Rok 1912: Jak se vyrábí umělý led a v čem je jiný než přírodní led

rubrika: historické články / zajímavosti, původně vyšlo: Lidové noviny - 1912, autor neuveden.
Elektrická lednice s mrazákem je dnes běžnou součástí každé domácnosti, díky čemuž ani v parném létě nemáme nouzi o osvěžující led. Hospodyňky před sto lety ale takové možnosti ještě neměly a musely se spokojit s ledem umělým. Článek z roku 1912 vám o umělém ledu prozradí víc.
Následující text pochází z roku 1912

Umělý led.

Mnohá hospodyně má odpor k umělému ledu hlavně z toho důvodu, že je dražší, než led přirozený.

Ale rozdíl v ceně je jen zdánlivý. I když se musí platit za kilogram větší suma peněz, pozná se záhy, že umělý led, je-li dobře zmrzlý, déle vytrvá než led přirozený. Kromě toho však nedocenitelnou předností ledu umělého je jeho naprostá čistota.

Umělý led vydrží déle proto, že při nižší teplotě dříve mrzne než led přirozený. Bod mrazu u vody leží — jak. známo — na 0° C.: roztoky slané mrznou při teplotě nižší. Proto se při výrobě umělého ledu přidává do vody něco soli, aby se docílilo mrznutí její při stupni. Sůl se přidává jen k ledu, který není určen k jídlu, nýbrž jen k chlazení.

Led k jídlu určený vyrábí se z naprosto čisté vody a odtud jeho velká hygienická cena. Pozorujeme-li takový špalek umělého ledu, vidíme, že je celý průhledný, vyjímajíc střední část, jádro jeho, které je tmavší a plné bublinek.

Nové zkoumání s umělém ledem provedené ukázalo, že naprosto čistý a bakterií prostý je onen čistý led průhledný. Odporučuje se tedy pro nápoje, do nichž dáváme kousíčky ledu přímo, brát jen onen průhledný led a jádro jeho používat k zevnějšímu chlazení.

Způsob, jak nejlépe udržet dlouho led, je velmi jednoduchý: lednička obklopí se suchou vrstvou vhodného materiálu, nejlépe jemnými hoblovačkami, korkovými plotnami, nebo papírem, zkrátka špatným vodičem tepla.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1912, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
11. srpna 2021


Diskuze k článku „Rok 1912: Jak se vyrábí umělý led a v čem je jiný než přírodní led“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.