Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Trik našich prababiček, díky kterému rebarbora báječně chutná

původně vyšlo: Epocha 1911, autor neuveden.
Rebarbora, nebo-li reveň, není jen krásná ozdoba zahrady, ale i zdravé obohacení jídelníčku. Víte jak se o rebarboru starat a jak zajistit, aby její listy byly mimořádně chutné? Poradí vám s tím článek z roku 1911.


Rebarbora

Rebarbora čili reveň je vděčnou ozdobnou rostlinou; nejenže krášlí zahradu, ale přináší zároveň užitek. Přemnohé z rostlin pěstovaných jen pro užitek mohou být sázeny pro svůj sličný vzhled v sadech vedle pyšných družek pocházejících z cizích krajů.

Tak jsou mnohé druhy lebedy, kapusty, chřestu atd., zasazeny v přiměřeném okolí jako samostatný trs v trávníku, přímo nádhernou ozdobou sadu. Mezi dekoračními rostlinami se velice pěkně vyjímá rebarbora hojně pěstovaná hlavně pro stonky listů, ze kterých se připravuje výtečný kompot.

Pěstujem-li ji pro ozdobu, necháváme vyvinout její pyšné okvětí, kdežto při pěstování pro užitek necháme růst listy na úkor květů. Neořezáváme-li listy, tvoří pak v letě mocné trsy, jichž zkadeřené listy svou ušlechtilou formou připomínají akanthus.

Na našem vyobrazení je nádherný druh rebarbory (Rheum palmatum) v době květu.

Rebarbora vyžaduje těžkou tučnou půdu a v době vzrůstu hojně vláhy.

Pěstuje-li se pro užitek, doporučuje se umělé vyhánění a bílení listů, což se dosáhne tím, že se výhonky zakryjí kořenáčem nebo dřevěnými truhlíky, pod nimiž listy zbavené světla a tím bílené zároveň bujně vyrážejí. Tyto stonky listů vypěstované uměle jsou zvláště chutné.

Reveňový kompot připomíná vůní srstku (angrešt) a je velice oblíbený zvláště z jara, kdy je nedostatek jiného ovoce.


Původní zdroj historického článku:
Epocha 1911, autor neuveden.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
17. března 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.





Debata k článku Trik našich prababiček, díky kterému rebarbora báječně chutná


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: