Řecká mytologie, jak ji neznáte

článek je inzerce, nejde o historický text
Přípravy na dovolenou berete důkladně včetně sbírání zajímavostí o místní kultuře? A nebo vás jen řecká mytologie už dávno zajímá? Přečtěte si trochu jiný pohled na její fascinující příběhy.

Léto, dovolená, Řecko a k tomu zdejší pověsti. Už máte na dovolenou všechno nachystané a jen si představujete, jak si užíváte středomořskou idylku?

K perfektnímu dokreslení autentické atmosféry si přečtěte něco z řecké mytologie. Nemusí to být rovnou celá Homérova Odyssea. Stačí pár zajímavostí třeba z místa, kam máte namířeno. Věděli jste, že některé příběhy se vážou k místům, které se dnes staly oblíbenými dovolenkovými destinacemi?

Rhodos, ostrov boha slunce

Potřebuje bůh slunce vlastní ostrov? Hélios podle mýtů putuje se svým slunečním vozem po obloze, k čemu by mu tedy byl kousek země? K tomu, aby se necítil ukřivděně. Podle pověsti se totiž kvůli své pouti nezúčastnil dělení světa mezi Olympské bohy a nebylo mu přiděleno nic. Zapomnělo se na něj a rozzlobil se. Dohodlo se aspoň, že mu připadne kus země, který se vynoří z moře.

Stalo se tak s ostrovem Rhodos a nyní je to nejslunečnější ostrov Řecka. Slunce tu svítí obdivuhodných 330 dní v roce. To se Hélios směje na jeho obyvatele, kteří mu v antice na počest vybudovali obrovskou bronzovou sochu Rhodský kolos, která patřila k Sedmi divům světa. Bohužel už si ji při návštěvě neprohlédnete, protože se již dávno zřítila při zemětřesení.

Kréta –⁠ rodiště boha všech bohů

Kréta je vyhlášenou turistickou destinací i významným místem řecké mytologie. Podle pověsti se tu narodil sám bůh všech bohů –⁠ Zeus. Stalo se tak v pohoří Idi, kde se tyčí nejvyšší hora Kréty Psiloritis. Odkojen byl prý na mléku zdejších kri-kri, tedy divokých koz krétských, které můžete na ostrově potkat dodnes.

To je však jen začátek příběhů, které se s Krétou vážou. Slyšeli jste o labyrintu krále Minoa? Tak ten ležel v paláci Knóssos jen pár kilometrů od hlavního města Heraklion. Udělejte si sem výlet. Stanete na půdě, kde Theseus zabil Minotaura a odkud ze střechy paláce odletěli Daidalos s Ikarem.

Athény poctou nejoblíbenější bohyně

Není náhodou, že nejvýznamnější centrum starověkého i současného Řecka nese jméno bohyně moudrosti, války, statečnosti, spravedlnosti a umění. Všechny tyto vlastnosti se staly v historii pro hlavní město klíčové. Odolávalo dobyvatelům, bylo rodištěm umění i velkých myšlenek.

Při všech významných událostech byla Athéna pro své město oporou a na její počest vznikla díla světového významu. Projdete si je na slavné Akropoli. Athéna patřila k nejoblíbenějším bohyním, a to jak z pohledu smrtelníků, tak pro jejího otce Dia. Ten se jí se vším svěřoval, dal na její rady a vždy jí vyhověl.

Posvátný kus země Délos

Malý ostrov v souostroví Kyklady byl ve své době významným náboženským a obchodním centrem. Dnes díky bohatému archeologickému nalezišti patří na seznam světového dědictví UNESCO. Slyšeli jste o něm? Pokud byste žili v antice, moc dobře byste ho znali. Podle pověsti tady přišla na svět božská dvojčata Apollón a Artemis.

Půda ostrova se stala časem posvátná a bylo zde zakázáno zemřít nebo se narodit. Těhotné ženy a nemocní lidé byli odváženi pryč a ostrov se stal nakonec úplně neobydleným. Není však opuštěný. Hojně ho navštěvují příznivci řecké historie, kteří tu obdivují zbytky památek.

Vydejte se sem také. Na místo vás dopraví např. trajekt z blízkého ostrova Mykonos.



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
15. srpna 2022


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.