Milujete čaj? Zkuste si vypěstovat vlastní čaj podle našich prababiček

původně vyšlo: Česká hospodyně 1909, autor neuveden.
Čaj nemusíte jen kupovat, můžete si klidně sami vypěstovat a usušit svůj vlastní. Podrobný návod na pěstování čaje v našich podmínkách vám přináší článek z roku 1909.


Pěstování čaje.

Jest známo, že čaj má domovinu svoji v Číně, však málo jest známo, že možno čaj i u nás, v našem podnebí s dobrým úspěchem pěstovati, že list je stejně dobré chuti a že plodina dá docela vyzrálé semeno.

Tato neznalost jest příčinou, že posud nikdo neučinil ani pokus, ač není to se žádnými obětmi spojeno, docíliti zde vlastní čaj, tento stále oblíbenější nápoj a proto přinášíme zde několik pokynů o čajovém semenu a jak čaj síti a kliditi.

Semeno čajové jest as jako uherské proso velké, barvy mramorově šedé, lesklé a sází se nejlépe do zahradní země neb i do dobře vyhnojeného pole a sice podobně jako řepa, totiž ¾—1 cm do hloubky a 25 až 30 cm vzdálenosti po řádku.

Po vzejití možno, není však nutno, čaj sjednotiti, dle potřeby pleti a okopávat, pokud beze škody na bylině se tak díti může.

Nejlepší doba ku setí jest koncem března a doporučuje se raději dříve než později tuto provésti.

Po odkvětu začíná ihned sklizen a sice tím způsobem, že se čajové lístky odstřihují, toto odstřihování musí se však díti pozorně a to tak, by stopka listu zůstala na stonku neb z tohoto znova vyrazí list nový. Prvně sklizme listí, jest nejlepší a suší se dvojím způsobem jinak pro obchod a jinak pro vlastní potřebu.

Obchod žádá čajové listí barvy skoro černé a proto se suší čaj na lískách v sušírnách při vysoké teplotě, kde listy se rychle a pevně do sebe zavinují, nutno však býti velice opatrným, by se čaj nepřipálil. Takto sušený čaj dá odvar i dle potřeby tmavý.

Po vlastní potřebu suší se čaj pouze na vzduchu na lískách a jest třeba pouze ho obraceti, tento čaj dává odvar jen světlý a vzácně jemné chuti.

Semeno dozrává zde v Čechách v měsíci srpnu ; toto se nejprve zdrhne a v luskách usuší, po uschnutí se vymne a v suchu uschová.

Čajové stonky na záhonku se po uschnutí při zemi uřežou a záhonek se opětně slabě chlévským hnojem zmrví.

V druhém roce tytéž stonky ženou bujně ze země a nasazují hojně listí i semene. Déle než dva roky se nedoporučuje čaj z jednoho stonku kliditi a nutno znova čerstvě zaseti.

Takto pěstovaný čaj předčí dovážené k nám zboží, neb než tento přijde sem, projde skrze mnohé ruce a poněvadž je to zboží cenné, rádo se s nimi různě manipuluje po většině ku škodě kupujícího obecenstva.

Jelikož jest to rostlina velice vděčná, stojí to za pokus učiniti zkoušku a tuto může každý ve své zahrádce učiniti.

Původní semeno lze obdržeti u pana F. Borovce v Chrudimi.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1909, autor neuveden.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
9. října 2019


Diskuze k článku „Milujete čaj? Zkuste si vypěstovat vlastní čaj podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2022 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.