Pražský pes aneb paměti nejlepšího přítele člověka

rubrika: historické články / životní prostředí, příroda a zemědělství, původně vyšlo: Rašple - 1903, autor neuveden.
Jaký byl psí život před více jak sto lety? To vám ve vzpomínkách jednoho pražského Alíka přiblíží článek z humoristického časopisu Rašple z roku 1903.
Následující text pochází z roku 1903

Ze zápisků pražského psa.

Můj pán drbe se za ušima a přemýšlí. Chce prý Vám něco psát.

Libo-li předejdu jej a posloužím Vám sám. Dovolte, bych se představil: Alík, pražský pes, známka č. 360. Jsem 4 léta stár, psí gentleman a vynikám již hojnými zkušenostmi.

Proslídím a očenichám vše, a nelíbí-li se mi některá z blahodárných pražských institucí, zvednu na ni jednoduše nožku. Kdybyste to udělali vy, máte kriminál na krku. Když nejsem právě na kritické exkursi na ulici, sedávám na okně, štěkám a vyplazuji na lidi jazyk.

* * *

Psí memoiry nemohou býti rozsáhlé, ale před lidskými mají přednost. Jsou psány výlučně ze psího stanoviska. Že je to stanovisko správné, svědčí i to, že dosud ještě žádný pes nebyl žalován pro tiskový přečin.

Nedávno sice byla obžalována už i opice, ale prosím vás — opice jsou tak příbuzné lidem. Přiznávám se, že co lidé tropí, v tom aby se vyznal čert. Vědí to sami.

Tuhle namalovali obrázek: Ošklivá baba sedí na židli a před ní stojí jeden tučný a jeden hubený homo sapiens. Tučný má krásné šaty, zlatý řetěz a dostává od baby pořád plné mísy. Hubený vypadá jako chrašťanská smrt, nosí hadry a nedostává nic. A stojí tu jen a kouká.

Já ze svého psího stanoviska bych to nevydržel, porazil bych babu a chňapl po míse tlustého. Ale lidi mají jinou náturu. No bodejť — lidská nátura!

* * *

Dnes jsem se zaradoval. Běžím ulicí a nějaký hladovec vpletl se mi do cesty. Ignoroval jsem ho a proběhl mu pod nohama. Zavrávoral a kopl tučného kamaráda Žoliho, který je velmi nervosní a nesnese křivého pohledu.

Ví, že je drahocenným majetkem slečny Školastiky Kyselé. Žoli dal se do hrozného vytí a slečna strhla veliký křik. Mezi námi Žoli je zatracený simulant, který Spekuluje na soucit slečny Kyselé. Přišel policajt a sebral hladovce.

Obecenstvo bylo rozčileno pro týrání zvířat. Když vinník byl odveden k potrestání, sebrala slečna Kyselá svého tlustého miláčka a nesla jej domů. Měl jsem radost, jak policajt chránil psí právo.

* * *

Po ulici jde velký pán. Má na sobě moc zlata i dracounu. Nějaký opilý švec připletl se mu do cesty, ani nevím jak. Pán vyňal ostrý nástroj a ťal několikrát ševce do hlavy. Švec neříkal nic a svalil se na zem.

Bylo viděti, že dostal víc nežli Žoli. Pán zastrčil nástroj do pochvy a šel pak spokojeně dál. Policajti mu všady zdvořile salutovali. Já díval se na tento výjev s údivem, zapomněl jsem i štěkat.

Lidé jsou divní tvorové, neboť dají si všecko líbit. Z našeho psího hlediska je to jen potěšitelné, že těšíme se větší ochraně než lidé.


Původní zdroj historického článku:
Rašple - 1903, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
1. dubna 2020


Diskuze k článku „Pražský pes aneb paměti nejlepšího přítele člověka“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.