Rok 1919: Brutální dvojitá loupežná vražda u Lomnice nad Popelkou

rubrika: historické články / zločin a trest, nehody, původně vyšlo: Vídeňské illustrované noviny - 1919, autor neuveden.
Co vše se dá udělat pro rychle získané peníze? Jak vám ukáže článek z roku 1919, tak někteří se kvůli nim neštítí ani umlátit jiného člověka krumpáčem! Více vám o děsivém zločinu, spáchaném u Lomnice nad Popelkou, prozradí následující text.
Následující text pochází z roku 1919

Loupežná vražda u Lomnice n. P.

Ve čtvrtek 27. března t. r. v časných hodinách ranních rozrušeno bylo obyvatelstvo zdejšího města zprávou, že na silnici, vedoucí z města našeho na nádraží Libštátské, blíže lesa (lidově se říká tam u „hrušky”) leží zavražděni zdejší obchodník p. Frant. Janda a sl. M. Suchardová.

Bohužel, zpráva ta se v celém rozsahu potvrdila. Nešťastné oběti krvelačné chtivostí lidské byly přepadeny jdouce od nočního vlaku pražského, postřeleny z malé vzdálenosti a utlučeny nějakým tupým nástrojem, snad tak zvaným „krompáčem” a oloupeny o všechno; zvláště p. Jandovi ukradena byla značná částka peněz.

Bezpečnostní orgány zahájily úporné pátrání, jež bylo dosud bezvýsledné. Jest na veškerém obecenstvu, aby snahu úřadů bezpečnostních co nejvíce v zájmu svém podporovalo.

V neděli 30. března odpoledne konal se pohřeb nešťastných obětí za účasti mnoha set lidí v průvodě i velkého množství lidu z okolních vesnic, které průvodu z chodníku přihlíželo. Na hřbitově promluvil předseda místního obchodnictva a živnostnictva p. Václav Vávra úchvatnou řeč, líče skromné začátky, snaživost a píli zavražděných.

Tento zločin jest přičísti na vrub války, která svým dlouhým trváním a bezpříkladným vražděním lidstvo sesurovělo a zlenošilo; mnozí místo práce vyhledávají si příležitost obohátiti se na úkor druhého a nelekají se ani vraždy, vždyť v bývalém Rakousku a Německu byli ti, kdo nejvíce lidí povraždili, vladaři „z Boží milosti” vyznamenáváni.

— V roce 1878 byl v těchže místech přepaden a zavražděn poštovní vozka z Lomnice p. Pluhař; pátrání po tehdejším vrahovi bylo bezvýsledné.


Poznámka Bejvávalo.cz
Zda byli pachatelé tohoto brutálního činu dopadeni a náležitě potrestáni se nám bohužel v našem archivu nepodařilo zjistit.


Původní zdroj historického článku:
Vídeňské illustrované noviny - 1919, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
11. dubna 2023


Diskuze k článku „Rok 1919: Brutální dvojitá loupežná vražda u Lomnice nad Popelkou“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.