Rok 1926: Tipy na sportovní dárky pro děti za vysvědčení

rubrika: historické články / sport, původně vyšlo: Lidové noviny - 1926, autor ra.
Konec školního roku se nezadržitelně blíží a tak možná přemýšlíte, co pořídit dětem jako dárek za vysvědčení. Pokud nechcete kupovat nejnovější mobilní telefon nebo herní konzoli, tak vám třeba pomůže článek z roku 1926. Tehdejší sportovní dárky jistě zaujmou i dnešní děti.
Následující text pochází z roku 1926

O sportovních dárcích.

Snad to bude zcela vhodné promluvit na tomto místě o tom, co by mohli rodičové a jiní vznešení dárci vybrat mládeži ve sportovních dárcích.

Je dokonce třeba o tom promluvit, protože se obyčejně koupí něco, co naprosto nesouhlasí s původním úmyslem dárcovým, a to prostě proto, že si dárce nedovede nikdy vybrat. Nezná zkrátka věcí, jež by se pro mládež hodily a nedoví se o nich.

Kdo je chce poznat důkladně, dostane všude k disposici pěkný ceník. Pozná tam věci staré i nové, které přišly teprve v poslední době do módy. Tak se na příklad dnes hojně kupují tak zvané siliče svalů (expandry). Dva nebo více perových nebo gumových pramínků, které jsou zapojeny na obou stranách do dvou rukojetí. Roztahováním a natahováním tohoto přístroje se cvičí svaly výborně a v přiloženém obrázkovém návodu je popsán celý veliký tělocvik s tímto znamenitým přístrojem. Jeho cena stoupá od 35 Kč. Cvičení je mnohem lepší než s činkami a také mnohem zábavnější.

O ping-pongu, stolním tennise, víte. Stává se dnes sportem, ve kterém se zápasí o mistrovství světa. Jedna souprava stojí 50 Kč. Kdo si ji pořídí tak, že koupí součástky jednotlivě, vyjde z toho ovšem laciněji. Pro ty, kdo mají zahradu a děti (konečně je to hra i pro staré) se výborně hodí kroket. Je to hra, která je všude za hranicemi velmi hojně pěstována, hra velmi příjemná, jejíž soubor se prodává po 170 Kč. Ovšem jsou také stolní soupravy této hry, jež stojí 75 Kč.

Novinkou pro mládež u nás je stále ještě koloběžka, to prkénko na dvou kolečkách, na němž statečný jezdec jednou nohou stojí, poháněje se druhou nohou a řídě směr řidítkem. Jeho nejmenší cena je 28 Kč. Kdo chce dáti víc, dostane nejen koloběžky velmi krásně pracované, ale i trojkolky s veslovacím nebo šlapacím zařízením, což obojí jsou přístroje, které tělo mladého tvora sílí. Veslovací zařízení je ovšem nejen prospěšnější, ale pro dítě také pohodlnější. Kdo dá dítěti pohyb, dá mu půl zdraví. Tak na příklad švihadlo poslouží mladému tělu více, než si kdo myslí.

Pro dospělejší bude asi největším dárkem tennisová raketa. Stačí pro začátek a předsevzetí. To ostatní se dokoupí v sezoně. Ale nevzpomíná se na dárek pro turisty. Thermosová láhev na uchování horkých nápojů potěší rozhodně každého a nestojí mnoho. Od 16 Kč výše. Turistických potřeb je ovšem ohromný výběr, takže lze pořídit celou velikou kolekci.

Stává se velmi často, že rodiče, kletí chtějí koupit dítěti něco pro tělocvik nebo pro sport, koupí visuté kruhy a visutou hrazdu. Neví si chudáci jiné rady a představují si, že jejich mládež bude na tomto nářadí cvičit bůhví jaké cviky. Neuvědomí si samozřejmě, že cviky na visutých kruzích nebo hrazdě jsou velmi těžké a pro dítě téměř nemožné, ale poznají to potom, že z jejich domnělého tělocvičného nářadí se vyvinula nakonec docela prosťoučká — houpačka. Tedy je třeba si napřed rozmyslit, zda tělocvičné nářadí nebo jen houpačku. Ale za tělocvičné nářadí se dětská visutá souprava naprosto nehodí.

Je potom mnoho obvyklých dárků: Kopací míče, tělocvičné střevíce, brusle, lyže, málokdo ovšem se odhodlá, aby do rodiny přinesl nějakou šermířskou zbraň, zbraň dnes ovšem jen podle jména, ale zato předmět jednoho z nejušlechtilejších sportů, málokdo přijde na to, že by mohl koupit knihu Müllerův systém nebo jinou knihu o nějakém sportu anebo tělocviku, a právě tak zapomene asi mnoho na památníky ze sokolského sletu.

Není to výzva, aby se kupovaly sportovní dárky, ale je to jen takový maličký přehled těm, kteří nevědí, co by asi mohli vybrat.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1926, autor ra.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
24. června 2021


Diskuze k článku „Rok 1926: Tipy na sportovní dárky pro děti za vysvědčení“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.