Podivný zvyk, kdy se při pití alkoholu užívá běžné kuchyňské koření jako droga

původně vyšlo: Besedy lidu 1899, autor František Bartoš.
Jak to na přelomu minulého století fungovalo v americké hospodě a proč měl tehdy u sebe každý štamgast kořenku s nejrůznějším kořením vám popíše článek z roku 1899.


Koření v Americe.

Zvláštností amerických hospod jest nejen zamilovaný a požehnaný »lunch«, nýbrž i kořenka a v této právě dřímá nepřítel, který může býti nebezpečnějším, nežli alkohol, a to tím spíše, poněvadž jest potutelnější a nepůsobí dávení.

Pravým americkým cechovníkům (lze-li slova toho užiti o pití v stoje) stalo se modou, že, jakmile učinili několik doušků lihoviny některé, sáhají honem do kořenky, v které loví různé koření, jako: hřebíček, zrnka pepře, kávy, karafiátů, kousky skořice, zázvoru, nebo jiné aromatické koření, které v ústech žvýkají a naposledy i polykají. Není-li jiného koření po ruce, poslouží dobře i proužky kůry citronové.

V pravém americkém »bar roomu« užívají mezi 5 pijáky nejméně 3 koření. Neboť to prý je slušné a způsobné; zapuzuje se tím při vydechování zápach lihovin, napraví se chuť v ústech, takže jinde na pijáku nepoznají, kde byl.

Mírné požívání koření, které není vůbec nikdy obzvláště zdravým, ovšem neuškodí, přimíšeno-li jiným poživatinám, avšak velmi často zvrhá se užívání »koření slušnosti« v nepravost a břímě, které otroky své vždy více svírá a ponenáhlu ničí.

Mnozí pášou nepravost tuto takovou měrou, že koření stále u sebe nosí a při chůzi a práci je žvýkají.

Účinky této neplechy jsou rozmanité. Nejčastěji mají za následek oslabení nervové soustavy, nepřirozené dráždění žaludku a ochablost jater. Žaludku ubývá síly zažívací a stěny jeho potahují se po čase povlakem alkalickým a na dně usazují se tělíska, podobná kaménkům a kuličkám ze skla. Nemírným žvýkáním skořice klesá činnost srdce. Tak povstávají nezhojitelné nemoci, kterým často nelze přijití na stopu.


Původní zdroj historického článku:
Besedy lidu 1899, autor František Bartoš.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
13. května 2019


Diskuze k článku „Podivný zvyk, kdy se při pití alkoholu užívá běžné kuchyňské koření jako droga“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2022 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.