Co se dělo v Praze, když ostrov Štvanice ještě sloužil ke krvavé zábavě obyvatel?

rubrika: historické články / zajímavosti, původně vyšlo: Lidové noviny - 1923, autor rč.
Dnes je pražský ostrov Štvanice znám jako místo, kde si nejen Pražané mohou užívat nejrůznější sporty. Své jméno ale ostrov nezískal podle žádného sportu v dnešním smyslu tohoto slova. Historický článek z roku 1923 vás seznámí s jednou „veselou historkou“, která vám původní krvavé využití tohoto známého ostrovu v Praze přiblíží.
Následující text pochází z roku 1923

Štvanice zvěře na ostrově Štvanici v Praze.

Štvanice zvěře trvaly v Praze až do roku 1805, kdy byly zakázány, neboť pohledem na krvácející šelmy a psy byla otupována mysl lidu, zejména mládeže, která ke křiklavému tomuto divadlu vždy v hojném počtu se dostavovala.

Z posledních let štvaní šelem na ostrově Štvanici vypravoval spisovatel P. František Doucha tento příběh: »Bylo to v letech devadesátých minulého století (XVIII.). Na Štvanici zástupy lidí se hrnuly. Všechna místa pro diváky byla obsazeno. Mělť téhož dne štván býti medvěd větší a mohutnější nad jiné.

Toto představení navštívil také tehdejší nejvyšší purkrabí pražský hrabě František Václav Štampach. I byltě při té návštěvě provázen od důvěrného společníka svého, barona Bechyně, známého svým stálým, živě proudícím humorem. Štvanice a všechny s ní spojené kratochvíle postupovaly s počátku svým obvyklým chodem při uspokojivém obveselení četně shromážděné společnosti.

Tu najednou strhne se náramný hluk, jenž roste v povyk a křik v poděšených řadách. Zalíbilo se totiž velestatečnému medvědu na rozkoš diváků štvanému neobmezovati se vykázaným ohrazením, ale smělým skokem vybočili z něho a učinili neočekávaný výlet mezi to velevážené obecenstvo.

Při tom hluku a povyku, při té vřavě — což nastalo jiného, než povšechný zmatek, tlačenice, skoky jedněch přes druhé, kdo s koho ten toho: každý chvátal, dostali se co nejrychleji ze sousedství společníka tak nemilého, o kterém se soudili dalo, že nerozumí žertům.

Též hrabě Štampach, vida ten obecný zmatek i nebezpečnou příčinu jeho, neváhal: rychle se zdvihl, by rovněž se účastnil útěku se všemi druhými k vyváznutí z postavení, které nenáleželo k nejpříjemnějším.

Vtom společník jeho, veselý a humoristický baron, uchopil ho za ruku a pravd vážným hlasem: »Excelence, račte zůstati a se nestrachovati, zde nehrozí nebezpečenství Nebo schroustá-li medvěd všechny, kteří tu jsou před námi, bude nasycen tak úplně, že do nás ani se nedá!«

Přes všechno poděšení nejvyšší purkrabí nemohl se zdrželi smíchu; zastavil chvat a zvolna ubíral se ze Štvanice s průvodcem, jehož veselá mysl nemálo přispěla k utišení polekaného hraběte. Medvědu ostatně jeho pohostinská hra rychle a včas od strážců se překazila, takže ani ostatní obecenstvo neutržilo než polekání a poděšení, naražené boky a hmožděniny, modřiny a boule i co více přídavků nevyhnutelných.«

Příběh tento vypravovala u přítomnosti P. Douchy při stole hraběnka Marie Anna Pachtová, dcera hraběte Štampacha.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1923, autor rč.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
12. února 2024


Diskuze k článku „Co se dělo v Praze, když ostrov Štvanice ještě sloužil ke krvavé zábavě obyvatel?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.