Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Dobový jídelníček na celý týden, historické recepty z hovězího a k tomu něco k pivu

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Jídelníček na celý týden z roku 1929, k tomu řada zajímavých receptů z hovězího masa a navíc výborné slané tyčinky k pivu.


Jídelní lístek.

Pondělí: Oběd: Polévka játrová, nadívané roštěnky s dušenou rýží (žemlový smaženec). — Večeře: uzené maso s bramborovou kaší.

Úterý: Oběd: polévka z hovězích kosti se svitkem, telecí žebírka na sardeli s cezenými nudlemi neb makarony, kompot. — Večeře: topinky s husím sádlem, čaj s citronem.

Středa: Oběd: polévka s játrovými knedlíčky, obložené hovězí maso špenátem a mrkví, brambory (palačinky s tvarohem). — Večeře: karbanátky s mrkví.

Čtvrtek: Oběd: polévka ze smažené krupice, vepřové maso se sladkokyselou omáčkou a knedlíky. — Večeře: knedlík s vajíčkem, dětem krupičnou kaši.

Pátek: Oběd: bramborová polévka, smažené rýžové kotlety s kapustou, bavorské vdolečky. — Večeře: guláš s bramborem.

Sobota: Oběd: kapustová polévka, sekaná pečeně na smetaně s houskovými knedlíky neb makarony a nakládanými švestkami. — Večeře: Zadělané dršťky (děti vejce na měkko a chléb s máslem).

Neděle: Oběd: polévka mozečková, vepřová pečeně, brambor a zeli (stříkané kobližky s ovocnou pěnou). — Večeře: studená vepřová s hořčicí a červenou řepou.


Pokrmy z hovězího masa.


Nadívané roštěnky.

4 roštěnky otřeme hadříkem místo praní, naklepeme a osolíme, 10 dkg libového hovězího masa, 4 dkg slaniny se umele, smísí se 4 dkg spařené rýže, přidá se půl ve vodě namočené žemle, trochu zelené petrželi, trochu hříbků nebo šampionů na másle udušených, trochu pepře a trochu kořínkové usekané, na másle udušené zeleniny a spojí se to maličkým vajíčkem. Hmotou výše uvedenou se roštěnky potrou, stočí a sváží nití.

Na kutchan hodíme na kousek másla bobkový list, několik pepřů a nových koření, asi 5 kuliček každého a krájenou kořínkovou zeleninu, necháme spejchnout a nadité roštěnky na to vložíme a dusíme ve vlastní šťávě; když trochu zarůžověly, podléváme je polévkou a dusíme do měkka, pak se dají na mísu, šťáva se zapráší a scedí na ně. Podává se k nim knedlík, makarony nebo dušená rýže.


Roštěnky na paprice.

Roštěnky se naklepou, osolí, obalí na jedné straně v paprice, na druhé v mouce a položí na kutchan, kde je rozpálené máslo a nechají se opéci. Když se opekly, přidá se lžička na másle usmažené cibulky, podlijí se a duší do měkka. Šťáva se zalije sladkou smetanou a trochu ukyselí citronovou šťávou a povaří. Roštěnky se srovnají na mísu a šťáva se na ně scedí. Podává se k nim knedlík, brambory neb makarony.


Roštěnky obyčejné.

Roštěnky naklepeme, nasolíme, posypeme sekanou cibulí a pepřem a složíme posypanou stranou dvě a dvě na sebe, druhou stranu obalíme v paprice. Na kutchan dáme čerstvý ledvinový syrový lůj, necháme rozpáliti, škvarečky odstraníme a roštěnky tam složíme, popaprikovanou stranou dolů, necháme opéci jak jsou, dvě a dvě na sobě a když se trochu opekly, podléváme a dusíme do měkka. Hotové vyndáme na mísu, šťávu zaprášíme, přecedíme a nalijeme na ně. Podávají se k nim brambory neb rýže.


Závitky ze svíčkové nebo z kýty.

Dobré hovězí maso se rozkrájí na řízky na prst tlusté, tyto se rozklepou a nasolí. Na jeden kg těchto řízků rozsekáme 10 dkg vařeného uzeného libového masa a 10 dkg slaniny, smícháme to se sardelovým máslem ze 3 sardelí (event, přidáme špetku strouhané citronové kůry), řízky tím potřeme, zbalíme a svážeme nití.

