Test na rozpoznávání psů s nejlepším čichem

rubrika: historické články / životní prostředí, příroda a zemědělství, původně vyšlo: Lidové noviny - 1925, autor rs.
Mimořádnou citlivost psího čichu už od pradávna využíváme nejrůznějším způsobem. Dříve především k lovu, dnes i k vyhledávání drog, výbušnin nebo třeba k rozpoznávání nemocí. Jak ale mezi řadou psů poznat toho, který má čich nejcitlivější? To vám prozradí článek z roku 1925.
Následující text pochází z roku 1925

Jak se měří jemnost čichu psího.

Že pes, kterého má býti použito k službě myslivecké, policejní a pod., musí míti dobrý čich, je známo, ale sotva je známo, že jemnost čichu psího se dá nejen měřit, ale že jest i měřena u psů, kteří jsou určeni k výcviku pro těžší služby.

K tomuto účelu vypracoval dr. Strösse zvláštní metodu.

Libiegův extrakt, který pro svou velkou výrobu je stejnoměrné jakosti, rozředí se vodou, zbarví se stejnoměrně na modro. Talíř naplněný tímto roztokem dá se do zavřené místnosti, prosté jakéhokoliv zápachu neb vůně. Do tekutiny položí se kousek masa.

Pes, vyhladovělý (17 hodin), avšak bez nejmenšího pocitu žízně, musí na tuto návnadu reagovali i když později se roztok zřeďuje (extraktu se dává méně) a místo masa se klade kousek červené, uhnětené hlíny.

Čím je návnady méně, tím jemnější musí míti pes čich. Nereaguje-li na zředění 1:35 nehodí se k těžším pracem nosovým. Výborný pes reaguje na roztok zředěný 1:40 až 1:50.


Poznámka Bejvávalo.cz
Libiegův extrakt byl průmyslově vyráběný masový vývar.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1925, autor rs.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
5. února 2021


Diskuze k článku „Test na rozpoznávání psů s nejlepším čichem“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.