Od záhadných počátků po mistrovské triky s kartami a jejich osvojení

článek je inzerce, nejde o historický text
V tomto článku se podíváme na historii karetní magie, seznámíme se s nejznámějšími kouzelníky a karetními triky a podíváme se do zákoutí karetních podvodů v kasinech.


Karetní magie, jejíž historie sahá až do hlubin dávných civilizací, se ze svých primitivních počátků jednoduchých karetních triků vyvinula v sofistikované umění, které fascinuje a zajímá lidi po celém světě.

Původně byly karty používány jako předměty náboženských obřadů či jako nástroje věšteckých a mystických rituálů. Sloužily jako pomyslný most mezi světem smrtelníků a neznámými silami. Věštkyně a čarodějky mnohdy tvrdily, že z karet dokáží vyčíst lidskou budoucnost.

Postupem času se však účel karet radikálně změnil. S rozvojem tiskové techniky a karetního průmyslu, začali kouzelníci a iluzionisté karty používat jako nástroje pro své triky a iluze. Využití karet při kouzelnických tricích bylo čím dál složitější a pouhé oko kouzelnického začátečníka již na vyluštění náročných kouzelnických triků nestačilo.

Karetní magie prošla obrovskou proměnou a sofistikované techniky manipulace s kartami, psychologické triky a iluze přinášejí divákům úžas a obdiv až do dnešních dnů.

Historické kořeny karetní magie

První zmínky o hracích kartách nalezneme již v období starodávných civilizací starověké Číny a Egypta. I když se nejedná o karty v podobě, jak je známe dnes, dochované známky o konkrétním využití předmětů kartám podobným nám mohou napovědět, že člověk kouzlo karet objevil již před stovkami let a hledal nejrůznější způsoby, jak tohoto nástroje využít.

V Číně, kde byl vynalezen papír, se první zmínky o hracích kartách objevují v 9. století. Takové rané formy hracích karet byly pravděpodobně využívány nejen pro různé karetní hry, ale i pro jednoduché karetní či lehké kouzelnické triky. V té době však sloužily pouze jako forma zábavy na císařském dvoře a prováděné karetní triky se nevyznačovaly velkou složitostí. Ba naopak.

V Egyptě máme zmínky o předmětech, které se kartám velmi podobají a které byly často využívány jako nástroje náboženských či mystických rituálů. Tyto praktiky bývají považovány za předchůdce moderního kouzlení, a to včetně novodobých karetních triků.

Do Evropy se hrací karty dostaly až v pozdním středověku a největší popularity se dočkaly v období renesance. První záznamy o karetních tricích v Evropě pocházejí z 15. a 16. století. Karty se v tom období i díky vynálezu knihtisku staly běžně dostupnými a kouzelníci je začali využívat jako nástroj pro svoje čím dál složitější karetní triky, kterými bavili zvědavé diváky. Když se řekne karty, vybaví se nám však i kromě iluzionistů a karetních triků také věštkyně a čarodějky nebo-li tzv. kartářky. Zda umění kartářek považovat za šarlatánství nebo opravdovou karetní magii, musí každý posoudit sám, věštkyně vás však přesvědčí, jak díky schopnosti vykládat karty, dokáže nejen předpovědět vaši budoucnost, ale také posoudit vaše zdraví, nalézt partnera či dopomoct obrovskému bohatství.

Proslulí karetní kouzelníci 20. století

V dvacátém století můžeme být svědky vzestupu několika legendárních karetních kouzelníků, kteří se zapsali do historie karetních triků díky svým unikátním a často revolučním přístupům ke karetní magii. Zde je pár z nich:

Harry Houdini - Přestože byl známý zejména pro své úchvatné únikové triky, významný vliv měl i na karetní magii. Právě jeho výjimečná schopnost iluzionismu a manipulace s kartami zanechala trvalý odkaz v kouzelnické komunitě.

Dai Vernon - Známý také jako “The Professor”, přinesl do světa karetní magie zejména sofistikovanost a technickou dokonalost, která do té doby byla nevídaná. Svými karetními triky uchvacoval davy a zaneprázdňoval i ty nejchytřejší mozky. Právě jeho pečlivý výzkum a inovace v oblasti manipulace s kartami definovaly moderní karetní magii a ovlivnily budoucí generace kouzelníků.

René Lavand - Ačkoliv se triky tohoto kouzelníka mohly zdát jako lehké karetní triky, lidé, kteří věděli o jeho neuvěřitelné zručnosti a kreativitě, by vás vyvedli z omylu. Jeho představení byla plná ohromujících demonstrací nejen neskonalé zručnosti a dovednosti, ale i uměleckého vyprávění, což jeho kouzelnická vystoupení povznášelo na novou dosud neznámou úroveň.

Tito kouzelníci dali karetní magii takovou podobu, která určí směr karetního kouzelnictví a iluzionismu na generace dopředu. Díky nim si můžeme se zatajeným dechem pohrávat s myšlenkou, že není všechno takové, jak se zdá, a že je magie skutečná. Jak jinak úchvatné karetní triky vysvětlit?

Karty v kasinu aneb jak se v kasinech zručně podvádělo (a podvádí)

V kasinech, která jsou útočišti neskonalé vášně k hazardním hrám a prosebné touhy po vítězství, se neodlučitelnou součástí karet a karetních her stalo podvádění. Vyvinulo se v umění, které vyžaduje značnou dávku dovedností, zručnosti a zejména odvahy. Mnohými označované za temné umění, bylo praktikováno jak hráči, tak i krupiéři, a zahrnovalo širokou škálu náročných metod manipulace s kartami a podvodného ovlivňování výsledků her ve vlastní prospěch.