Pokrájíme na kotoučky zeleninu, dáme na máslo dusiti; když je to rozpálené, vložíme na to ty závitky, přidáme bobkový list, 10 novych koření a 10 pepřů, kousek zázvoru jako půl lískového oříšku velký a 5 hřebíčků a necháme prudce 20 až 25 minut dusiti; šťáva se zapráší, zalije 4 lžícemi madeirského neb 5 lžícemi červeného nesladkého vína a závitky se srovnají na teplou mísu a servírují. Podává se k nim dušená rýže nebo čtverečky z máslového těsta.


Beefsteaky.

Ze svíčkové nařežeme na dva prsty silné řízky, pěstí je naklepeme a omočíme v rozpuštěném čerstvém másle a necháme do druhého dne odležeti. Druhý den rozpálíme na otevřeném ohni pánev s malým kouskem omastku, řízky omočíme v mouce, vložíme do pánve konsek od sebe, pečeme na každé straně 6 minut; teprve když jsou na jedné straně opečené, je osolíme. Hotové vyndáme, šťávu zalijeme polévkou a na beefsteaky scedíme. Na každý řízek položíme jedno vajíčko, t. zv. volské oko. Servírujeme k nim smažené brambory nebo rýži; obyčejně je obkládáme jako hovězí maso zeleninou, rýží, brambory, okurkami, noky i kousek máslového těsta můžeme dáti.


Beefsteak à la tartar.

Ze syrové svíčkové naškrábeme maso na kašičku, utvoříme hromádky velké jako beefsteak, propracujeme, aby držely pohromadě a smáčíme do másla čerstvého, rozpuštěného a necháme odpočinout do druhého dne. Druhý den vhodíme jej na rozpálenou pánev, necháme na jedné straně na otevřeném ohni opéci asi 3 minuty, pak se osolí, obrátí, na té opečené straně se udělá důlek, dá se do něho žloutek a pečeme ještě 3 minuty, pak se položí na horký talíř, šťáva, kterou pustil, se zalije lžicí polévky, zapráší a scedí na beefsteak; servírují se k němu smažené francouzské bambory.


Cikánská pečeně.

Vezmou se 2 kg jalového žebra a žilky se z něho vyberou, maso se rozřízne na tenkou placku, naklepá a osolí, opepří, posype strouhanou houskou a cibulí; pak se dá nádivka: vezme se půl kg vepřového a telecího masa, rozseká se a žilky se vyberou, přidá se k tomu bílá houska v mléce namočená, 5 vajec, to vše se promíchá, placka se tím pomaže, zabalí, motouzem pováže a dá se na slaninu a máslo péci.


Guláš.

Rozpálíme sádlo, usmažíme do hněda cibulku (na každý čtvrt kg jednu cibulku), hovězí maso z plece osolíme, naklepeme, obalíme v mouce a v paprice a trochu opepříme, hodíme na usmaženou cibuli a dusíme bez podlití asi půl hod. Po této době podlijeme, aby bylo zaplaveno a dusíme pod pokličkou do měkka asi 2 hod. Hotové maso vybereme drátěnou naběračkou na mísu a omáčku na ně scedíme, není-li dost hustá, zaprášíme ji ještě trochu moukou, povaříme a pak teprve přecedíme na maso.


Slané tyčinky k pivu.

1 žloutek, 5 dkg převařeného másla pravého nebo umělého, trochu soli, maloučko papriky, citronové kůra, drobet květu tře se do hladka, pak se přidá půl kg mouky a 3 dkg kvasnic, rozdělá se v trošce mléka, asi dvě desetiny litru, ke kterému se dá jedna kávová lžička cukru, těsto se dobře propracuje a dbejme, aby bylo o něco tužší než na buchtičky.

Nezhynuté se vyválí na placku asi na stéblo silnou a pomaže nepřeškvařeným novým máslem (asi 15 dkg), sbalí, proválí a nechá asi 1 a půl hodiny kynouti, pak se znovu rozválí a pak ještě jednou a zase se nechá tří čtvrti hodiny kynouti, potom se rozválí na 1 cm silné, nakrájí na proužky 2 cm široké a asi 20 cm dlouhé, stočí do šroubku pomaže vejcem, posype kmínem se solí nebo mákem a solí. Pekou se v horké troubě. Pozor, snadno se připálí, jako každé mastné těsto.

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
4. října 2017


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Dobový jídelníček na celý týden, historické recepty z hovězího a k tomu něco k pivu


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: