Rok 1923: Rvačka, která pomohla vyřešit dávnou krádež velké sumy peněz z poštovního vozu

rubrika: historické články / zločin a trest, nehody, původně vyšlo: Lidové noviny - 1923, autor neuveden.
Někdy se může policie snažit sebevíc, ale jejich práci nakonec vyřeší až náhoda. Jako například v případě jedné velké loupež peněz z poštovního vozu, při které byli sice pachatelé odhaleni, ale ukradené peníze se záhadně ztratily. Článek z roku 1923 vám prozradí, co přesně se tehdy stalo.
Následující text pochází z roku 1923

Po třech letech zjištěný zloděj.

Roku 1920 13. listopadu byl z poštovního vozu na nádraží Přerově ukraden pytel se 180.000 Kč. Zloději, mladík Kaláb, jenž jezdil s poštovní kariolkou, učeň Špiruta a ještě dva jiní byli záhy zatčeni. Část lupu byla u nich nalezena, ale 120.000 Kč chybělo, a až do úterka 18. t. m. nebylo po nich slechu.

Majitel několika domů a nájemce hostince v Přerově, Nohejl, byl žalován dělníkem Hanákem, že ho nejen vlastnoručně do krve zbil, ale ještě poštval naň svého psa vlčáka.

Před soudem Nohejl však popřel, že by byl na Hanáka vložil ruku, nebo psa naň poštval a tvrdil, že Hanák byl opilý, svalil se mezi bečky a tím se poranil. Přivedl dva svědky, kteří mu pod přísahou potvrdili, že celý čas, co v nálevně seděli, Hanák se potácel.

Nohejl, aby zdůraznil svou obhajobu uvedl, že mu Hanák nadával dacanů, že má nakradené jmění, že však Hanák je darebné chlapčisko, že u něho přede dvěma roky pokoušel se rozměnili pětitisícovku, která pocházela z krádeže poštovní.

Soudce se nad tím pozastavil a tázal se Nohejla, proč to neudal. Nohejl tvrdil, že to udal strážníku Řiháčkovi. Soudní řízení bylo odročeno a zavedeno v této věci další šetření. A tu vyšlo najevo, že to Nohejl sice udal, ale pak se vymlouval, že Hanák s pětitisícovkou nepřišel a že nechtěl míti potahování a že je to smyšlenka.

Teprve nyní Nohejl vše doznal. Honák dlel právě za městem u nádraží, když hoši Kaláb a Špiruta s dvěma kamarády vykuchávali pytel s bankovkami. Když viděli Hanáka se blížit, popadli každý několik svazečků tisícovek, nechali pytel leželi a utekli. Hanák pak se zmocnil pytle a k velké radosti přisvojil si nalezený poklad na 120.000 Kč ze samých pětisícovek.

Proč hned tehdy Nohejl to policii neoznámil, je záhadné. Hanák byl zatčen a vyšetřování pokračuje. Ostatní mladí zloději si již žalář odpykali.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1923, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
21. listopadu 2022


Diskuze k článku „Rok 1923: Rvačka, která pomohla vyřešit dávnou krádež velké sumy peněz z poštovního vozu“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.