Rok 1907: Mohou lidé za to, že je počasí stále vrtkavější a světu dochází voda?

rubrika: historické články / životní prostředí, příroda a zemědělství, původně vyšlo: Vesmír - 1907, autor s.
Letošní zima rozhodně není tak „tradiční“, jak by si milovníci zimních sportů přáli a jak by to zemědělci potřebovali. Článek z roku 1907 vám ukáže, že už tehdy lidé s obavami pozorovali změny podnebí a trvalé ubývání vody v přírodě. Zajímá vás, čím byly podle tehdejších vědců změny způsobeny?
Následující text pochází z roku 1907

Nenáhlá změna podnebí.

Již před časem dovodil prof. Götz v Mnichově na základě historicko zeměpisného badání, že v mírném a subtropickém pásmu ubývá vody — jak v tocích vodních, tak i vody srážkové.

Nejnověji (Fortschreitende Aenderung der Bodendurchfeuchtung. Meteorol. Zeitschr.) pokouší se uvésti k tomu i fysikální doklady, že voda ve vyšších vrstvách půdy mizí a že následkem toho dnešní lidstvo má mnohem méně vody, nežli lidstvo před několika tisíci, ano i před 500 lety.

Ztrátu vlhkosti ve vyšších vrstvách půdy přičítá především značnému obmezení lesů, jež na povrchu země v těchto pásmech páčiti lze na statisíce km². Mohlo také býti dokázáno snížení hranice stromové za posledních několik století v Alpách, na Balkáně, v Tatrách i ve Skotských vysočinách.

Druhým vydatným činitelem v tomto směru jest zmenšení výtopné plochy stojatých vod (jezer, rybníků a bažin) dílem vypuštěním, vysušením, dílem obmezením.

Třetím důležitým činitelem jest postup rychlejšího zvětrávání půdy, podporovaný jednak zúmyslnou činností lidskou (orbou), jednak přirozenými činiteli (mrazem, za náhlých a častých změn teploty). Následkem toho voda srážková nezadržuje se v porovitých a zkypřených zvětraninách povrchních, nýbrž klesá hlouběji, následkem toho ale trpí také zase atmosféra nedostatkem výparu, takže také par vodních ve vzduchu stále ubývá.

S tím ale souvisí zase, zejména v mírném pásmu, zostření protiv teploty v jednotlivých dobách ročních za dne i v noci a ubývání srážek.


Původní zdroj historického článku:
Vesmír - 1907, autor s.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
23. února 2023


Diskuze k článku „Rok 1907: Mohou lidé za to, že je počasí stále vrtkavější a světu dochází voda?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.