Rok 1927: Rakousko bohatne na ruském teroru! Prodává starožitnosti, které bolševici ukradli svým třídním nepřátelům

rubrika: historické články / historické události, původně vyšlo: Národní listy - 1927, autor neuveden.
Historie obsahuje řadu událostí, na které by dnes jejich účastníci asi rádi zapomenuli. Jeden takový případ vám ukáže článek z roku 1927, podle kterého dnes uznávaná aukční společnost Dorotheum ve spolupráci se SSSR se ziskem prodávala majetek, zabavený tehdejším nepřátelům bolševického Ruska.
Následující text pochází z roku 1927

Rakouský hyenismus.

Vídeňská vláda vysílá do sovětského Ruska své úředníky, aby nakupovali starožitnosti uloupené zabitým Rusům. — Ve Vídni budou velké dražby...

Jak vídeňský list „Der Tag“ sděluje, navázala vídeňská polostátní zastavárna „Dorotheum“ velmi úzké obchodní spojení s ruskými bolševiky. Jedná se tu o koncentraci obrovských prodejů uměleckých pokladů, které sovětské Rusko po leta loupí. Tím by Vídeň — jak si pochlebuje zmíněný list — si dobylo jedním rázem prvého významu v mezinárodním obchodu starožitnostmi.

Vyjednávání — dle „Tagu“ — v tom směru vedou se již přes rok. Nyní se zdržuje komise Dorothea v Moskvě, aby uzavřela první obchod. Ředitel dvorní rada Stadler a stálý umělecký expert vládní rada dr. Buberl odcestovali již před týdnem do sovětského Ruska. Již to dokazuje, že se tu nejedná o ojedinělý nákup, nýbrž o navázání stálého a velkorysého spojení.

Napřed získány mají býti umělecké poklady za 50.000 dolarů. „Komise bude míti příležitost, aby si prohlédla ze všech dílů Ruska do Moskvy přivlečených (čti: uloupených) uměleckých pokladů z majetku velkoknížat, šlechticů a mnoha klášterů.

Po staletí skupovali carové a bohatá ruská šlechta systematicky v cizině jen nejvybranější věci. Ruské kláštery obdržely taktéž vždy nejkrásnější dary a všechny tyto drahocennosti budou nyní poslány do Vídně! První tyto dražby budou se konati patrně již na podzim!

Rakousko kleslo tím jistě již na nejnižší mravní stupeň, když se propůjčuje ke kupčení s kradenými starožitnostmi ruskými a druží se k hyenám, těžícím z neštěstí slovanské veleříše.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1927, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
13. října 2022


Diskuze k článku „Rok 1927: Rakousko bohatne na ruském teroru! Prodává starožitnosti, které bolševici ukradli svým třídním nepřátelům“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.