Umělé — maso.
Ku konci minulého a na začátku nynějšího století učiněny byly tak báječné vynálezy, na př. fonograf, bezdrátová telegrafie, letadla atd., že při objevení se sebe podivnějšího vynálezu nesmíme být hned »nevěřícími Tomáši« a vrtěti nedůvěřivě hlavou, neboť i vynález letadel odkazován byl ještě před 30 lety do říše báchorek a přece byl uskutečněn.
Něco podobného je s umělým masem a mlékem. Belgický chemik Effront vyrobil z rostlinných látek umělé maso, které prý se co do chuti a výživnosti vyrovná masu hovězímu, telecímu, skopovému nebo vepřovému.
Surovinou umělého masa je sladový odpadek.
Slad se vypírá a lisuje, pak preparuje kyselinou sírovou a vápnem; směs se filtruje, voda odpaří, zbytky se opět lisují, pak preparují jinými lučebninami, jež Effront chová v tajnosti, a získá se tak »viandin«, jejž prý tělo ještě lépe assimiluje (zpodabuje) nežli maso.
témata článku:
Diskuze k článku „Jak vědci už před 100 lety vyráběli umělé maso?“