Rok 1921: Ovládání počasí - jak vyvolat bouři nebo krupobití?

rubrika: historické články / životní prostředí, příroda a zemědělství, původně vyšlo: Lidové noviny - 1921, autor neuveden.
Dá se lidským zásahem záměrně změnit počasí a vyvolat silnou bouři, krupobití nebo sněhovou vánici? Historický článek z roku 1921 vám popíše způsob, jak by se podle jistého francouzského vědce daly podobné umělé změny počasí provádět.
Následující text pochází z roku 1921

Umělý déšť.

Období nesmírného sucha a parna, jež se sneslo nad západní Evropou, je příležitostí k novým diskusím o umělém dešti.

Francouzský meterolog Guilbert, který po dlouhá léta studoval tvoření se mraků, má o dešti a o umělém dešti zvláště názory odlišné ode všech posud známých theorií. Podle něho jsou nízké a vodnaté mraky (cumulus) s to dáti jen deště zcela nepatrné. Lijavce padají toliko z mraků vysokých, sněžných (cirrus) a jsou působeny nikoliv srážkou par nebo nízkých mraků, nýbrž rozpuštěním ledových a sněžných kristalů.

Déšť je tedy funkcí teploty a podléhá jedině změnám tepelnými Dopouští-li tomu teplota, sníh vysokých mraků se roztaví v jisté výši (3000, 2000, 1000 metrů), je-li však teplota příliš nízká, sníh se spustí až k zemi: sníh zimní. Je-li tomu tak, jsou tyto sněžné mraky mnohem hutnější než zředěný vzduch oblastí, kde ony sídlí.

Ve většině případů jsou tenké, i jest snadno pochopitelno, že uchváceny vzdušnými proudy a dík své velké ploše nosné »plují«, byť si specificky těžší, než prostředí, v němž se vznášejí. Jsou však také — ve výši 5000, zřídka pod 4000 m — mraky velmi mocné, které se podle Guilberta udržují jen jakýmito divem rovnováhy. Z nich pocházejí bouře, lijáky, někdy krupobití. V dobách sucha jako letos jsou však velmi vzácné a dávají jen slabé pršky.

Podle Guilberta bylo by třeba vnésti v tuto výši akci výbušných látek, které by porušily labilní rovnováhu mraků a způsobily pád ledu, sněhu, deště. Podle něho vzlétly by aeroplány nad oblast těchto mraků a vrhaly v ně výbušné látky, ale možná také prý, že by stačilo obejiti se bez explosí: letadla, vznesší se do mraků samotných, způsobila by v nich svými evolucemi slabé vzdušné víry, jimiž by se labilní rovnováha porušila.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1921, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
15. července 2021


Diskuze k článku „Rok 1921: Ovládání počasí - jak vyvolat bouři nebo krupobití?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.