Karetních triků používaných jako metody podvádění bylo několik:

1. CARD MARKING (“označení karet”): Jedná se metodu, při které se karty jemně a pokud možno nerozeznatelně označí tak, aby podvodník dokázal tajně rozpoznat důležité karty.

2. CARD SWITCHING (“nahrazování karet”): V tomto případě se do hry nenápadně vložily předem připravené karty, díky kterým měli podvodníci větší šanci na vítězství.

3. FALSE SHUFFLING (“falešné promíchání”): Podvodnická klasika spočívající v úmyslném nepečlivém smíchání karet, které podvodníkovi umožnilo zmocnit se přesně těch karet, které potřeboval.

4. HAND MUCKING (volně přeloženo “pohnojit rukama”): U této metody se nejedná tak o fyzickou manipulaci s kartami, jako spíš o psychologickou manipulaci a signální systémy mezi hráči. Podvodníci byli schopni karty v ruce schovávat a vyměňovat s tak neuvěřitelnou jemností a precizností, že byli málokdy svými protihráči nachytáni.

Kasina v reakci na praktiky podvodníků do provozu zařadili pokročilé bezpečnostní systémy, včetně kamerového dohledu, pravidelných výměn balíčků, či pečlivého proškolení personálu, který dokáže rozpoznat a předejít podvodným praktikám. Avšak kouzlo karetních triků a možnost obrátit hru ve svůj prospěch jsou pro podvodníky až příliš lákavé záležitosti a jejich boj s kasiny je nekonečnou hrou bez vítěze a poraženého.

Pokud jste dostali chuť naučit se nějaké karetní triky a vyzkoušet si bez rizika adrenalin hazardní hry, podívejte se na nová online kasina v Česku a okuste výhru na vlastní kůži! Dynamický vztah mezi podvodníky a kasiny vypovídá o střetu na jedné straně bohaté lidské vynalézavosti a na straně druhé důležitosti etiky a integrity v soutěžním světě.

Nejlepší karetní triky

Mezi nejznámější, nejúchvatnější a nejoblíbenější karetní triky, které na první pohled porušují všechny známé zákony fyziky a logiky, patří levitace karet, kdy se karta zdánlivě vznáší ve vzduchu, dále zmizení karty, která se náhle přímo před zraky diváků vytratí, a v neposlední řadě také její nečekané znovuobjevení na nečekaném místě, třeba v uzavřené nádobě nebo na zcela odlišném místě. Ačkoliv se tyto karetní triky zdají zcela nemyslitelné a neproveditelné, jsou známkou letitého tréninku, procvičování a tvrdé práce kouzelníka, který k provedení těchto triků potřebuje nejen fyzickou zručnost, ale i schopnost hlubokého pochopení psychologie diváků.

Jako klasický příklad karetního triku můžeme uvést například oblíbený Karetní trik s 21 kartami. Ten spočívá v tom, že si divák z balíčku 21 karet vybere jednu kartu, přičemž kouzelník díky sérii rozdělování a shromažďování založených na matematických pravidlech na konci dokáže uhodnout, jakou kartu si divák vybral.

To, co udržuje karetní magii při životě a oblíbenou formou zábavy, je nekončící odhodlanost kouzelníků tvrdě pracovat, neustále se zdokonalovat, jejich ochota své kouzelnické triky sdílet s publikem a jejich ochota dát lidem možnost poznat, jak si karty vykládat a jak s kartami čarovat, s nevídaným nadšením a oddáním.

Krátké historické zajímavosti

1. Knihy: Nejstarší zaznamenaný karetní trik je uveden v knize “The Discoverie of Witchcraft” napsané Reginaldem Scottem v roce 1584. I když byla tato kniha původně napsaná s cílem vyvrátit obvinění z čarodějnictví, stala se jedním z prvních manuálů pro základní a lehké kouzelnické triky.

2. Filmy: V roce 1903 Georges Méliés, francouzský iluzionista a filmový režisér, do svého filmu “The Enchanted Sedan Chair” zakomponoval magické triky, čímž otevřel brány používání magie a speciálních efektů ve filmovém průmyslu.

3. Karty jako luxusní zboží: V raném středověku byly hrací karty považovány za luxusní zboží, jelikož byly často ručně malované a zdobené zlatem a drahými kameny. Karty se tak staly symbolem moci a bohatství a zároveň omezeně dostupnými pro širší veřejnost.

4. Ďáblův nástroj: V některých obdobích historie se karty překvapivě staly terčem náboženských církví, které karty zakazovali a odsuzovali kvůli jejich spojení s hazardem a prohlásily je za nástroj ďábla.

5. Karty ve válce: Během druhé světové války využívaly spojenecké síly karty nejen pro zábavu, ale zejména jako prostředek k šíření tajných válečných informací mezi vojáky a veliteli. Ví se například o případu, kdy byly vyrobeny speciální hrací karty, které při namočení ve vodě odhalily mapy a jiné tajné informace.

6. Guinnessovy rekordy: Karetní magie a karetní triky jsou očekávaně i předmětem Guinnessových světových rekordů, ve kterých najdeme například nejrychleji zamíchaný balíček karet či nejdéle trvající karetní trik.


Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!
Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
13. února 2024


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.