Naše projekty: originální samolepky na stěnu Pieris.czmagazín Příroda.czobchod s plastikovými modely Plastikáče.czefektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Jak na ideální vyhřátí trouby pro pečení koláčů a buchet? Zkuste to podle našich prababiček

původně vyšlo: Česká hospodyně 1907, autor neuveden.
Pro dokonale upečené koláče, buchty, pečivo nebo i dorty je správná teplota trouby mimořádně důležitá. Přinášíme vám postup, jak to dělaly naše prababičky v roce 1907. Uvidíte, že se jejich triky mohou uplatnit i v dnešní moderní kuchyni.


Jak poznáme je li trouba přiměřeně vytopená ku přípravě různých pečiv a cukrovinek?

Zkušená hospodyňka pozná to dle toho jak působí teplo na její ruku, kterou do trouby strčí. Nezkušená pomáhá si papírem.

Do trouby dá se kousek bílého papíru jest-li se papír za okamžik zkroutí a málo se žloutne, jest trouba vytopena na I. stupeň a hodí se ku pečení lehkého a drobného pečiva.

Zbarví-li se papír v témže čase do žlutohněda, jest vytopena na II. stupeň a hodí se ku pečení nákypů, větších cukrovinek a třených buchet.

Zhnědne-li papír úplně, jest trouba vytopena na III. stupeň a tu se hodí na pečení buchet, vánoček, některých dortů, máslového pečiva atd.

Zčerná-li papír v tom okamžiku jak jsme ho tam dali, je to důkazem, že je trouba příliš vytopena a proto nechá se chvíli otevřena, aby vychladla.

Kde peče trouba příliš spodem, postaví se pečivo na třínožku, kde vrchem, položí se na pečivo mastný papír. Dáme-li pečivo do trouby, nemáme ji zbytečně otvírati, aby se stejnoměrně peklo; též nemáme pečivem příliš brzy hýbati, teprve tenkráte, když počíná v zadu červenati; při obracení jest třeba opatrně si počínati, aby pečivem se prudce nehodilo, neboť se rádo srazí.

Je-li upečeno, přesvědčíme se tím, že tenoučkou třískou neb čistým stéblem píchneme do středu pečiva; zůstane-li dřívko neb stéblo suché, je pečivo dosti pečené, je-li vlhké, neb chytá-li se těsto na dřevo, jest málo pečené.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1907, autor neuveden.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
27. září 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Kolorované snímky





Debata k článku Jak na ideální vyhřátí trouby pro pečení koláčů a buchet? Zkuste to podle našich prababiček


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: