Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Trik našich prababiček: jak zachránit maso, když začne zapáchat

původně vyšlo: Česká hospodyně 1918, autor neuveden.
Stává se vám občas, že maso na vaření vypadá ještě v pořádku, ale je už trochu cítit? Našim prababičkám bez dostupné ledničky se to občas stávalo. Článek z roku 1918 vám ukáže, jak si tehdy dokázaly poradit.


Maso zapáchající.

Za teplého počasí se maso rychle kazí a páchne.

Pokud rozklad valněji nepokročil, lze maso opraviti manganistanem draselnatým, který koupíme v každé drogerii. Jsou to tmavé fialové krystaly a jehlice.

Do studené vody hodí se několik zrnek této soli. Je-li maso jen slabě „chycené“, připraví se roztok světle růžový, t. j. přidá se více zrnek; je-li zápach citelnější, má míti roztok barvu červeného vína. Voda musí býti studená.

Maso vloží se do úplně vypařeného, vydrhnutého a vodou vymytého kameninového hrnce (nikoli železného neb emailovaného), nebo do skleněné láhve se širokým hrdlem, což je nejlepší a roztokem ve skleněné nádobě připraveným se zaleje tak, aby v něm zůstalo ponořeno.

Doba, po kterou maso má zůstati v roztoku, řídí se stupněm načichlosti. V celku trvá hodinu až tři, po kteréžto době se tak tím zbarví do hněda, nebo se zakalí. Neztratila-li se načichlost, nutno proceduru opakovati.

Maso, v němž rozklad silněji pokročil, nutno z požívání vyloučiti.

Poznámka Bejvávalo.cz:
Upozorňujeme, že jde o radu z roku 1918 a proto vám rozhodně nezaručujeme, že odpovídá dnešním hygienickým pravidlům! Pokud se touto více než stoletou radou na řešení problému zapáchajícího masa bude řídit, tak tak dělá na své riziko...



zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1918, autor neuveden.

datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
22. dubna 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: