Rok 1905: V záchvatu šílenství umlátila vlastní matku sekerou

rubrika: historické články / zločin a trest, nehody, původně vyšlo: Národní listy - 1905, autor neuveden.
Zločinci občas u soudu omlouvají svůj násilný akt pominutím smyslů a doufají tak v mírnější trest. Článek z roku 1905 vám ale popíše děsivý zločin, který lze jen těžko vysvětlit něčím jiným než záchvatem šílenství. Co přesně se tehdy v jedné okrajové části Vídně stalo?
Následující text pochází z roku 1905

Vídeňská vražda.

Ke příšerné vraždě vídeňské, jež udála se v Ottakringu předevčírem večer a o niž přinesli jsme zprávu v listě včerejším, sdělují se tyto podrobnosti:

Ve čtvrtek před 10. hodinou večerní zaslechli lidé z nejbližšího okolí domu, v němž bydlela 72letá výměnkářka Marie Schellerová se svou dcerou, pustý hřmot. Jakoby do duté stěny padaly silné rány, provázené děsivými výkřiky »hohoho!«

Jeden z podnájemníků, obývajících pokoj hned vedle bytu paní Schellerové, šel se podívat, co se u stařeny děje. Záhy však vyběhl odtamtud polekán a oznamoval, že dcera Schellerové, 36letá pradlena téhož jména, mlátí jako smyslů zbavená svou matku, ležící na podlaze, sekerou do hlavy a křičí při tom »hohoho«!

Podnájemník pospíšil pro domovníka a přivedl jej do bytu Schellerové, ozbrojeného býkovcem. Domovník vnikl právě do pokoje, když dcera své matce hlavu sekerou na padrť roztříštila.

Rozpřáhnuv býkovec uhodil domovník vší silon dceru do ruky, až jí vražedná zbraň vypadla na zem. Pradlena však ihned sáhla po sekyře a mrštila jí po domovníkovi, aniž jej za sáhla. Na to prchla Schellerová, kteráž oděna byla pouze dlouhou košilí, na chodbu, kdež chvíli stala.

Ihned na to přibyla do bytu policie, jež pachatelku příšerného činu spoutala a ve drožce dopravila na komisařství. Ke kladeným otázkám odpovídala zatčená úplně zmateně a nesrozumitelně. Za každým slovem pak vzdychala : »Ty můj bože na nebesích, ty můj bože.«

Teprve za hodnou dobu, jakmile za bloudila zrakem na zkrvácené ruce a šat potřísněný krví, zachvěla se mocně, propukla v děsný, zoufalý pláč a prosila, aby ji dovedli k matce...

Když byla tázána, pamatuje-li se na něco, co před chvílí provedla, vyrazila ze sebe kusou odpověď, že se najedla špenátu a pak že šla spát... Bylo patrno, že nešťastná žena spáchala hrozný čin v návalu choromyslnosti. Byla dopravena v průvodu policejní stráže do vězeňské nemocnice zemského soudu.

— Mrtvola staré výměnkářky jest k nepoznání zohavena. Z hlavy téměř ničeho nezbylo. Jest úplně rozbita a kusy rozdrcené lebky povalují se po podlaze bytu, jenž byl úřadně zapečetěn. Na posteli leží vyražené oko, podlaha a stěny zality a střísněny jsou čerstvou krví. Se stropu visí kusy na padrť rozmláceného mozku...


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1905, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
11. března 2022


Diskuze k článku „Rok 1905: V záchvatu šílenství umlátila vlastní matku sekerou“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.