Rok 1908: Návrat z nebezpečné expedice do Afriky

rubrika: historické články / životní prostředí, příroda a zemědělství, původně vyšlo: Lidové noviny - 1908, autor neuveden.
Sledujete cestovatele, kteří se vydávají na dobrodružné výpravy po světě? Myslíte, že by si na ně troufli bez i GPS, mobilů a moderních automobilů? Článek z roku 1908 vám přiblíží k smrti nebezpečné zážitky cestovatele, který tehdy v Africe strávil celých sedm měsíců v poušti.
Následující text pochází z roku 1908

Sedm měsíců v poušti.

Do oasy Kufry vrátil se v březnu anglický nadporučík Thomassy-Marlow, který v září loňského roku nastoupil z Habeše výzkumnou cestu po afrických pouštích.

Ubíraje se s vlastní karavanou, složenou z dvanácti domorodců a osmi velbloudů, od oasy k oase, zdržoval se skoro nepřetržitě v nejopuštěnějších, tu a tam velice nebezpečných krajích tropických končin. Thomassy-Marlow, který různé výpravy po Africe již několikráte podnikl, byl při této poslední cestě vydán v šanc zvláštní nepřízni osudu.

Tři z jeho průvodčích byli zavražděni a poručík sám stižen byl po třikráte zimnici velmi povážlivou, takže jen takřka zázrakem zůstal na živu.

Také jiné nehody provázely jeho kroky; dvakráte zachránila se karavana před samumem, který by ji byl zničil a v poušti beze stopy pohřbil; zápasy se lvy a jinými divokými zvířaty Sahary byly obzvláště v prosinci a v lednu na denním pořádku.

Za to podařilo se Thomassy-Marlowovi objeviti dosud neznámou oasu a tři jezera, která rovněž nejsou v mapách ještě zanesena. Nyní dlí neohrožený nadporučík v Londýně, jehož známé Britické museum obdařil bohatými sbírkami.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1908, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
10. prosince 2020


Diskuze k článku „Rok 1908: Návrat z nebezpečné expedice do Afriky“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.