Zoufalý stav vídeňské ZOO po konci první světové války

rubrika: historické články / životní prostředí, příroda a zemědělství, původně vyšlo: Vídeňské illustrované noviny - 1919, autor neuveden.
První světová válka přinesla smrt, hlad a utrpení milionům lidí. Ovlivnila ale i řadu jiných životů, než těch lidských. Článek z roku 1919 vám popíše, v jakém smutném stavu byl po „velké válce“ kdysi vyhlášený vídeňský zvěřinec v Schönbrunnu a jeho zvířecí obyvatelé.
Následující text pochází z roku 1919

Schönbrunnský zvěřinec.

Kdysi pamětihodnost Vídně, výletiště chudých a chlouba g’mütlich Vídeňáků — schönbrunnský zvěřinec — skytá dnes politováníhodný obraz.

Klece, prázdné, aleje pusté, vysoká plevel bují skoro ve všech dvorech, klecích a umělých skalách. A jen ještě několik exemplářů, nanejvýše vyhublých zástupců zvířeny, pokouší se zachrániti bývalou reputaci schönbrunnského zvěřince.

Z medvědů zůstali tu pouze jediný hnědý a párek medvědů polárních, kteří následkem nedostatku mýdla podobají se spíše svým soujmenovcům z velehor himalajských. Chodí smutně, hladově, očichávajíce se co nepřátele, zkracující se vzájemně o potravu.

Pak tu jsou ještě neúnavně bez cíle, z jednoho konce na druhý bloudící vlci a šakalové. Jediný slon „mädi” jest posledním zbytkem kdysi údělené, všemi návštěvníky obdivované rodiny. Žirafy zmizely, ba možno říci dobré dvě třetiny schönbrunnských zvířat zašla — válka je zhubila.

Kdysi tak nad míru hrdí opeřenci přestali býti monarchisticky domýšliví a žerou s pravým republikánským hladem kurky chlebové. Hlad ano hlad — je příznakem žebráků — — — Jen orel raděj nechce nic — než by zobal vídeňský chléb — on elegantní dravec a chleba.

Kachny a husy staly se již dávno obětí masitých dnů. Velbloudí se tlačí chtivě ku mřížoví a v oddělení vysoké zvěře jest dokonce jelen, který nejen že žere chléb, ale dokonce i papír v němž mu jej návštěvník hodil.

Byl by věru čas, aby se těch ubohých tvorů někdo ujal, než-li aby se tak hladem nechali mučiti. Mnohé exempláře již. podnebí, jako opice a p. s výjimkou lva a tygra dávno již pošly. Ani ty válka neušetřila.


Původní zdroj historického článku:
Vídeňské illustrované noviny - 1919, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
17. března 2023


Diskuze k článku „Zoufalý stav vídeňské ZOO po konci první světové války“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.