Kuchyňské praktiky
Když se nám při vařeni všechno dobře daří, že vše, jak se říká „jen klape”, není to dílem náhody; rozhoduje zde obratnost a čilost hospodyňky, hodnotnost materiálu, z něhož se pracuje, a ne naposledy i opravdu praktické pomůcky, jimiž si práci usnadňujeme.
Je mnoho různých praktik, jimiž si hospodyně při práci buď pomáhá, nebo jež ji zaručuji, že se její dílo opravdu podaří.
Rozválené těsto na příklad nejlépe přemístíme, ovineme-li je kol válečku a pak dáme na plech. Třená těsta, čím déle třeme, tím jsou kypřejší. Ovšem, že po upečení musíme opatrně vyklopit, aby se moučník nesrazil. Nejlepší pro toto pečení je pak forma s oddělitelným dnem, jež položením na nějakou nádobu se samo oddělí a nadzvedne.
V mnohých moučnících a cukroví záleží velmi na tom, jak je upraven sníh, který je součástí těsta. Vejce musí býti čerstvá a obvykle k bílku přidáváme špetku soli. Nejlépe se bílky šlehají v kotlíku, z nějž také potom celuloidovou škrabkou sníh nejsnáze vyjmeme.
Děláme-li z bílků sněhové pusinky nebo věnečky, nejprve polovinu cukru zašleháme a druhou mícháme vařečkou (na 1 bílek 7 dkg nejjemnějšího práškového cukru) a pak sáčkem s ozdobnou násadkou (obrázek) tvoříme pusinky nebo věnečky, jež necháme přes noc na povoskovaném plechu, a ráno pak ve vlahé troubě teprv pečeme. Ovšem sáčkem zdobíme i krémové dorty, šlehanou smetanu, majonézy a pod.
Čtverhranná forma pod tímto sáčkem je na moučníky a piškoty, jež krájíme na čtverce nebo obdélníčky. Nádobka před ní je na šlehání smetany. Smetana z ni nestříká ven jako z obyčejného hrnéčku, nepřijde tedy na zmar a je brzy hotova.
S pravé strany jsme vám položily vykrajovač těsta, velmi praktickou pomůcku každé kuchyně. Otáčením vykrajuje se jedno kolečko za druhým, takže pouhým pohybem vykrojíme jich celou řadu a těsto nezbude. Vykrajujeme tak koblihy, koláče a pod.
témata článku:
Diskuze k článku „Rady našich prababiček jak si usnadnit práci v kuchyni“