Rok 1927: Jak zprovoznit rozhlasový přijímač, letošní nejmodernější vánoční dárek?

rubrika: historické články / fotografie, film, rozhlas a televize, původně vyšlo: Lidové noviny - 1927, autor ý.
Spotřební elektronika patří již téměř sto let k oblíbeným vánočním dárkům. Dnes to jsou mobily, tablety, televize nebo notebooky, tehdy šlo o první rozhlasové přijímače. Jejich uvedení do chodu bylo ale složitější, než jak to známe dnes. Více se o zprovoznění rádia dozvíte v článku z roku 1927.
Následující text pochází z roku 1927

Radio pod stromečkem.

A tak v mnohé rodině stojí dnes pod vánočním stromečkem tajuplná skříňka, na níž vidíme řadu knoflíků, pák, vypínačů; v úhledné krabičce jsou telefonní sluchátka, spousta kapesních baterií, snad i akumulátor a svitky různých drátů opředených hedvábím, podivná porculánová vajíčka, smotek měděné šňůry a vůbec mnoho jiných věcí, jimž nerozumíme.

Obchodník nám to vše dobře zabalil, řekl: Tohle zapněte sem, tohle tam, nežhavte příliš, lampy by se poškodily a uvidíte, že vám to bude hrát překrásně. Večer už můžete poslouchat Prahu a vánoční pozdravy z Londýna.

Při kladení pod stromeček zmocnil se vás mírný nepokoj, neboť obchodníkovo »tohle sem tohle tam«, se vám už dávno vykouřilo z hlavy. Co teď? Kdyby radio nehrálo o Štědrém večeru, nebyl by to dárek a celá radost z krásné nadílky by byla ta tam. Co dělat?

Především si pamatujte: Nemáte-li praktických zkušeností s radiem, nemontujte na Štědrý den lampový přijímač.

Jistě něco spletete a neštěstí je hotovo. Nedočkavost stála mnohého amatéra již velké peníze. V domě je jistě zkušený amatér, požádejte ho, aby vám pomohl. Udělá to rád, protože váš nový přijímač podráždí jeho zvědavost a radiový fanoušek zůstane fandou i o Štědrém dni.

Za hodinku bude hotov s celou prací a pak skutečně budete večer poslouchat. Ale i nejzkušenější amatér nedá stroj dohromady, jestliže obchodník ve spěchu zapomněl něco přibaliti nebo se jinak spletl.

O vánocích je vše možné. A radio je věcí, u níž vše musí klapat. Chybí někde šroubeček nebo letování se dopravou poškodilo a už to nehraje.

Dvacet, třicet věcí musíte mít v malíčku, přijímači musíte stále vyhovovati, potom vám bude dobře hráli. Lampová přijímačka, umístěná ve větší vzdálenosti od vysílací stanice ani nepípne, nemáte-li nataženu antenu.

V Praze, Brně, Bratislavě a snad i v Košicích některé lampové přijímače budou hráti i bez anteny, zapnete-li uzemňovací drát do ždířky pro antenu. Ale i to není vždy jisté.

Líp jsou na tom ti, kdož dostali k Ježíšku skromný krystalový přijímač. Ve městech, kde je vysílací stanice, připraví se přístroj k poslechu za deset minut.

Do pérové vložky postelní zaklestíme drát, druhý jeho konec dáme do ždířky u níž obyčejně bývá písmeno A. To by antena byla hotova. Na přijímači je vedle písmeny A druhá značka Z. Do ní zašroubujeme druhý drát a vedeme jej na kohoutek vodovodu nebo k odpadové rouře koupací vany. Dobře tam ovineme a uzemnění je také hotovo.

Oba dráty sluchátka vsuneme do zásuvek, jež jsou označeny T, krystalový defektor pak do zásuvek se známkou D, trochu si pohrajeme se všemi kolečky nebo běžci a určitě slyšíme, co nám povídají z vysílací stanice.

Laciné krystalové přijímače na Štědrý den jistě neselhou a všude bude z nich veliká radost.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1927, autor ý.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
28. prosince 2021


Diskuze k článku „Rok 1927: Jak zprovoznit rozhlasový přijímač, letošní nejmodernější vánoční dárek?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.