Maso zapáchající.
Za teplého počasí se maso rychle kazí a páchne.
Pokud rozklad valněji nepokročil, lze maso opraviti manganistanem draselnatým, který koupíme v každé drogerii. Jsou to tmavé fialové krystaly a jehlice.
Do studené vody hodí se několik zrnek této soli. Je-li maso jen slabě „chycené“, připraví se roztok světle růžový, t. j. přidá se více zrnek; je-li zápach citelnější, má míti roztok barvu červeného vína. Voda musí býti studená.
Maso vloží se do úplně vypařeného, vydrhnutého a vodou vymytého kameninového hrnce (nikoli železného neb emailovaného), nebo do skleněné láhve se širokým hrdlem, což je nejlepší a roztokem ve skleněné nádobě připraveným se zaleje tak, aby v něm zůstalo ponořeno.
Doba, po kterou maso má zůstati v roztoku, řídí se stupněm načichlosti. V celku trvá hodinu až tři, po kteréžto době se tak tím zbarví do hněda, nebo se zakalí. Neztratila-li se načichlost, nutno proceduru opakovati.
Maso, v němž rozklad silněji pokročil, nutno z požívání vyloučiti.
Poznámka Bejvávalo.cz:
Upozorňujeme, že jde o radu z roku 1918 a proto vám rozhodně nezaručujeme, že odpovídá dnešním hygienickým pravidlům! Pokud se touto více než stoletou radou na řešení problému zapáchajícího masa bude řídit, tak tak dělá na své riziko...
Diskuze k článku „Trik našich prababiček: jak zachránit maso, když začne zapáchat“