Zajímavá ukázka klidu prezidenta Masaryka a stylu práce tehdejšího bulvárního tisku

rubrika: historické články / významné osobnosti, původně vyšlo: Lidové noviny - 1928, autor D.
Zajímá vás, jak prezident Tomáš Garrigue Masaryk dokázal i ve vysokém věku zachovávat klid a rozvahu v nečekané situaci? Nebo jaké za dob první republiky panovaly vztahy mezi bulvárním a seriózním tiskem? To všechno vám na dávno zapomenuté epizodě ze života TGM ukáže článek z roku 1928.
Následující text pochází z roku 1928

President Masaryk v nebezpečí.

Ve Večerním Listě p. Stříbrného není nikdy nouze o sensaci, a tak tam také v sobotu byla pod hořejším názvem tučná zpráva tohoto znění:

»Pražská ulice zažila včera sensaci. President Masaryk přejížděl při tvé obvyklé vyjížďce na koni o 5. hod. odpolední náměstí před parlamentem. Náhle byla společnost překvapena neobyčejně prudkým sněžným vichrem.

President byl nucen s koně sestoupiti a utéci se před rozběsněnou vichřicí pod arkády parlamentní budovy. Generál Čeček telefonoval na Hrad pro auto, avšak president po utišení vichru sedl klidně na koně a pokračoval v projížďce.

Tato nezvyklá překážka, která se posud presidentovi nestala, přivábila přirozeně před parlament menší zástup chodců, kteří se zájmem pozorovali, jak president i v tak nečekané vichřici zachoval klid, a jako by se nic nestalo, vyčkal, jako všichni ostatní chodci, až se povětří utiší, načež se pružně vyhoupl na koně a zdravě přítomné promoklé chodce, odklusal vesele z náměstí.«


— Jak vidět, ono tu teda — jako obyčejně ve Večerním Listě — o žádnou sensaci vlastně nejde. Večerní List tady své čtenáře trochu namočil: Jaképak nebezpečí, že se pan president dostal do deště a že se schoval pod arkády parlamentu!

To se nám věru zdá větším nebezpečím, že se k vůli tomu dešti octl pod takovým tučným nadpisem v Stříbrného listě.

Doufejme však, že president i v této ještě nebezpečnější situaci, než byl páteční déšť, zachoval klid a jako by se nic nestalo, vyčkal, jako ostatní lidé, až se po téhle senzační zprávě povětří utiší, načež se pružně vyhoupl na koně, a zdravě namočené čtenáře vesele odklusal zpod arkád Večerního Listu.


Poznámka Bejvávalo.cz:
Popisovaná historika, kdy se prezident Tomáš Garrigue Masaryk „pružně vyhoupl na koně“, je z února roku 1928. V té době bylo T.G.M. již téměř 78 let!


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1928, autor D.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
12. ledna 2023


Diskuze k článku „Zajímavá ukázka klidu prezidenta Masaryka a stylu práce tehdejšího bulvárního tisku“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.