Zajímavá historie pokojových rostlin v našich domovech

rubrika: historické články / životní prostředí, příroda a zemědělství, původně vyšlo: Česká hospodyně 1902, autor Št. Chl.
Okrasné pokojové rostliny jsou dnes samozřejmou součástí většiny domácností. Jejich cesta do květináčů na poličkách v našich pokojích byla ale složitější, než se může na první pohled zdát. Více se o historii pokojových květin a rostlin dozvíte v článku z roku 1902.
Následující text pochází z roku 1902

Květiny.

Nejněžnější okrasou našich příbytků jsou květiny.

Božská Flora obdařuje nás nesčetnými tisíci těchto pestrých, milých dítek svých a umělá ruka lidská dlouholetým pěstěním rozmnožila množství druhů rostlin původních v nesčíslné množství odrůd, vykazujících ponejvíce někdy u veliké míře zlepšení druhu původního.

V ohledu tomto vynikli nejvíce jednotlivci z národa francouzského a anglického, většinou zahradníci specialisti, kteří pěstovali a pěstují pouze jeden druh květin, který svým uměním a nevšední pílí přivedli na nejvyšší stupeň dokonalosti.

Tak vypěstili umělým oplodněním, výsevem a výběrem z pranepatrné rostliny odrůdy nízké, polovysoké, vysoké, s květy jednoduchými všech barev, dále s květy poloplnými, rozličně utvářenými a hustě plnými, zářícími nám vstříc všemi barvami a jich odstíny.

Když dostihli vrcholu dokonalosti co se týče zbarvení a plnosti i velikosti květů, vrátili se často k původním, jednoduchým květům, oplodnili tyto pelem zlepšených vybraných odrůd a dodělali se výsledků zase nových, překvapujících nejen širší obecenstvo, ale i samého pěstitele.

Největší péče věnoval se růžím a výsledek jest ten, že máme dnes více než 7000 rozličných odrůd, vypěstovaných z několika málo druhů původních, pocházejících z rozličných míst naší zeměkoule.

Sbírky rostlin počali u nás zaváděti nejprve u dvorů, dle nichž pak zámožná šlechta zakládala sobě při svých sídlech skleníky, jež plnila stromky citroníku, pomerančovníku a obligátními kameliemi, s velkým nákladem přiveženými.

Od té doby se mnoho změnilo. Následkem rychlé a levné dopravy jmenované rostliny ztratily na ceně a zevšedněly, protože jich květy a plody hromadně jsou k nám dováženy.

Parní lodi přivezly nám nové druhy rostlin zámořských, jako palmy, kapradiny, křivolisty a veliké množství rostlin jiných, kteréž dříve k nám pro dlouho trvající plavbu zavedeny býti nemohly.

Největšího rozšíření dočkaly se rostliny pestrolisté; z nichž křivolisty (Begonie rex) a Coleusy vnikly i do nejmenších vesniček. Přes to však nemajíce význačných květů ani vůně nemohly vytlačiti rostliny zdomácnělé, jako jest rozmarina, fuksie, pelargonie (muškát) atd. Záliba v pěstování rostlin pestrolistých ponenáhlu vymizela na prospěch rostlin kvetoucích, které v posledním desítiletí netušené velkolepě zdokonaleny byly.

Na tomto poli vykonaly zahradníci pravé divy. Nových a lepších odrůd jednotlivých druhů rostlin také čeští zahradníci vypěstovali celé řady. Tak zejména A. Tvrdý na Moravě vypěstoval nejlepší fuksie, Loskot na Šumavě nejlepší petunie a klatovští zahradníci nejlepší karafiáty uvedli do obchodu a získali jim jméno světové.

Některé druhy květin těší se všeobecné oblibě, jako růže, karafiáty, fialky, konvalinky, reseda a t. d. Po většině rostliny, které vedle pěkných květů také libě voní a snadno, bez velké námahy pěstovati a rozmnožovati se dají.

Rostliny, které z těchto tří vlastností jednu postrádají, možno ještě pro všeobecné pěstování odporučiti, ty pak, jež pouze jedinou dobrou vlastností honositi se mohou, nezískají si nikdy trvalé obliby. Tímto vedeni popíšeme stručně některé zvlášť odporučitelné druhy květin, jejichž pěstění jest ušlechtilá a vděkuplná zábava.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1902, autor Št. Chl.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
9. června 2020


Diskuze k článku „Zajímavá historie pokojových rostlin v našich domovech“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.