Tajemné rudé růže, zalévané krví

rubrika: historické články / životní prostředí, příroda a zemědělství, původně vyšlo: Národní listy - 1898, autor neuveden.
Milujete růže? V tom případě vás jistě zaujme, jaké podivné speciální výživě vděčí některé rudé růže za svou intenzivní barvu. Prozradí vám to článek z roku 1898.
Následující text pochází z roku 1898

Růže a krev.

Po dlouhá leta jsou sady Vatikánu proslaveny svými nádhernými růžemi, jež kvetou tak bujné a skvějí se tak temnou červení, podobnou černavému sametu a vydávají tak podivnou vůni, že právem počítají se k nejskvostnějším výrobkům růžové kultury celé Evropy.

Pro milovníky růží bude zajímavo zvědět, co jakýs Angličan slídící po věčném městě vypátral o těch tak zvaných »černých růžích Vatikánu«. Onen Angličan totiž tvrdí, že prý papežský zahradník tyto růže zalévá krví. Bezpochyby snad to nebude krev lidská.

Také v Anglii existuje neobyčejně krásná květina, o níž jde pověst, že se daří toliko na půdě zmrvené lidskou krví. Květina ta nazývá se »Bloody Flower of Newmarket«. Roste toliko poblíže Newmarketu, známého svými koňskými dostihy a sice ve prastarém příkopě kolem města.

V tomto příkopě, jenž bránil přístup k městským hradbám a v němž prý pohřbeno na tisíce lidských mrtvol vyrůstá tato krvavá květina v největší nádheře. Má velké pětiklanné květy, křiklavě purpurové barvy a dužnaté, ostny pokryté listy, z nichž po zranění plyne hustá bílá šťáva. Kvete v červnu a v červenci v ohromném množství a v tuto dobu na sta lidí z města putuje k »ďáblovému příkopu«, aby trhali skvoucí krvavé květy.

Růže Vatikánu a krvavé květy newmarketské však nejsou jedinými rostlinami, o nichž se vypravuje, že děkují svoji slávu půdě zmrvené krví, aneb dokonce lidskými těly. Tak prý také oblíbené likéry »Benediktina« a »Chartreu« pocházejí z hroznů, jež vyrostly na starých pohřebištích.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1898, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
12. prosince 2022


Diskuze k článku „Tajemné rudé růže, zalévané krví“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.