Rok 1930: Revoluční vynález Guglielma Marconiho - bezdrátový přenos elektrické energie na dlouhé vzdálenosti

rubrika: historické články / věda a výzkum, původně vyšlo: České slovo - 1930, autor neuveden.
Bezdrátový přenos elektrické energie na velké vzdálenosti je problém, který trápí vynálezce už dlouhá desetiletí. Existují legendy o tom, jak tento problém zvládl Nikola Tesla, ale článek z roku 1930 vám představí někoho úplně jiného. Zajímá vás, co měl tehdy světu představit Guglielmo Marconi, který je dnes známý hlavně jako vynálezce bezdrátového telegrafu?
Následující text pochází z roku 1930

V Evropě stiskne knoflík a tím rozsvítí žárovky v Austrálii.

Sensační vynález Marconiho. - Ze své lodí v Janově rozsvítí výstaviště v Sydneyi. - Bezdrátové přenášení elektrické energie přes půl zeměkoule.

Italský geniální vynálezce senátor Guglielmo Marconi, jenž proslul hlavně svým epochálním vynálezem bezdrátové telegrafie, chystá celému světu nové překvapení, které znamená uskutečnění nejsmělejšíha snu lidstva, jaký ještě nedávno byl považován za utopii.

Ve středu, kdy v Sydneyi v Australii bude zahájena elektrotechnická výstava, hodlá Marconi ze své jachty »Elektra«, kotvící v Janově, bezdrátovou cestou zásobili žárovky na výstavě v Sydneyi elektrickým proudem. Přesně v 11 hodin středoevropského času, tedy v 8 hodin večer podle času australského, stisknutím knoflíku v Janově mají vzplanouti všechny žárovky výstaviště na druhé polokouli zemské.

Marconi je pevně přesvědčen, že tento první experiment dokáže možnost přenášení i elektrické síly bezdrátovou cestou. Učinil nový vynález, pomocí kterého lze prostorem bezdrátovou cestou vysílat dostatečné množství elektrického proudu a rozřešil tak problém, který i v kruzích odborníků byl pokládán za věc nerozřešitelnou.

Splní-li se, co Marconi slibuje — a není důvodu o tom pochybovat — pak by jeho středeční experiment znamenal novou epochu netušených možností. Představme si jen, že by ohromné centrály, kterými jsou zásobována města a vesnice elektrickým proudem, staly by se zbytečnými.

Někde daleko od měst vybudoval by se ústřední podnik, který by na vzdálenost tisíců kilometrů a to bez vedení opatřoval elektrický proud městům, továrnám a domácnostem, který by uváděl v pohyb a řídil i parníky a letadla bez pilotu. Sen včerejška stal by se skutečností.

Pokusy podobného druhu, jako bezdrátové přenášení elektrické energie, byly v poslední době podnikány zejména v Americe a Anglii a čtenáři jistě ještě mají v živé paměti rozruch, jaký před časem vyvolaly zprávy o tak zv. smrtících paprscích.

Tehdy anglický vynálezce Grindell Matthews překvapil svět sensační zprávou, že pomocí svého vynálezu, malého přístroje, jejž možno snadno umístili v malém kufříku, je s to usmrtili v okruhu padesáti kilometrů všechny živé bytosti a zastavili, resp. zničiti všechna letadla, auta, železnice a parníky.

Ukázalo se však, že Matthewsovy hrůzu vzbuzující paprsky neusmrtí ani myšku. Nicméně pokračovalo se v Americe v experimentech s bezdrátovým přenášením elektrické energie. Marconi však jest již dnes u cíle.


Původní zdroj historického článku:
České slovo - 1930, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
20. října 2022


Diskuze k článku „Rok 1930: Revoluční vynález Guglielma Marconiho - bezdrátový přenos elektrické energie na dlouhé vzdálenosti“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.