Rok 1903: Následky řádění vichřice v Praze

rubrika: historické články / životní prostředí, příroda a zemědělství, původně vyšlo: Národní listy - 1903, autor neuveden.
Jaké škody může napáchat řádění mimořádně silného větru v Praze? Nabízíme vám historický článek z roku 1903, který vám jednu takovou pražskou vichřici podrobně přiblíží.
Následující text pochází z roku 1903

Vichřice v Praze

Velká vichřice v Praze a okolí, jak jsme již v ranním čísle uvedli, způsobila řadu nehod i mnohé škody.

Tak zejmena v Král. Oboře zanechala vichřice neblahé následky. Veliké množství větví, se stromů vichrem zarážených, pokrývalo cesty. Deset velkých věkovitých stromů bylo z kořene vyvráceno. Také jedna lípa, 180 roků stará, vzala za své. Byla vyvrácena a zvrátila se na silnici, po níž z toho důvodu jízda musila být přerušena.

Přes hodinu trvalo, než dělníci starého velikána odstranili a cestu k jízdě uvolnili. Podobné zhoubně zuřila vichřice na ostrově Štvanici, kde bylo pět velikých agátů z kořene vyvráceno aneb přeraženo. Také zde množství větví bylo utrženo. V sadech u invalidovny v Karlíně se smuteční vrby byly sraženy tři veliké větve.

Vichřice poškodila dále komín v továrně na oleje firmy Pereles a Taussig v Palackého třídě čís. 42 v Karlíně. Plechový komín byl vichřicí tak rozhoupán, že hrozil spadnutím. Městský úřad stavební byl o tom vyrozuměn. Na místo dostavil se vrchní inženýr pan Baroch, který nařídil příslušná opatření bezpečnostní.

— V nádvoří továrny firmy Rademacher a sp. v Palackého třídě v Karlině čís. 44 při větru pracoval 48letý dělník Ant. Wimmer z Proseka a stál při tom na žebříku. Vichřicí byl žebřík pojednou povalen a dělník, který ze značné výše spadl, utrpěl dvě rány na hlavě. Byl v drožce převezen do všeobecné nemocnice.

— Z domu č. 36 v Pobřežní ulici v Karlíně vichřice srazila velký kus omítky, která spadla na chodník, ale náhodou nikoho nezranila.

— Z průčelí domu č. 43 v Poděbradově ulici v Žižkově vichřice snesla návěštní tabuli Rennovu a úplně ji zničila.

— Dále byla stržena a značně poškozena velká návěštní tabule tiskárny firmy Rundensteinovy, upevněná na žižkovské plynárně.

— V Košířích nedaleko usedlosti Klimentky vichřice přetrhla dva dráty státního telefonu. Ředitelství telefonického úřadu bylo vyrozuměno o tomto přerušení vedení.

— Na Král. Vinohradech u villy »Marie« byl převrácen dřevěný plot zahrady v délce 6 metrů.

— V usedlosti Klaudiance v Podole č. 110 vichřice vyrazila a roztříštila dvě okna. Zahradní ploty u domu čís. 128 a 123 v Podolí byly vichřicí povaleny.

— S průčelí domů č 308 na Pankráci byl stržen obraz, půldruhého metru vysoký a tři čtvrti metru široký. Na stavební parcele vedle domu »u Attiů« na Pankráci byl převrácen plot v délce 6 metrů. V domě č. 98 na Pankráci byla vytržena a roztříštěna vyhlídka v okně.

— Veliké škody způsobila vichřice v ovocných sadech v Bubenči. Množství ovoce bylo strženo se stromů a ovšem zničeno. Větve, plody obsypané, jsou přelámány.

— Ve druhém patře domu čís. 30 v Rybní ulici na Starém městě vichřice vyrazila okno, které na chodníku úplně se roztříštilo. Náhodou nebyl při tom nikdo poraněn.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1903, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
21. října 2021


Diskuze k článku „Rok 1903: Následky řádění vichřice v Praze“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.