Jak rychle člověk tráví jídlo a jak to ovlivňuje alkohol

rubrika: historické články / věda a výzkum, původně vyšlo: Česká hospodyně 1910, autor neuveden.
Má na rychlost trávení potravin vliv, když si dáte k obědu pivo nebo nějaký jiný alkohol? A jaké jídlo se tráví člověk nejrychleji a které nejpomaleji? Vědecký výzkum, který tyto otázky zkoumal, vám přiblíží článek z roku 1910.
Následující text pochází z roku 1910

Doba zdržení se různých pokrmů v žaludku a jich ztrávení

O době zdržení se různých pokrmů v žaludku a jich ztrávení konal H. Croce sám na sobě pokusy, vyjmuv v určité době po jídle pomocí žaludeční sondy ukázky a zkoumav je.

Obsah žaludku byl téměř vždy již po uplynutí jedné hodiny zažívání dosti tekutý a tato jakost později se zvyšovala. Mizení obsahu žaludečního, zdá se, že se nedělo, jak Richet za to má, najednou, nýbrž zcela znenáhla.

Doba zdržení se jídel v žaludku trvala u rýže 1 hodinu, u vajec syrových 1 hod. 30 min., jeleního masa vařeného 1 hod. 45 min., mléka syrového 2 hod., chleba 2 hod., bobů 2 hod. 30 min., bramborů 2 hod. 30 min., ústřic 3 hod., ryb 3 hod., vajec na měkko 3 hod., vepřové pečeně 4 hod., hovězí pečeně 4 hod., černého chleba 4 hod., kapusty 5 hod., vajec na tvrdo 5 hod.

Zdržení se jídel v žaludku za přídavku kyseliny solné, lihu a jiných dráždidel studoval A. Eichenberg rovněž sám na sobě pomocí žaludeční sondy a shledal, že přídavek kyseliny solné ztrávení vždy asi o 10 proc. urychlil, že také požití menšího množství lihu (až do 50 cm³ povšechné tekutiny) ztrávení urychlilo.

Požití většího množství (1 litru vína nebo piva), že je ani neurychlilo, ani neprodloužilo, že přídavek hořčice ztrávení velmi značně, pepře a conduranga jenom v nepatrné míře urychlil, tinktury rebarborové je docela neurychlil, že požití 1½ litru vody je nepatrně prodloužilo.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1910, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
20. března 2019


Diskuze k článku „Jak rychle člověk tráví jídlo a jak to ovlivňuje alkohol“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.