Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Jak rychle člověk tráví jídlo a jak to ovlivňuje alkohol
původně vyšlo: Česká hospodyně 1910, autor neuveden.

Má na rychlost trávení potravin vliv, když si dáte k obědu pivo nebo nějaký jiný alkohol? A jaké jídlo se tráví člověk nejrychleji a které nejpomaleji? Vědecký výzkum, který tyto otázky zkoumal, vám přiblíží článek z roku 1910.


Doba zdržení se různých pokrmů v žaludku a jich ztrávení

O době zdržení se různých pokrmů v žaludku a jich ztrávení konal H. Croce sám na sobě pokusy, vyjmuv v určité době po jídle pomocí žaludeční sondy ukázky a zkoumav je.

Obsah žaludku byl téměř vždy již po uplynutí jedné hodiny zažívání dosti tekutý a tato jakost později se zvyšovala. Mizení obsahu žaludečního, zdá se, že se nedělo, jak Richet za to má, najednou, nýbrž zcela znenáhla.

Doba zdržení se jídel v žaludku trvala u rýže 1 hodinu, u vajec syrových 1 hod. 30 min., jeleního masa vařeného 1 hod. 45 min., mléka syrového 2 hod., chleba 2 hod., bobů 2 hod. 30 min., bramborů 2 hod. 30 min., ústřic 3 hod., ryb 3 hod., vajec na měkko 3 hod., vepřové pečeně 4 hod., hovězí pečeně 4 hod., černého chleba 4 hod., kapusty 5 hod., vajec na tvrdo 5 hod.

Zdržení se jídel v žaludku za přídavku kyseliny solné, lihu a jiných dráždidel studoval A. Eichenberg rovněž sám na sobě pomocí žaludeční sondy a shledal, že přídavek kyseliny solné ztrávení vždy asi o 10 proc. urychlil, že také požití menšího množství lihu (až do 50 cm³ povšechné tekutiny) ztrávení urychlilo.

Požití většího množství (1 litru vína nebo piva), že je ani neurychlilo, ani neprodloužilo, že přídavek hořčice ztrávení velmi značně, pepře a conduranga jenom v nepatrné míře urychlil, tinktury rebarborové je docela neurychlil, že požití 1½ litru vody je nepatrně prodloužilo.



zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1910, autor neuveden.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
20. března 2019

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým může oslovit statisíce našich čtenářů.



Debata k článku 'Jak rychle člověk tráví jídlo a jak to ovlivňuje alkohol'








Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty:

Zajímavé odkazy: Webhosting

Chcete zde být také uvedeni? Kontaktujte nás.