Tragédie v Rusku: smrt hladem celé rybářské vesnice včetně dětí

rubrika: historické články / životní prostředí, příroda a zemědělství, původně vyšlo: Obrana venkova - 1913, autor neuveden.
Život rybářů žijících na vzdálených ostrovech je velmi těžký a nic neodpouštějící. Článek z roku 1913 vám představí mimořádně tragický osud všech obyvatel jedné rybářské vesnice z ostrova Novaja Zemlja na severu Ruska, kterému nebyly ušetřeny ani ženy a děti rybářů.
Následující text pochází z roku 1913

Tragedie rybářské vesnice.

Z ostrova Novaja Zemlja přichází zpráva o strašné tragedii; odříznuta od veškerého světa a tím veškeré pomoci, vedla malá rybářská vesnice strašný boj se smrtí hladem, který skončil tím, že celá osada, na sto rybářských rodin, boji podlehla.

Před 4 lety zřídila rybářská společnost z Archandělska na Novajej Zemlji sklad a brzy vzkvetla tu celá osada. V nepravidelných lhůtách byla odlehlá vesnice navštěvována loďmi rybářské společnosti, které zásobovaly obyvatele vším potřebným k životu a výtěžek lovů odvážely do Ruska.

Poslední zima však byla neobyčejně tuhá; bylo nemožno získati nových zásob a protože také moře zamrzlo, nemohli si opatřovati rybáři potravu lovem. V Rusku neměli dlouho zpráv o malé osadě, teprve před nedávném, když navštívila ostrov vědecká výprava, byla objevena strašná tragedie rybářů.

Ani jednoho tvora živého nebylo v osadě. Chaty byly pusty a prázdny větrem na polo rozmetány, ale venku byly kostry rybářů, žen i dětí. Ležely tam, kam umírající bezvládně klesli. V jedné chatě byl nalezen denník jednoho rybáře, který prostými slovy popsal poslední hrozné hodiny nešťastníků.

Mezi posledními záznamy jest: „Naše zásoby jsou vyčerpány. Dnes se nám zdálo, že přijíždí loď, ale byl to jen sen. Je to hrozné, viděti naše děti umírati hladem. Přijdou, žebrají o něco k snědku, ale my nemáme ničeho, ničeho“.

Později píše: „Děti jsou mrtvy. Už žijí jen čtyři rybáři a dvě ženy. Naše útrapy jsou nepopsatelny. Dva muži právě zemřeli. Pokoušeli se utišiti hlad masem z těl mrtvých druhů“.

Poslední řádky denníku znějí: „Já Genov, jsem posledním, který zůstal živ a ač jsem velice sláb, píši přece tyto řádky. Třesu se a ruce i oči vypovídají mi službu. . .“


Původní zdroj historického článku:
Obrana venkova - 1913, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
11. června 2020


Diskuze k článku „Tragédie v Rusku: smrt hladem celé rybářské vesnice včetně dětí“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.