Rok 1890: Smutný osud čtyřnohého kuřete

rubrika: historické články / životní prostředí, příroda a zemědělství, původně vyšlo: Vesmír - 1890, autor Jos. R.
Už malé děti kuře dobře znají a ví, kolik má mít kuřátko nohou. Víte ale o tom, že existují i čtyřnohá kuřata? Jedno takové zvláštní kuře se čtyřma nohama vám přiblíží článek z odborného přírodovědeckého časopisu z roku 1890.
Následující text pochází z roku 1890

Čtyřnohé kuře

Kuře se čtyřmi nohami a tolikéž křídly vylíhlo se 27. června t. r. jednomu občanu nedaleko Smíchova a rozmnožilo tak přečetnou již řadu přírodních zvláštností o nové číslo.

Kuřátko toto, kteréž náhodou se mi dostalo do rukou, a které jako kuriositu do líhu jsem uložil, vyznačuje se hlavou značněji sice vyvinutou, ale přece pouze jedinou, která je spojena s tělem krkem velmi širokým; na tomto je již při povrchním ohledání znáti, že povstal srůstem dvou páteří, které jako srostlé hřebeny souběžně postupují.

Hned blízko za hlavou, po obou stranách krku, nalézají se skoro v obyčejné poloze dvě křidélka; mimo to jsou však ještě dvě jiná pošinuta daleko do zadu a vyrůstají nad vkloubením levé nohy.

Rovněž nohy jsou čtyři a úplně vyvinuté, ale tak postavené, že jsou vždy dvě a dvě za sebou; zadní mají obyčejnou polohu noh ptačích a mohly by ku běhání sloužiti, za to přední jsou úplně k plnění svého účelu nezpůsobilé, ježto jsou obráceny opačně od zadních, a kdyby mělo kuře po nich běhati, muselo by postupovati ocáskem stále ku předu!

Jak mi sdělil p. Fr. Sláma, od něhož se mi této zvláštnůstky dostalo, vylíhlo se kuře živé, avšak netěšilo se dlouho životu, ježto kvočna, nejsouc zdržována falešnou humanitou, dobře mířeným klofnutím do vrchu měkké lebky kuřecí sprovodila nepodařené dítko své po starořecku ze světa. Dle vší pravděpodobnosti povstalo popsané kuřátko srůstem dvou slepičích embryonů z vajíčka o dvou žloutcích, jakáž nejsou velikou zvláštností.

— Jako doplněk ku vzpomenutému dvojitému žloutku ve vejci slepičím připojuji sdělení pana K. Srpa na Smíchově, že v domácnosti téhož pána rozbito bylo vajíčko slepičí (na trhu koupené), které nemělo vůbec žádného žloutku a pouze z bílku sestávalo!


Původní zdroj historického článku:
Vesmír - 1890, autor Jos. R.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
2. prosince 2021


Diskuze k článku „Rok 1890: Smutný osud čtyřnohého kuřete“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.