Vývoz jablek z Ameriky do Evropy.
Z Ameriky se zasílá přes moře do Evropy ročně víc než 40.000 sudů jablek.
Angličtí a němečtí obchodníci si toto ovoce dávají zasílat už na podzim, záhy po česání, avšak nechávají je zabalené tak jak přišlo až do vánoc, do února i do března, kdy cena jablek velice stoupá.
Aby jablka vydržela tak dlouho čerstvá, jest třeba se postarat o řádné jich zabalení při dopravě přes moře. Dávají se proto do velkých sudů neb beden naplněných jemným sádrovým práškem, neboť bylo seznáno, že jablka v takovém obalu dojdou čerstvá a ve skladišti se nekazí.
Na dno bedny se dá vrstva sádrového prášku, na ni vrstva jablek, jež byla dříve otřena, vše se zasype sádrou, a zas se takto klade vrstva na vrstvu až je sud nebo bedna plná. Sádra totiž nedopouští, aby se jablka pohybovala a tím otloukla, brání, aby do jablek nevnikla vlhkost, a chrání ovoce před chladem i vedrem.
Mimo to se z Ameriky do Evropy zasílají jablka sušená, s nimiž v poslední době vede se čilý obchod. Tato jablka se zasílají v menších bednách, aby překupníci mohli načatou bednu rychleji rozprodat anižby tím trpěla jakost sušeného ovoce.
témata článku:
Diskuze k článku „Jak se k nám již před 100 lety dovážela jablka z USA“