Rok 1929: Řada tragických nehod při výstavbě elektrárny na Šumavě

rubrika: historické články / energetika, původně vyšlo: Národní listy - 1929, autor neuveden.
Zajímá vás, s jakými problémy se potýkala výstavba dodnes funkční přečerpávací vodní elektrárny Černé jezero, kdo za tuto stavbu zaplatil vlastním životem nebo jak se na tento projekt dívali tehdejší ochránci přírody? Prozradí vám to článek z roku 1929.
Následující text pochází z roku 1929

Neštěstí na stavbě elektrárny na Šumavě.

Pod Černým jezerem na Šumavě započalo se letos v létě se stavbou hydroelektrárny západočeského elektrárenského svazu.

Přátelé krás šumavských nepřijali stavbu tuto se zvláštní radostí, neboť se právem obávají, že dosavadní neporušenost a půvab Černého jezera utrpí.

Poněvadž voda od Černého jezera má odtékali krytými kanály, aby aspoň na venek se zdálo, že na tento krásný kout šumavský nebylo sáhnuto, proráží se skály, jimiž kanály mají vésti. Při těchto pracích došlo včera ku politováníhodnému neštěstí.

Při lámáni skal nastal výbuch, při němž byli těžce zraněni 41letý ženatý dělník Ant. Böhm a 37letý dělník Frant. Růžek. Tomuto byla těživými a ostrými balvany hlava téměř úplně rozbita, takže za nedlouho po převezení do klatovské nemocnice svým zraněním podlehl. Böhmovi byla amputována levá noha i levá ruka. Stav jeho je považován ostatně za beznadějný.

Před tím již předcházelo několik případů neštěstí na této stavbě. V sobotu explodoval v lomu celý trhací náboj. Mistru Rezkovi bylo vypáleno oko a druhé bylo zraněno tak, že je ztratí.

V pondělí stal se nový případ těžké nehody. Pod stavidlem u Černého jezera kopal dělník Homolka v hlubokém příkopu a při tom narazil na opomenutý, do kamene vložený a nevystřelený dynamitový náboj. Homolka byl poraněn na hlavě a patrně oslepne.

V tomto případě jako v ostatních povolal hotelier p. Pavlíček telefonicky lékaře MUDra. Waldeka ze Železné Rudy, který zraněným poskytl prvou pomoc lékařskou. Hrozná neštěstí u Černého jezera jsou vysvětlována tím, že dřívější dělníci t. zv. střílením kamene se zabývající, kteří už z práce vystoupili, zanechali v navrtaných otvorech více patron a že noví dělnici v příkopech pracující narazem na tyto zapomenuté nebo nesvědomitě tu zanechané náboje při práci narazili a způsobili výbuch, při němž byli dělníci zmrzačeni a těž zabiti. V dělnictvu zavládlo ovšem značné znepokojení.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
4. prosince 2020


Diskuze k článku „Rok 1929: Řada tragických nehod při výstavbě elektrárny na Šumavě“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.