Zapomenuté výročí knihy, která zásadně přispěla ke konci otroctví

rubrika: historické články / historické události, původně vyšlo: Lidové noviny - 1927, autor z.
Dnes snad snad už nikdo nepochybuje o tom, že otroctví je špatné. Před sto padesáti lety bylo ale veřejné mínění dost jiné a otroctví bylo řadou lidí pokládáno za něco naprosto přirozeného. Historický článek z roku 1927 vás seznámí s historicky velmi důležitou knihou, která významně pomohla postavení otroků ve společnosti změnit.
Následující text pochází z roku 1927

Jubileum slavné knihy.

Před 75 lety — bylo to 9. listopadu 1852 — objevily se v novoyorských výkladech první exempláře knihy »Chaloupka strýce Toma«, napsané spisovatelem Harriet Beecher Stowe (1811 — 1896).

Román, líčící útrapy a bídu amerických černochů, jejich strádání pod jařmem otroctví, měl sensační úspěch a neobyčejnou odezvu.

Stal se snad nejčtenější knihou 19. století, byl záhy přeložen do frančiny, němčiny, španělštiny, švédštiny, italštiny a holandštiny (později i do mnoha jiných jazyků), vzbudil všude soucit s ubohými černými otroky americkými a velmi urychlil tak vážnou sociální reformu, jako je odstranění otroctví, přispěv podstatnou měrou k rozplamenění nenávisti obyvatelstva severoamerických států proti jihoamerickým otrokářům.

»Chaloupka strýce Toma« má též zásluhu o to, že i evropští diplomaté se začali zajímati o bědný osud černošských otroků a svými intervencemi podporovali osvoboditelskou akci, jež vyvrcholila bojem Severu proti Jihu a zrušením otroctví.

Román o ubohém černochu Tomovi byl též zdramatizován a v posledních desítiletích i několikrát zfilmován.


Poznámka Bejvávalo.cz:
Onen „spisovatel Harriet Beecher Stowe“ byla ve skutečnosti žena, spisovatelka Harriet Beecher Stoweová (14. června 1811 / 1. červenec 1896).

Takto její legendární knihu „Chaloupka strýčka Toma“ dnes popisuje Wikipedie:

»Jejím nejznámějším dílem je melodramatický román Chaloupka strýčka Toma (v originále Uncle Tom's Cabin), který poprvé vyšel v abolicionistickém týdeníku National Era roku 1851. Kniha se v následujících letech stala velmi populární a vyšla v nákladu stovek tisíc výtisků.

Všechny osudy postav v ní, jakkoli jsou neuvěřitelné, se zakládají na pravdě. Hrdinové tohoto románu – strýček Tom, teta Chloe, George Harris a jeho žena Eliza – reprezentují černošský lid utlačovaný bílými otrokáři, který je ale bystrý, inteligentní, charakterní a často i zbožný. Také jsou zde vykresleny i protichůdné povahy a názory otrokářů.

Mimo jiné kniha zachycuje krutost otrokářského systému, kvůli které otroci utíkali i za cenu ztráty vlastního života například do daleké Kanady, kde otrokářství už neexistovalo. A právě proti těmto uprchlým otrokům byl namířen nový zákon o jejich navrácení k bývalým vlastníkům, který inspiroval Harriet Beecher Stoweovou k napsání této knihy.

Otrokářům se i přes velkou snahu nepodařilo román zneškodnit a Chaloupka strýčka Toma velkou měrou přispěla ke zrušení otroctví.«


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1927, autor z.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
9. listopadu 2023


Diskuze k článku „Zapomenuté výročí knihy, která zásadně přispěla ke konci otroctví“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.