Podnikání podle Henryho Forda: Jak dosáhnout úspěchu?

rubrika: historické články / významné osobnosti, původně vyšlo: Lidové noviny - 1923, autor F. P. S.
Jsou hlavním cílem podnikání jen peníze, nebo by mělo jít o něco jiného? Jak ve svém podnikání zvládat krize i konkurenci? S tím se vám pokusí pomoci legendární americký průmyslník Henry Ford. Sami se můžete přesvědčit, zda jsou jeho rady podnikatelům z roku 1923 platné i dnes.
Následující text pochází z roku 1923

Účelem našeho podnikáni nemají býti peníze.

Pravidlo Američana Henry Forda zní asi takto:

»Muž, jenž vynakládá svou dovednost a vynalézavost, aby mohl dáti za dolar co nejvíce a nikoliv co nejméně, musí se dodělati úspěchu. Největší vadou je, že většina lidí pouští se do podnikání jedině proto, aby co nejvíce a co nejrychleji vydělali, což je velmi obtížné, poněvadž se chtěli zmocniti něčeho, co už náleží jinému.

Tak vzniká také obrovská soutěž. Tak je tomu nejen u jednotlivců, nýbrž i u celých národů. Prospívá jen ta země, která dává co nejvíce jiným, ať již prací nebo hmotou. Především je třeba přičinili se o to, aby klesaly ceny surovin.

Většina továrníků však věci nerozumí. Dají se prostě vypočítali výrobní cenu, připočítají pak prodejní náklad a zisk a čekají na kupce. My v Detroit jednáme jinak. Pátrali jsme po tom, čeho lidé nejvíce potřebují, a toho jsme jim chtěli dáti za dolar co nejvíce.

Výrobek měl býti dobrý a spolehlivý; proto jsem jedenáct let zkoušel, než jsem si byl jist, že nemohu udělati nic lepšího. A teprve tehdy začali jsme uvažovali, jak provésti svůj úmysl tak, aby se obecenstvu dostalo co nejvíce za dolar.

Vázne-li prodej, nenutíme obecenstvo ke koupi, snížíme ceny, a to obyčejně pod náklad výrobní. Svým lidem pak uložím, aby vyšetřili nové úspory a posud se to vždy podařilo. Čím více dáme za dolar, tím více máme kupců a čím větší výroba, tím více můžeme za dolar poskytnouti.«

— Na základě tohoto pravidla byl zbudován jeden z nejúspěšnějších podniků naší doby, jenž svou organisací dovedl opatřit celému světu laciný a výborný dopravní prostředek.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1923, autor F. P. S.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
16. června 2022


Diskuze k článku „Podnikání podle Henryho Forda: Jak dosáhnout úspěchu?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.