děti místo vepřového masa uvaříme kousek telecího masa. Po večeři Čaj s citronem neb malinovou šťávou.

Čtvrtek: Oběd: Polévka z hovězích kostí se svítkem (Skopová pečená na česneku s bramborem a zelím), rýžová kaše s jablky. — Večeře: Palačinky plněné zavařeninou nebo míchanými vejci. (Děláme-li palačinky se zavařeninou, polijeme je máslem a posypeme tvarohem, naplníme-li je vejci, polijeme je máslem a posypeme parmazánským sýrem).

Pátek: Oběd: Polévka z pražené krupice, čočka se sázenými vejci s okurkami, (lístkové koláče se zavařeninou). — Večeře: Míchaný sýr, máslo a chléb, čaj.

Sobota: Oběd: Polévka z telecích kostí s noky (jazyk s polskou omáčkou a knedlíkem), žemlovka. — Večeře: Smažené jaterničky s bramborem a zelím čaj s citronem. (Dětem místo jaterniček chléb s máslem a vajíčka.)

Neděle: Oběd: Polévka z hovězích kostí s játrovým svitkem. Beefsteaky s dušenou rýží a zeleninou, boží milosti. — K večeři nářez, chléb s máslem a čaj.


Ledvinková polévka.

Osmažíme zeleninu, zalijeme ji vodou, osolíme a necháme vařiti do měkka. Pokrájíme na tenoučké lupínky 15 dkg ledvinek; necháme spejchnouti na 3 dkg másla neb margarinu malou cibulku, hodíme na ní ledvinky, necháme je produsiti, přidáme lžičku papriky, zalijeme vodou z té osmažené zeleniny a vaříme asi půl hodiny; po této době zaprášíme polévku růžovou jíškou, necháme zase povařiti, okořeníme majoránkou a podáváme. — Kdo má rád hustší polévku, může zavařiti makarony, mušličky, nebo rýži, nebo dáti do každého talíře jeden ve slupve uvařený, oloupaný a na lupínky pokrájený brambor.

Kančí maso.

1 kg kančí kýty se zbaví tuku, naloží a sice jedna osmina litru octa se svaří se 1.4 Litrem vody, přidá se 10 jalovců, 5 nových koření, 5 pepřů, jeden bobkový list, půl na drobno krájené cibule, jedna mrkev, jeden celer, jedna petržel, všecko se zkrájí, koření na hrubo roztluče, kýta se tím obalí a polije tím svařeným octem s vodou. Nechá se ležeti asi 5dnů a stále se obraci. Když jest uležená, nasolí se a zelenina, v níž byla kýta naložena, se dá dusiti na 5 dkg másla neb Polarinu a kýta se naň vloží.

Když jest napolo udělaná, roztlučeme 30 sušených třešní i s peckami v hmoždíři a dáme je k masu dusiti a podléváme polévkou. Když kýta změkla, což jest za 1 a půl až 2 hodiny, vyndáme ji, očistíme od zeleniny a nakrájíme na úhledné kousky. Usmažíme 1 žemlí, na ni nalijeme jednu osminu litru červeného, nesladkého vína, přilijeme šťávu, v níž se dusilo maso, přidáme 5 dkg třešňových povidel, všecko povaříme a přecedíme. Kančí kýtu srovnáme na mísu, kolem dáme věneček ze čtverečků z máslového těsta a omáčku servírujeme zvlášť v omáčníku. Děláme-li celou kýtu, postupujeme stejným způsobem, jen množství příprav stoupá dle váhy.

Kančí maso v rosolu.

1 kg kančího masa nejlépe z krku, vaří se ve slané vodě s kořínkovou zeleninou, 1 bobkový list, 5 nových koření, 5 pepřů, 1 celý celer, a jednu osminu litru octa asi 2 hodiny. Měkké maso se vyndá, pokrájí na úhledné kousky. Do polévky se hodí 8 lupínků gelatiny a nechá se povařiti. Do hluboké kulaté mísy se nalije trochu rosolu přes ubrousek a nechá ztuhnouti, pak se na to položí kolečka neb čtvrtky na tvrdo vařených vajec, kolečka citronu a kotoučky celeru, maso se položí na to a úhledně srovná.

Do polévky, dokud se ještě vaří, se zaváří z 1 bílku sníh a vmíchá se do ní, aby vzal všechen kal, potom se mísa postaví na židli nohama vzhůru obrácenou, na každou nohu se přiváže jeden cíp ubrousku, mísa se postaví doprostřed a polévka se na ní nechá ubrouskem zvolna překapati. — Když všecka polévka překapala, dá se mísa do chladu, aby rosol ztuhl. Když chceme kančí podávati, ovineme na chviličku mísu ubrouskem, namočeným v horké vodě a rosol vyklopíme na mělkou, kulatou mísu.

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
25. října 2017


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.