Tvarohová buchta: nebezpečná zbraň, která způsobila ublížení na zdraví

rubrika: historické články / zajímavosti, původně vyšlo: Národní listy - 1895, autor neuveden.
Dokážete si představit, jak se lze dostat před soud kvůli nebezpečnému útoku domácí tvarohovou buchtou? Nejspíš ne, nicméně článek z roku 1895 vám takový případ podrobně popíše. Navíc se z článku dozvíte, jaká tehdy byla běžná strava pomocníků v hospodářství.
Následující text pochází z roku 1895

Mlsný čeledín a horká buchta.

Na Kubrovic statku v Kojeticích (okresu karlínského), zasedla dne 11. srpna čeládka k obědu. Paní Majdalena Kubrová ji obsluhovala. Nejprve přinesla polévku, na to hovězí maso a konečně objemný talíř tvarohových buchet.

Buchty byly právě vysypány z pekáče a byly tak horké, že nikdo u stolu nemohl je v ruce udržeti. Čeledínu Antonínu Šelerovi všechno chutnalo, jen buchty ne. Proti moučným jídlům vždy měl nechuť a nelásku. Takhle řízky, pečeně, rostbeafy a pod., tu se rád olizoval.

Když hospodyně přinesla na stůl buchty, rozezlil se tak, že uchopil jednu buchtu a mrštil jí na hospodyni. Buchta praskla, tvaroh vytekl a opařil hospodyni na krku. Oběd byl pak ledabyle skončen a čeledín Šeler ještě téhož dne z práce byl propuštěn.

Ale ta buchta, pokud se týče tvaroh, způsobil veliké následky.

»Visum repertum« o poranění pí. Kubrové vydané, svědčí o tom, že čeledín dopustil se nemalého zločinu. Vysvědčení klasické: »Visum rep. Dne 12. srpna 1895. přišla ke mně paní Majdalena Kubrová, choť rolníka v Kojeticích, udávajíc, že byla zraněna Antonínem Šelerem, čeledínem tamtéž.

Ohledal jsem ji a shledal jsem následující: Táž jest postavy menší, kostry dosti silné, výživy přiměřené. Hlava souměrná, krk poměrně dlouhý, hrudník správně klenutý; fisikální vyšetření orgánů vnitřních nevykazuje úchylek.

Na šiji strany levé a sice na zevním okraji svalu kývače vidíme tři oděrky, pokožky zbarvené, pokryté žlutavým příškvarem, táhnoucím se od shora ku předu dolů v zad.

Nejhořejší z nich jest nejmenší as velikosti haléře, pokryta ještě puchýřem. Druhá, pokračováni to prvé, jest zdéli 1 cm., zšíři ½ cm. Mezi oběma kůže intaktní. Třetí nejdolejši jest dlouhá 2 cm., široká 8 mm.

Všecky tři jsou dle udání velmi bolestivé a obklopené dvorcem překrvené kůže. Posudek: Dle uvedeného dlužno se domnívati, že oděrky ty povstaly předmětem horkým, dle udáni zraněné žhavým tvarohem a budou k svému zhojení potřebovali as 10 dnů. Sluší to považovati za lehké poškozeni na těle.«

Potud okresní lékař. U okresního soudu v Karlíně však tento buchtový čin nebyl pojímán s příšerné stránky. Soudce, adjunkt pan dr. Cerman uznav, že domnělé poranění nezanechalo žádných známek a následků (jak to vyžaduje § 411 tr. zak.) sprostil Šelera v tomto směru z obžaloby, ale uznal jej vinným přestupkem proti bezpečnosti cti a odsoudil jej do vězení na 24 hodin.

Kromě toho je povinen žalující hospodyni nahraditi útraty sporu v obnosu 8 zl.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1895, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
4. října 2020


Diskuze k článku „Tvarohová buchta: nebezpečná zbraň, která způsobila ublížení na zdraví“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.