Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Trik našich prababiček, díky kterému rebarbora báječně chutná
původně vyšlo: Epocha 1911, autor neuveden.

Rebarbora, nebo-li reveň, není jen krásná ozdoba zahrady, ale i zdravé obohacení jídelníčku. Víte jak se o rebarboru starat a jak zajistit, aby její listy byly mimořádně chutné? Poradí vám s tím článek z roku 1911.


Rebarbora

Rebarbora čili reveň je vděčnou ozdobnou rostlinou; nejenže krášlí zahradu, ale přináší zároveň užitek. Přemnohé z rostlin pěstovaných jen pro užitek mohou být sázeny pro svůj sličný vzhled v sadech vedle pyšných družek pocházejících z cizích krajů.

Tak jsou mnohé druhy lebedy, kapusty, chřestu atd., zasazeny v přiměřeném okolí jako samostatný trs v trávníku, přímo nádhernou ozdobou sadu. Mezi dekoračními rostlinami se velice pěkně vyjímá rebarbora hojně pěstovaná hlavně pro stonky listů, ze kterých se připravuje výtečný kompot.

Pěstujem-li ji pro ozdobu, necháváme vyvinout její pyšné okvětí, kdežto při pěstování pro užitek necháme růst listy na úkor květů. Neořezáváme-li listy, tvoří pak v letě mocné trsy, jichž zkadeřené listy svou ušlechtilou formou připomínají akanthus.

Na našem vyobrazení je nádherný druh rebarbory (Rheum palmatum) v době květu.

Rebarbora vyžaduje těžkou tučnou půdu a v době vzrůstu hojně vláhy.

Pěstuje-li se pro užitek, doporučuje se umělé vyhánění a bílení listů, což se dosáhne tím, že se výhonky zakryjí kořenáčem nebo dřevěnými truhlíky, pod nimiž listy zbavené světla a tím bílené zároveň bujně vyrážejí. Tyto stonky listů vypěstované uměle jsou zvláště chutné.

Reveňový kompot připomíná vůní srstku (angrešt) a je velice oblíbený zvláště z jara, kdy je nedostatek jiného ovoce.



původ historického článku:
Epocha 1911, autor neuveden.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
17. března 2019



Debata k článku 'Trik našich prababiček, díky kterému rebarbora báječně chutná'





Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty:

Zajímavé odkazy: Webhosting

Chcete zde být také uvedeni? Kontaktujte nás.