Zapomenuté začátky veřejného osvětlení ve městech

rubrika: historické články / zajímavosti, původně vyšlo: Lidové noviny - 1924, autor neuveden.
Zima se blíží a venku už je brzo tma. Tma, se kterou ale úspěšně bojuje veřejné osvětlení, díky kterému se ani večer nemusíme obávat vycházet ven. Zajímá vás, kde jsou vlastně úplné počátky veřejného osvětlení? A co s tím měla společného víra v boha? To vám prozradí článek z roku 1924.
Následující text pochází z roku 1924

Osvětlování ulic

Osvětlování ulic není příliš starého data, neboť první nařízení o povinném osvětlení ulic vydána byla teprve na počátku 16. století.

Roku 1524 totiž vyšlo v Paříži královské nařízení, podle něhož byli majitelé domů povinni po 10. hod. večerní v prvním poschodí svého domu vyvěsiti svítilnu. V r. 1558 nařídil parlament, aby byla na rohu ulic nebo v jejich středu pověšena svítilna, která měla hořet od 10 hod. večer do 4 hod. ráno.

Pokusy o pravidelné osvětlení ulic byly však podniknuty již dříve, ač neměly trvalého výsledku. Benátský dožc Domenico Michel, nástupce dožete Ordelafa Falieriho, padlého před Zadrem, vrátil se roku 1126 s křižácké výpravy a shledal, že je ve tmavých uličkách benátských v noci velmi malá bezpečnost, a proto dal umístili před obrazy svatých na ulicích svítilny.

Jednak tím byli uctěni svatí, jednak byly osvětleny ulice a ještě k tomu obrazy svatých chránily svítilen od rozbití a ukradení. Ještě v druhé polovici 18. století musilo býti užito podobného prostředku k ochraně svítilen v Neapoli.

Kašpar hrabě Šternberk vypravuje ve své autobiografii, že v Neapoli dal král Ferdinand vyvěsit na ulicích svítilny, ale lazzarori je vždy rozbili. Policie se obrátila na mnicha otce Peppa, který měl na lazzarony veliký vliv, o radu. Ten nakoupil množství obrázků sv. Januaria, patrona lazzaronů a Panny Marie, přibil obrázky na rohy ulic a nad ně zavěsil svítilny.

Lazzaroni se neodvážili svému patronu rozbíjeti svítilny a tak mohlo býti pozvolna pod patronancí svatých zavedeno veřejné osvětlení.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1924, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
18. listopadu 2021


Diskuze k článku „Zapomenuté začátky veřejného osvětlení ve městech“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.