Jak rychle člověk tráví jídlo a jak to ovlivňuje alkohol

původně vyšlo: Česká hospodyně 1910, autor neuveden.
Má na rychlost trávení potravin vliv, když si dáte k obědu pivo nebo nějaký jiný alkohol? A jaké jídlo se tráví člověk nejrychleji a které nejpomaleji? Vědecký výzkum, který tyto otázky zkoumal, vám přiblíží článek z roku 1910.


Doba zdržení se různých pokrmů v žaludku a jich ztrávení

O době zdržení se různých pokrmů v žaludku a jich ztrávení konal H. Croce sám na sobě pokusy, vyjmuv v určité době po jídle pomocí žaludeční sondy ukázky a zkoumav je.

Obsah žaludku byl téměř vždy již po uplynutí jedné hodiny zažívání dosti tekutý a tato jakost později se zvyšovala. Mizení obsahu žaludečního, zdá se, že se nedělo, jak Richet za to má, najednou, nýbrž zcela znenáhla.

Doba zdržení se jídel v žaludku trvala u rýže 1 hodinu, u vajec syrových 1 hod. 30 min., jeleního masa vařeného 1 hod. 45 min., mléka syrového 2 hod., chleba 2 hod., bobů 2 hod. 30 min., bramborů 2 hod. 30 min., ústřic 3 hod., ryb 3 hod., vajec na měkko 3 hod., vepřové pečeně 4 hod., hovězí pečeně 4 hod., černého chleba 4 hod., kapusty 5 hod., vajec na tvrdo 5 hod.

Zdržení se jídel v žaludku za přídavku kyseliny solné, lihu a jiných dráždidel studoval A. Eichenberg rovněž sám na sobě pomocí žaludeční sondy a shledal, že přídavek kyseliny solné ztrávení vždy asi o 10 proc. urychlil, že také požití menšího množství lihu (až do 50 cm³ povšechné tekutiny) ztrávení urychlilo.

Požití většího množství (1 litru vína nebo piva), že je ani neurychlilo, ani neprodloužilo, že přídavek hořčice ztrávení velmi značně, pepře a conduranga jenom v nepatrné míře urychlil, tinktury rebarborové je docela neurychlil, že požití 1½ litru vody je nepatrně prodloužilo.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1910, autor neuveden.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
20. března 2019


Diskuze k článku „Jak rychle člověk tráví jídlo a jak to ovlivňuje alkohol“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2023 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.