Karetní triky z roku 1903: Uhodnutí správné karty

rubrika: historické články / zajímavosti, původně vyšlo: Veselý kroužek - 1903, autor Jaroslav Kořínek.
Máte rádi kouzla a triky? Nabízíme vám řadu prozrazených karetních triků, které z vás sice možná neudělají legendárního kouzelníka Davida Copperfielda, ale i tak zaručeně zaujmou vaše známé. Vyzkoušejte, jak uhodnout tajnou kartu, kterou si někdo jiný zapamatoval.
Následující text pochází z roku 1903

Hry s kartami: Uhodnouti, kterou kartu si někdo pamatoval.

Vezmeme hru obyčejných karet, zamícháme pořádně a dáme sejmouti. Na to nepozorovaně podíváme se na spodní kartu a dobře si ji zapamatujeme.

Pak rozestřeme celou hru v ruce na způsob vějíře a dáme někomu jednu kartu vytáhnouti, načež karty složené opět na stůl položíme. Když celá společnost vytaženou kartu si prohlédla, dáme ji položití na vrch celé hry.

Po té každý ze společnosti jednou sejme (zamíchati karty není dovoleno). Když se to vše stalo, obracíme jednu kartu po druhé na stůl, i musíme bedlivý pozor dávati na onu kartu, kterou jsme si sami pamatovali a která byla hned z počátku vespod.

Jakmile tuto kartu obrátíme, jest ta, která následuje, onou kartou, kterou si celá společnost pamatovala.

Jiný způsob.

Srovnáme si celou hru karet dle figur a dle hodnoty jednotlivých listů. Pak dáme někomu jednu kartu vytáhnouti a vyzveme ho, aby tuto kartu zase sám mezi ostatní vložil. Jelikož se nedá očekávati, že by karta opět na své původní místo vložena byla, poznáme při prohlížení celé srovnané hry ihned, která karta neleží na svém místě a že jest to ta, která byla vytažena.

Ještě jiný způsob.

Prohneme celou hru karet do vnitř, načež dáme jednu kartu vytáhnouti, žádájíce, aby si ji celá společnost pamatovala. Je-li karta vytažena, prohneme opět celou hru karet opačně, ovšem tak, aby to nebylo nikomu nápadné. Pak dáme vytaženou kartu zvolna zastrčiti do celé hry na stole ležící. Vytaženou kartu poznáme dle toho, že bude prohnuta do vnitř, kdežto ostatní karty zahnuty budou opačně.


Ještě jiný způsob.

Prohlédneme-li si dobře hru karet, shledáme, že černé linie, které kolem figur vytištěny jsou, nejsou všude stejně od kraje vzdáleny. Stává se již v továrně při ořezávání karet, že některá linie jest blíže okraje, na jiné kartě že je okraj zase širší.

— Srovnáme-li si hru karet tak, že všechny karty mají pak nahoře okraj širší a dole užší (čehož se dá po případě zastřižením docíliti), máme hru připravenou. Rozložíme karty v ruce do vějíře a jednu z nich dáme vytáhnouti. Ve chvilce, v které společnost vytaženou kartu si prohlíží, otočíme nepozorovaně hru karet v ruce tak, aby širší okraj byl dole a užší nahoře.

Pak dáme vytaženou kartu opět zastrčiti a karty zamíchati dle libosti. Vytaženou kartu nalezneme velice snadno, poněvadž bude opačně (se širším okrajem nahoru) zastrčena. Ale k tomu sluší podotknouti, že ten, kdo kartu vytáhl, nesmí ji dáti z ruky a musí ji — když ji celé společnosti byl ukázal — opět tak do hry zastrčiti, jak ji byl vytáhl.

Ještě jiný způsob

uhodnouti karty jest také tento: Z celé hry uschováme si jednu kartu a ostatní všechny dáme v šířce u knihaře stejně, ovšem jen o malé poznání, seříznouti. Když pak nesřížnutou kartu vřadíme do hry, ucítíme ji vždy v ruce, kdyby se jakkoliv zamíchalo.

— Když celá společnost již karty zamíchala a každý jednou sejmul, sejmeme naposled také a to právě u karty nesříznuté, která tak přijde vespod. Kartu tu obecenstvu ukážeme a dáme opět zamíchati. Samo sebou se rozumí, že širší kartu pak vždy a snadno mezi všemi nalezneme a udivené společnosti ukážeme.


Původní zdroj historického článku:
Veselý kroužek - 1903, autor Jaroslav Kořínek.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
10. ledna 2022


Diskuze k článku „Karetní triky z roku 1903: Uhodnutí správné karty“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.