Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Plesnivý chléb: musí se vždy vyhodit, nebo ho lze i nadále jíst?

původně vyšlo: Česká hospodyně 1908, autorka Vlasta Eckertova.
Musí se plesnivý chléb ihned vyhodit, nebo je možné ho i po napadení plísní nějak využít nebo dokonce normálně jíst? Historický článek z roku 1908 vám v této otázce pomůže, ale zda se tím budete řídit je už jen na vás.


Plesnivění chleba.

Chléb hotový zničiti může jen plíseň.

Poněvadž plíseň světla a vzduchu se štítí, plesniví chléb zejména, když se schovává na tmavém, vzduchu nepřístupném místě. Čím větší množství vody chléb chová, tím rychleji pokračuje plíseň. Bílý chléb, obsahující 25° vody, plesniví mnohem řidčeji než špatně propečený černý chléb s 50° vody. Vlhká kůra plesniví lehčeji, než suchá.

U velikého bochníku s popukanou kůrkou počíná plíseň uvnitř ve vlhkém místě a postupuje pomalu ven. Není li chléb stejně a dost propečený, postupuje plíseň tím rychleji. Plíseň může spočívat jen v infekci vnější, neboť před hnětením chleba v mouce vyskytující se plíseň pečení neodolá a toto ji zničí. Žár v peci obnáší 190—300° a teplota uvnitř bochníku 3 libry vážícího obnáší 100°.

Plesnivěním chléb ztrácí rychle a silně na váze, neboť k rychlému vývinu potřebuje plíseň značně potravy, zejména uhlohydrátů, škrob a cukr. Tímto chemickým rozkladem ztrácí plesnivící chléb na jakosti, váze i výživnosti látek.

Dříve připisovali požití chleba plesnivého onemocnění, ano i úmrtí, nyní se však pokusy dokázalo, že plíseň nemá škodlivého účinku ani na lidi, ani na zviřata; škodi toliko plíseň oranžově červená (oidium aurantiacum). Pro domácnost dlužno poznamenati: při plísni trpí chléb velikou ztrátu na výživnosti. Proto zabrání se plísni, kupuje-li se chléb dobře vypečený a uschová-li se na světlém, vzdušném a suchém místě.

Objeví-li se plesnivá místa, vyřízněme je hluboko, neboť při plísni objevují se často i plísně, jež při požití nemoc způsobují.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1908, autorka Vlasta Eckertova.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
11. září 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.





Debata k článku Plesnivý chléb: musí se vždy vyhodit, nebo ho lze i nadále jíst?


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: