Jak vědci už před 100 lety vyráběli umělé maso?

rubrika: historické články / věda a výzkum, původně vyšlo: Česká hospodyně 1917, autor neuveden.
Snaha vědců laboratorně vyrobit plnohodnotnou náhradu masa vhodného k jídlu je starší, než si možná myslíte. Historický článek z roku 1917 vás seznámí s úspěchy, které v tomto oboru slavil jeden belgický chemik
Následující text pochází z roku 1917

Umělé — maso.

Ku konci minulého a na začátku nynějšího století učiněny byly tak báječné vynálezy, na př. fonograf, bezdrátová telegrafie, letadla atd., že při objevení se sebe podivnějšího vynálezu nesmíme být hned »nevěřícími Tomáši« a vrtěti nedůvěřivě hlavou, neboť i vynález letadel odkazován byl ještě před 30 lety do říše báchorek a přece byl uskutečněn.

Něco podobného je s umělým masem a mlékem. Belgický chemik Effront vyrobil z rostlinných látek umělé maso, které prý se co do chuti a výživnosti vyrovná masu hovězímu, telecímu, skopovému nebo vepřovému.

Surovinou umělého masa je sladový odpadek.

Slad se vypírá a lisuje, pak preparuje kyselinou sírovou a vápnem; směs se filtruje, voda odpaří, zbytky se opět lisují, pak preparují jinými lučebninami, jež Effront chová v tajnosti, a získá se tak »viandin«, jejž prý tělo ještě lépe assimiluje (zpodabuje) nežli maso.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1917, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
24. února 2019


Diskuze k článku „Jak vědci už před 100 lety vyráběli umělé maso?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.